Foto: Aldo Luud
Uudised
3. november 2021, 08:25

70% täiskasvanud elanikest on saanud vähemalt ühe Covid-19 vastase kaitsesüsti (59)

Kolmapäevahommikuse seisuga on Eestis vähemalt ühe doosiga Covid-19 vastu vaktsineeritud 70 protsenti täiskasvanud elanikkonnast. Vähemalt ühe kaitsesüsti on saanud 800 038 inimest, neist 763 775 on vaktsineerimiskuur lõpetatud. 56 672 on praeguseks saanud ka vähemalt ühe Covid-19 vaktsiini lisa- või tõhustusdoosi.

„Tunnustan tuhandeid tervishoiutöötajaid ja kõiki teisi, kes on Eesti elanikkonna vaktsineerimisse panustanud ning aidanud seeläbi ohjata viiruse levikut, vähendada haiglate koormust ja päästa inimeste elusid,“ ütles tervise- ja tööminister Tanel Kiik. 

„Kutsun kõiki inimesi, kes ei ole veel vaktsineeritud end esimesel võimalusel kaitsesüstima ning eeskätt eakaid ka kiiresti tõhustusdoosi tegema. Iga kaitsesüst võib päästa kellegi elu!“

Üle 60-aastastest on praeguseks vähemalt ühe vaktsiinidoosiga Covid-19 vastu vaktsineeritud 73 protsenti. Kokku on Eestis tänahommikuse seisuga tehtud 1 495 116 Covid-19 vastast kaitsesüsti.

Enamikes kohalikes omavalitsustes on saavutatud täiskasvanud elanikkonnas vähemalt 70-protsendiline vaktsineerimisega hõlmatus. Kõige kõrgem on täisealiste vaktsineerimisega hõlmatus Ruhnu (82%) ja Kambja vallas (82%), Hiiumaal (80%), Luunja (79%), Kiili (79%), Saku (79%), Kastre (78%), Muhu (78%) ja Viimsi vallas (78%). Teistest piirkondadest madalam on vaktsineerimisega hõlmatus Ida-Virumaal Narva ja Sillamäe linnas, Valga ja Võru vallas ning Harjumaal Maardu linnas.

Epidemioloogilise olukorra kiire halvenemise tõttu keskenduvad kõik Eesti perearstid ja -õed kuni 5. novembrini Covid-19 vaktsineerimisele ning sellega seotud nõustamisele, sest vaktsineerimine on ainuke jätkusuutlik viis Covid-19 kriisi ületamiseks. Perearstikeskustes saab vaktsineerida Covid-19 vastu nii esimese, teise kui tõhustusdoosiga ning üle 65aastastel on samaaegselt võimalik ära teha ka tasuta gripivaktsiin. Vaktsineerimiseks tulebühendust võtta oma perearstikeskusega. Vaktsineerima võib minna koos lähedase või tuttavaga – vaktsineeritakse ka neid, kes pole konkreetse perearsti nimistus. Covid-19 vaktsiini tõhustusdoosi on võimalik saada kõigil, kel on esmase vaktsineerimiskuuri lõpetamisest möödunud vähemalt kuus kuud.