Foto: istockphoto
Eha Kruus 16. november 2021 22:00

Kõige tavalisematel toiduainetel võib olla üllatavaid omadusi. Nii on see ka basiilikuga, mis sisaldab Alzheimeri tõbe parandavat ühendit, kirjutab futura-sciences.com. 

Soolestikku on hakatud pidama meie teiseks ajuks. Teadlased on üha enam huvitatud rollist, mida täidavad soolestik ja selle mikrofloora ajuga seotud haigustes, nagu Alzheimeri tõbi või depressioon.

USA teadlased sõelusid läbi 114 000 looduslikku ühendit, otsides sellist, mis aktiveeriks soolestiku ja aju vahel ühendust pidavaid lühikese ahelaga rasvhappeid FFAR2. Alzheimeri põdejatel need sageli puuduvad. Võitjaks osutus fenhool, mida leidub rohkesti basiilikus, aga ka näiteks viinamarjades ja sinepis.

Astronoomilises koguses basiiliku või viinamarjade söömine vaimu taandarengut siiski ei ravi. Uuring, mis avaldati ajakirjas Frontiers in Aging Science, toob ennekõike esile selle, kuidas mikroflooras toimuv võib avaldada positiivset mõju Alzheimeri tõvest vaevatud ajule.