Georg Pelisaar

Foto: MATI HIIS
Eesti uudised
4. november 2021, 20:26

Vallavanem kutsub inimesi Põlva haiglale ja hooldekodudele appi: me tõesti oleme siin hädas! (58)

Põlva vallavanem Georg Pelisaar arvab, et maakonda rängalt tabanud koroonalainet aitaks leevendada kasvõi paarinädalased karmimad piirangud. Ta kutsus ka vabatahtlikke appi Põlva haiglale ja hooldekodudele.

„Paraku tuleb tunnistada fakti, et meil on väga kõrge haigestumus ja see on tekkinud suhteliselt pika aja vältel. Minult on nii mõnigi küsinud, et millest asi algas, kas kuskil on kolle. Tegelikult juhtus see tasapisi. Kõigepealt oli probleeme Kanepis, siis Räpina piirkonnas. Põlvas oli justkui vähem. Nüüd tuleb tunnistada, et Põlva on ikka väga-väga palju inimesi haigeks teinud,“ rääkis Pelisaar „Ringvaates“.

Seega ei ole tegemist mitte ühes kohas leviva haigusega, vaid seda on väga erinevates külades, alevikes ja kortermajades.

„Mulle tundub, et sellele piiri panna on praegu teistmoodi kui täieliku sulgemisega küll võimatu,“ ütles Pelisaar.

Vallavanem vestles kolmapäeval õpetajate, koolijuhtide ja lasteaiakasvatajatega ning sai selgeks, et suurim probleem ei ole hetkel laste hulgas haigestumisega.

„See oli mõni nädal tagasi, kui lapsed viisid haiguse kodudesse. Praegu oleme ilmselt jõudnud sellesse etappi, kus haigestuvad lapsevanemad, vanavanemad, sugulased, kellega koos elatakse,“ seletas Pelisaar. Haigus viiakse edasi naabritele ja edasi töökohtadesse.

„Praegu ei päästaks ilmselt see, kui me paneksime koolid seisma ja lasteaiad kinni. Seda enam, et õpetajate sõnul on lapsed vaimselt väga kurnatud ja tegelikult nad ootavad suhtlemist täiskasvanutega ja läbikäimist sõpradega. Nad lihtsalt kardavad distantsõppele minemist,“ tõdes Pelisaar.

Kui kauplused ja söögikohad Põlvamaal veel toimivad, siis probleeme on haiglates ja hooldekodudes, kus ei jätku enam personali.

Pelisaar sooviks hoopis tõsisemaid piiranguid, kui Eestis praegu kehtestatud.

„Me ootaks, et kindlasti oleks keelatud kõikvõimalikud üritused. Kaupluste lahtiolek võiks olla piiratud nii, nagu eelmisel aastal. See andis tulemusi,“ märkis Pelisaar ja tõi välja, et sulgeda võiks näiteks tööstuskaupate poed.

„Kui niisugune piirang oleks kasvõi kaks nädalat, siis ehk õnnestuks meil mingisugune osa köiejadast katki rebida ning saaks normaalsuse juurde taas minna ja saaks asja kontrolli alla,“ arvas ta.

Pelisaar kutsus ka inimesi, kellel on võimalusi ja oskusi, appi Põlva haiglale ja hooldekodudele. „Me oleksime selle üle väga-väga tänulikud. Me tõesti oleme hetkel siin Põlvamaal hädas,“ tunnistas vallavanem.

Põlva valla hooldekodu juhataja Aet Olle kinnitas, et hooldekodusse on alles jäänud kolm töötajat 37 hooldatava kohta.

„Me niigi töötasime vähemuses, meil oli alles kaheksast kuus. Nüüd on kolm Covidiga kõrval,“ sõnas ta.

Kuidas on võimalik kolme inimesega hooldada 37 inimest? „Jah, see on väga raske, aga me oleme siiamaani hakkama saanud. Olen natuke leidnud lisajõudu ja aitan ise ka, kui vähegi võimalik,“ ütles Olle. „Me peame vastu pidama, sest teistmoodi ei saa.“