Liina Kersna

Foto: Grete-Elisabeth Lauri
Uudised
1. november 2021, 22:20

Liina Kersna: kiirtestimise esimene päev läks ladusamalt, kui arvasime (56)

Haridus- ja teadusminister Liina Kersna ütles „Aktuaalses kaameras“, et kiirtestimise esimene päev läks koolides ladusamalt, kui eelnevalt kardeti.

Kersna sõnul tuli ministeeriumile väga palju positiivset tagasisidet.

„Me helistasime haridus- ja teadusministeeriumis 54 koolijuhile üle Eesti ja sellise lühikese kiire uuringu tulemus ütleb seda, et 70 protsenti nendest koolidest tegid täna testi ja 54 positiivset tulemust näitasid kiirtestid kokku,“ sõnas Kersna.

Kersna tunnistas, et peamine kriitika oli see, et teste jõudis koolidesse vähe. „Siiski, kõikides koolides peaksid olema testid olemas. Me viisime koolidesse teste ka nädalavahetusel. Ja kui kooli kontakt ütles, et kedagi ei olnud nädalavahetusel teste vastu võtmas, siis need läksid lähimasse pakiautomaati. Ju siis need koolid ei ole pakiautomaadist veel oma teste ära võtnud,“ rääkis Kersna.

„Aga neid jätkuvalt tuleb juurde koolidesse. Meil on väga selgelt olemas testid novembri lõpuni ning siis me juba teeme uue hanke ja hangime uued testid,“ lubas minister.

Kersna sõnul oli neid lapsevanemaid vähe, kes keelasid oma lapse koolis testimise.

„Euroopas on erinevaid praktikaid. Enamikus koolides, kus testimisi läbi viiakse, on see vabatahtlik. Aga näiteks Austrias ja mõnel Saksamaa liidumaal on see kohustuslik ja need, kes kiirtesti ei tee, on kodus koduõppel. Nii et on erinevaid lähenemisi,“ selgitas minister, miks testimine on vabatahtlik. „Mulle tundub, et on täna ühiskonnas väga palju pingeid ja ma ei tahaks tekitada lisapinget. See on usaldusmeede selleks, et me avastaksime võimalikult kiiresti võimalikud viirusekandjad ja tänane päev näitas, et me tõesti suutsime skriininguga seda ka teha.“