Kliinikumi juhatuse liige Joel Starkopf

Foto: Aldo Luud
Uudised
5. november 2021, 22:07

TÜ kliinikum teeb ettevalmistusi raskes seisus haigete Soome ravile saatmiseks (70)

Kuna lähinädalatel võib intensiivravi vajada rohkem koroonahaigeid kui on Tartu ülikooli kliinikumi võimekus neid ravida, tehakse praegu ettevalmistusi raskes seisus haigete saatmiseks Soome ravile.

Esimene kord selle laine ajal on Tartu ülikooli kliinikumis üle saja koroonapatsiendi, vahendas „Aktuaalne kaamera“. Reedehommikuse seisuga oli seal ravil 101 haiget. Kuna haigete arv jätkab lähinädalatel kindlasti kasvamist, siis on tekkinud oht, et kõige raskemas seisus koroonahaigeid ei suudeta Tartus enam aidata.

„Meil on võrdselt kriitiline seis nii tavaosakondade täitumise kui intensiivravi täitumisega. Ma ütlen kohe, et meil ei ole praegu kõne all intensiivravihaigete Soome saatmine sel nädalal või eeloleva nädala jooksul. Pigem me vaatame ette olukorraks, kus meil on 30 kuni 35 intensiivravihaiget,“ ütles TÜ kliinikumi juhatuse liige Joel Starkopf.

Terviseameti kriisistaabi juhi Urmas Sule sõnul ei saa nakkushaigete ravil suuremahulist välisabi kunagi osutada. „Ma numbrit ei ütleks, aga need on esialgu ühekohalised numbrid ja kindlasti ei saa see oluliselt üle kümne olla,“ selgitas ta.

„Me oleme kokku leppinud nii Eesti tervisevaldkonna juhtidega kui ka Soome poolega, et me lepime kõik detailid kokku, vaatame läbi nii rahastusmudeli kui ka logistika küsimused, et juhul, kui see stsenaarium peaks käivituma, siis me saaksime seda väga operatiivselt teha,“ rääkis tervise- ja tööminister Tanel Kiik.

Intensiivravi vajavad patsiendid on kavas üle lahe saata lennukiga. Professor Starkopfi sõnul on tegu suure väljakutsega, kuid selliseid meditsiinilende on tehtud ka varem ning üldjuhul on eestlasi viidud ravile just Soome.

Terviseministri sõnul pole veel kindel, kas haiged viiakse ravile Helsingisse või hakatakse neid ravima mõnes teises haiglas, kus on sel hetkel vabu kohti.

„Oleme pidanud suuremate tervishoiupiirkondadega esmaseid kõnelusi. Oleme selleks (Eestist tulevateks patsientideks) valmis,“ ütles Soome sotsiaal- ja tervishoiuministeeriumi valmidusjuht Pekka Tulokas.

Tulokase sõnul tuleb Soomes ravikoormust eri piirkondade vahel tasandada, samas on oluline hoolitseda Soome elanike ravi eest. Valmidusjuhi sõnul on vaja arvesse võtta ka Soome enda meedikute töövõimet.

„Praegu on intensiivravis veel mõnevõrra liikumisruumi, kuid mitte väga palju. Olukord võib ka kiiresti muutuda. Seetõttu monitoorime asjade käiku pidevalt mõlemal pool Soome lahte,“ sõnas Tulokas.

Mõne päeva eest oli Tartu ülikooli kliinikumis intensiivravil 24 koroonahaiget. Soomes oli kõigis haiglates kokku 27 sama raskes seisundis Covid-patsienti.