Foto: Martin Ahven
Uudised
28. oktoober 2021, 14:52

Koroonapasside nõue pani Soomes noored vaktsineerima (21)

Soomes motiveeris koroonapasside kasutuselevõtt noori vaktsineerima minema: alla 35aastaste seas on näha suurt huvi esimese vaktsiinidoosi saamise vastu.

Covid-19 pandeemia olukord on põhjanaabrite juures viimase paari nädala jooksul stabiliseerunud, teatas Soome terviseministeerium. Neljapäevasel pressikonverentsil hoiatati aga, et riigis on regionaalselt suured erinevused nii nakatumises, vaktsineerimises kui ka hospitaliseerimises.

Küll aga motiveeris koroonapasside kasutuselevõtt alla 35aastaseid inimesi vaktsineerima minema. Aina rohkem restorane, baare ja klubisid nõuavad klientidelt koroonapassi, kuna see lubab neil oma äri kauem lahti hoida.

Soomes on märgata vaktsineerimise kasvu ka 12–15aastaste seas – see tuleneb ilmselt reisimissoovist sügisesel koolivaheajal.

Soome terviseministeerium teatas, et vaktsineerimise määr üle 12aastaste seas on praeguseks 77,5%. Valitsus soovis 80% elanikkonna vaktsineerimishõlmatuse saavutada oktoobri lõpuks, kuid hetkel tundub, et see eesmärk saavutatakse pigem novembri alguseks.

Soomes on süstitud enam kui kaheksa miljonit vaktsiinidoosi, nende seas 4,2 miljonit esmast doosi, 3,8 miljonit teist doosi ja 89 000 kolmandat doosi. Soome rahvaarv on veidi üle 5,5 miljoni.

Viimase kahe nädala jooksul on Soomes süstitud enam esimesi doose kui eelneva kahe nädala jooksul. Valitsuse sõnul tuleneb kiire kasv koroonapasside kasutuselevõtust oktoobri keskel.

Soomes on nakatumine viimase kuu jooksul jäänud samale tasemele: avastatakse umbes 3600–4000 uut nakatunut nädalas.