Foto: Teet Malsroos
Eesti uudised
2. november 2021, 20:45

Tallinna koolid võivad veel nädalaks kaugõppele jääda (8)

Tallinna koolijuhtide hinnangul oleks osalisest kaugõppest kasu juhul, kui meede kehtestataks kaheks nädalaks, ütles Tallinna haridusameti juhataja Andres Pajula ERR-ile. Selle üle, kas praegust distantsõpet veel nädala võrra pikendatakse, langetab linnavalitsus otsuse kolmapäeval.

„Koolijuhid jõudsid järeldusele, et lihtsalt pealt vaadata, kuidas viirus Tallinna koolides levib ei ole õiglane. Nad leidsid, et kõige parem on ikkagi midagi ette võtta ja lähtudes meditsiinilisest ja immunoloogilisest aspektist leiti, et piirangute tegemine peab olema vähemalt kaks nädalat, siis on neil mingi mõju,“ rääkis Pajula.

„Kui piirangutega jätkata, siis oleks mõistlik jätkata samas vanusegrupis, kus tänagi piirangud on,“ ütles Pajula.

Tallinn teatas eelmisel nädalal, et käesolevast esmaspäevast lähevad pealinna koolide 4.-8. klassid nädalaks ajaks distantsõppele. Linnapea Mihhail Kõlvarti sõnul oli see otsus vaja vastu võtta selleks, et hoida ära tervisekriisi süvenemist.

„Otsuse minna osalisele distantsõppele võtsime vastu nõupidamisel pealinna koolijuhtidega. See ei tulnud kergelt, kuid arvestades praegust olukorda, ei saa me jätta ka reageerimata ega vajalikke meetmeid rakendamata. Tallinna koolides on ligi 50 kollet ning statistika järgi on kõrgeim nakatumise määr just vanusegrupis 10-14, kuid levik on ühtlaselt kõrge enamus koolides ja kõikides vanuseastmetes, sh personali hulgas. Teisalt soovime, et õpetajatele tehtava tõhustusdooside saamise järel hakkaks selle mõju toimima. Teise doosi mõju on langenud ning õpetajate tõhustustusdooside tegemine veel käib. Ja vähemoluline ei ole ka aspekt, et koolivaheajal on nii lastel kui ka peredel rohkem kontakte, reisitakse ringi nii Eestis kui ka välismaal. Ka varasem kogemus on näidanud, et pärast koolivaheaega on nakatumine alati kasvanud,“ selgitas Kõlvart otsuse tagamaid.

Haridusminister Liina Kersna tõdes, et põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse alusel on koolijuhil õigus otsustada kooli töökorralduse küsimusi. „Minu hinnangul peaksid saama klassid, kus vaktsineerituse tase on kõrge, käia kontaktõppes,“ ütles Kersna.

Eelmisel nädalal oli Eestis rohkem kui 25 kooli, kus on õpilaste vaktsineeritus ületas 70%. Sealhulgas on ka mitmed Tallinna koolid. „Loodan, et Tallinna linn teeb omalt poolt pingutusi, et kooliperede vaktsineeritus distantsõppe ajal kasvaks,“ sõnas Kersna.