Mari-Anne Härma

Foto: Erki Pärnaku
Uudised
4. november 2021, 23:11

Härma: novembri lõpunädalatel keelatakse haiglates tõenäoliselt plaaniline ravi, uus piirangute pakett on karm (243)

Terviseameti peadirektori kohusetäitja Mari-Anne Härma ütles ETV „Esimeses stuudios“, et tõenäoliselt rakendatakse novembri viimastel nädalatel tervishoiu valmisoleku kolmanda taseme, mis tähendab, et kõik haiglad peavad plaanilise ravi sulgema. Oodata on ka karmimaid piiranguid.

Härma tunnistas, et vaktsiinidest, mis kaitsevad küll raskelt haigestumise eest, loodeti palju suuremat abi nakatumiste piiramise osas. Kui kevadel kaitsesid vaktsiinid viiruse leviku eest väga hästi, siis tänaseks on nende tõhusus langenud. Seetõttu on Härma nõus, et kõik piirangud peaksid kehtima ka vaktsineeritutele.

Mida arvab universaalsetest piirangutest valitsus? „Kui oleme ühel hetkel selle valiku ees, kas infarktiga või insuldiga inimesed saavad haiglaravile või mitte, siis need prioriteedid, kas vaktsineeritud inimene peab saama õhtul baaris pidutseda või ei pea, paneb selle perspektiivi paika,“ kommenteeris Härma.

Härma rõhutas, et ulatuslikud piirangud ei ole mõeldud pikaajaliselt kestma.

„Poolpehmeid piiranguid peame kauem hoidma. Et haigestumist alla saada, tuleb rakendada tõhusaid piiranguid. Aga sellega peab kaasas käima ka see, et inimesed vaktsineerivad üha rohkem, sest see tagab selle, et järgmine kord, kui peame piirangutest rääkima, on alles järgmine talv,“ rääkis Härma.

Holland kaotas vahepeal piirangud, kuid kehtestas need taas. Härma usub, et varsti näeme teisigi Euroopa riike piiranguid karmistamas, ka neid, kus vaktsineerituse tase on Eestist oluliselt kõrgem.

„See on täiesti reaalne, et see ei ole viimane talv, mil me räägime sellistest piirangutest. Võibolla oleks isegi mõistlik mõelda lähima kolme-nelja aasta perspektiivis, et meil on vaja mingit paradigma muutust,“ ütles Härma, et riik võiks teatud ühiskondlikud muudatused järgmisteks aastateks plaani võtta.

Haigestumus kasvab kõikides eagruppides ja maakondades ning haiglad valmistuvad katastroofimeditsiini stsenaariumiks. Härma sõnul on väga tõenäoline, et tervishoiu valmisoleku kolmas tase rakendatakse novembri lõpunädalatel.

„See tähendab, et nendel haiglatel, mis täna veel pakuvad plaanilist ravi, pole enam võimekust pakkuda plaanilist ravi. Nad peavad oma plaanilise ravi sulgema. Siis ongi olukord, kus põhimõtteliselt mõni haigla, mis saab veel pakkuda plaanilist ravi, ei tohi seda teha, lihtsalt selleks, et valmis olla erakorralise abiga hakkama saamiseks,“ seletas Härma.

Kui kõik haiglad toimetavad ainult erakorralise abiga ja ka see võimekus ammendub, siis tuleb hakata tegema triaaži põhjal otsuseid, milline erakorralist ravi vajav patsient saab haiglasse, milline mitte. Lõuna-Eesti regioon seda triaažijuhendit juba ka osaliselt rakendab.

„Kuigi see ei ole nende jaoks kohustuslik ja ka plaanilise ravi lõpetamine pole kohustuslik, siis tegelikkuses on Lõuna-Eesti haiglad sinna kolmandasse tasemesse juba jõudnud, kuigi see ei ole ametlikult kehtestatud,“ rääkis Härma.

Praegu erakorraline abi toimib, aga lähitulevikus võivad näiteks teatud tüüpi insuldi, ataki, luumurru, infektsiooni või mürgistusega inimene, kelle elu pole otseselt ohus, jääda koju, kuid see ei tähenda, et ta ei võiks saada eluaegseid tüsistusi.

„Ravikvaliteet langeb meil praegu iga patsiendiga, kes meile lisaks tuleb,“ nentis Härma.

Terviseametil on töös uute piirangute pakett, mis peab valmis saama homme. „See pakett peab olema selline, mis sajaprotsendiliselt töötab. Tõenäoliselt on see karm,“ avaldas Härma. Mõnedes valdkondades on ees sulgemised ja kui kahe nädala jooksul need meetmed ei tööta, tulevad ilmselt uued meetmed ka koolide suhtes.