Tanel Kiik

Foto: Erki Pärnaku
Uudised
11. november 2021, 21:56

Kiik: vaktsiinikahjude hüvitamise fond saab teoks (123)

Tervise- ja tööminister Tanel Kiik teatas, et valitsus liigub edasi tervikliku patsiendikindlustuse süsteemi loomise ja vaktsiinikahjude hüvitamise fondi väljatöötamisega.

„Meie inimestele pakutavate ravimite kvaliteet ja ohutus on väga kõrgel tasemel ning vaktsineerimine päästab elusid. Paraku esineb iga ravimi puhul üksikuid juhtumeid, kus nendega kaasneb negatiivne kõrvalmõju, mida ei ole võimalik ette ennustada – see sõltub inimese organismi eripärast, kaasuvatest haigustest ja muudest teguritest. Seetõttu esitasin täna valitsuskabinetile omapoolsed ettepanekud vaktsiinikahjude fondi loomiseks,“ seletas Kiik.

Kiige sõnul on valitsuses selge üksmeel sellise fondi vajalikkuse osas ning koostöös rahandusministeeriumi ja justiitsministeeriumiga alustatakse konkreetsete lahenduste väljatöötamist.

Eestis praegu kehtiv tootjavastutuse süsteem näeb ette, et vaktsineerimisel võimalikku kahju saanud inimestel on õigus esitada kahju hüvitamise nõue otse ravimitootjale.

Covid-19 vaktsiinide puhul on vaktsiinitootjal kohustus teavitada sotsiaalministeeriumi kahjunõude esitamisest ja kaasata ka Eesti riik selle kahjunõude lahendamisse. „Vaktsiinikahjude fondi loomise eesmärk on muuta väga harva esinevate tõsiste tervisekahjustuste korral inimesele hüvitise saamine märksa lihtsamaks,“ ütles Kiik.

„Juba üle kümne aasta arutatud patsiendikindlustuse süsteemi loomine on samuti tervishoius kauaoodatud ja vajalik samm. Arstiabi on Eestis väga heal tasemel, kuid paraku tuleb ka meil ette olukordi, kus kõik ei lähe plaanipäraselt. Tervishoiuteenuse osutajate kohustusliku vastutuskindlustuse loomisega saavad patsientide huvid senisest paremini kaitstud ning süsteem toetab ohutumat ja kvaliteetsemat ravi,“ lisas minister.

Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus kinnitas, et neljapäeva õhtul lõppenud valitsuskabinetis lepiti kokku, et vaktsiinikahjude hüvitamise fond tuleb.

„Terviseminister teeb detailide kallal veel tööd, aitame teda vajadusel koos justiitsministriga. Valmis lahendus peab valitsusse jõudma paari nädala jooksul,“ sõnas Pentus-Rosimannus.