Terviseameti pressikonverents.Foto: Martin Ahven
Uudised
2. november 2021, 15:06

Teadusnõukoja soovitused uuteks piiranguteks: ka vaktsineeritud lähikontaktsed peavad jääma isolatsiooni, meelelahutusvaldkond tuleks panna osati pausile (328)

Tartu Ülikooli matemaatilise statistika professor ja teadusnõukoja liige Krista Fischer selgitas, milliseid soovitusi teadusnõukoda sel nädalal koroonaviiruse leviku piiramiseks valitsusele andis. Fischeri sõnul peaks valitsus rakendama reegli, et ka vaktsineeritud lähikontaktsed peavad jääma eneseisolatsiooni. Ka meelelahutusvaldkonnas tuleks nõukoja hinnangul kaaluda rangemaid meetmeid.

„Üks asi, mida on Irja Lutsar ka varem välja öelnud, ja mida kohe kindlasti tahaks rakendada, on see, et ka vaktsineeritud lähikontaksed peaksid jääma karantiini. Kui me vaatame praegu, kust nakkust saadakse ja miks vaktsineeritud inimesed ikkagi ka nakatuvad, siis enamasti on vaktsineeritute puhul tegemist lugudega, kus näiteks laps toob nakkuse koju ja nakatuvad ka vaktsineeritud vanemad,“ põhjendab Fischer.

„Kodus ollakse paratamatult tihedamas lähikontaktis, kui juhuslikult kuskil mujal või ka tööl. Seal see viirusekogus tuleb nii suur, et ta murrab vaktsiini kaitsest läbi ja seetõttu ei ole õige, et inimene, kellel on pereliige nakatunud, läheb järgmine päev tööle,“ tõdeb ta.

Fischeri sõnul soovitab teadusnõukoda ka kaaluda mingi osa meelelahutuse pausilepanekut. „Näiteks üritused, kus ei ole kindlaid istekohti, vaid suuuremad peod ja üritused – ka need tuleks ära jätta, sest olukord on haiglates tõesti väga keeruliseks läinud ja nakkuse levikut tuleks pidurdada,“ ütleb ta.

Lisaks tuleks Fischeri sõnul tõhustada olemasolevate meetmete kontrolli, mis eelmisel nädalal kehtestati, näiteks maskikandmise kohustust. „Praegu on koolides testimine ja kehtivad muud piirangud – eks me peame nädala jooksul jälgima, kas me näeme andmetes mingitki mõju juba nendel meetmetel või mitte. Kui seda mõju ikka ei tule, tulevad järgmised otsused,“ hoiatab ta.

Eesti tõusis pühapäeval maailmas koroonaviirusega nakatumise poolest viimase seitsme päeva jooksul esimesele kohale. Kas võib öelda, et kolmanda laine haripunkt on praegu kätte jõudnud, või võib olukord lähinädalatel veelgi hullemaks minna?

„Kui me näeme, kuidas nakatumine on praegu erinevates maakondades, siis Põlvamaa on ikka kole näide – nii kõrget nakatumistaset pole me kusagil varem näinud, kui praegu on seal. Kui nüüd peaks teised maakonnad ka nii kõrgele jõudma, siis seda ei taha isegi ette kujutada,“ vastab Fischer. „Siis jäävad haiglas juba inimesed massiliselt ukse taha. Tegelikult siin on jah veel ruumi edasi kasvamiseks, paratamatult ilma midagi tegemata see allapoole minema ei hakka.“

Fischeri sõnul tuleks valitsusel ikkagi kaaluda ka eelmisel nädalal teadusnõukoja poolt antud soovituste kehtestamist.

Teadusnõukoja soovitused valitsusele olid eelmisel nädalal järgmised:

• Meelelahutussektor, huviharidus ja toitlustus jm 12‒17aastastele Covid-tõendi alusel vaktsineeritutele, läbipõdenutele, kiirtesti või PCR Covid-testi alusel.

• Meelelahutussektor, huviharidus ja toitlustus jm 8‒11aastastele läbipõdenutele, antigeeni kiirtesti või PCR Covid-testi alusel.

• 65+ vanuses lubada huviharidusest osa võtta vaid tõhustusdoosidega isikutel, lisaks kõikidele enne huviharidustegevuse toimumist antigeeni kiirtestide tegemine.

• Üle-eestilistele üritustele (suured teatrietendused (nt muusikalid) ja kontserdid) mahupiirangud.

• 6-nädalane piirang meelelahutusüritustele. Statsionaarsete istekohtadega tegevused piiranguteta, kuid statsionaarsete istekohtadeta üritustele piirangud. Tegevuste piiramisega peab kaasnema aktiivne vaktsineerimine.

• Kellaajaline alkoholimüügi piirang toitlustuses. See meede aitab vähendada inimeste vahelisi kontakte ja nende pikkust. Alkoholi tarbimisega võib kaasneda vähesem muude meetmete (maskid, distants) halvem järgimine.

• Pärast vaheaega kõik õpilased nädalaks kaugõppele tingimusel, et selle aja jooksul saavad kõik õpetajad tõhustusdoosid, õpilased maksimaalselt vaktsineeritud ja testimisstrateegia koolides/kodudes korraldatud.

• Kõikidel õpilastel ja õpetajatel koolides maskikohustus.
• Kaugõppe kasuks otsustamisel lähtuda piirkondlikust olukorrast ja õpilaste ning õpetajate vaktsineeritusest antud koolis või piirkonnas.

Lisaks soovitab teadusnõukoda:

• Kõigil, kel vähegi võimalik, kasutada kodukontorit
• Vältida üritusi ja pidusid. Kui need on vältimatud, teha enne igat üritust (pidu, erapidu jne) antigeeni kiirtest 
• Vältida kontakte väljaspool pereringi