Sisuturundus
29. november 2021, 11:39

5 SOOVITUST – kõik, mida peaksid hambapesust teadma! Milline laste elektriline hambahari valida?

Paljud meist on täiskasvanuna kahetsenud, et oma hammaste eest nooremas eas piisavalt hoolt ei kandnud. Nii võimalused kui ka inforuum erinesid tänasest paljuski, kuid õnneks on uutel põlvkondadel suuhoolduseks ja õigete harjumuste kujundamiseks rohkelt põnevaid võimalusi.

Kuidas innustada lapsi hammaste eest hoolt kandma ning suurest ja kirjust tootevalikust leida parim elektriline hambahari lapsele? Nõuandeid ja soovitusi jagab Mari-Liis Hammas32-st, kes igapäevaselt abistab tuhandeid Eesti perekondi nende vannitoakapi sisu täiendamisel ja naeratuse näole toomisel.

1. Jäta meelde hambapesu kuldreegel: 2 x 2 minutit

Hoolimata sellest, kas sinu pere kasutab käsiharja või elektrilist hambaharja, on oluline meeles pidada, et suuhoolduse kuldreegel on 2 x 2 minutit: kaks korda päevas kaks minutit hambapesu. Lapsevanematena oleme lapsele alati suurimaks eeskujuks, seda ka igapäevases hammaste harjamises. Muuda laste suuhügieen mänguliseks ja lõbusaks ühiseks rituaaliks, mitte tüütuks kohustuseks.

Kummutada on ka vaja üks müüt, et lapse hambaaukude põhjus seisneb pärilikkuses – need tulenevad kehvast suuhügieenist ja valedest toitumisharjumustest ning ainus viis hambaauke ennetada on ikka hammaste pesemine.

2. Imikute hambapesu alusta lapse esimese hamba tulekul

Lastehambad ja nende eest hoolitsemine algab vanema abiga ning niipea, kui lapsel ilmub esimene hammas. Üldjuhul hakkavad esimesed hambad lõikuma esimesel eluaastal ning umbes 6-aastastel asenduvad piimahambad jäävhammastega. Kahjuks on endiselt levinud arvamus, et kui lapsel on piimahambad, siis hammaste pesemine pole niivõrd oluline, sest tulevad ju jäävhambad. Sellise suhtumise tulemuseks on hambaaugud, põletikulised igemed ja lastel isegi piimhammaste varajane eemaldamine. Seega vanemate rolli hambapesus ülehinnata ei saa ning harjamine peaks toimuma regulaarselt hommikuti ja õhtuti.
Imikute puhul soovitaks valida näpuhari või õrnatoimeline beebi elektriline hambahari - Brush-Baby BabySonic hambahari, millel on abiks pisikesed ülipehmed otsikud ning sisseehitatud valgustus. Brush Baby hambahari on ülimalt tõhus, kuid lisaks hammaste harjamisele sama oluline roll ka kasuliku harjumuse kinnistamisel, kus laps juba varakult hambapesurutiiniga harjub. Hambapastat beebidel kasutama ei pea, soovi korral aga võid kasutada näiteks spetsiaalset looduslikku Weleda hambapesugeeli. See on mahedamaitseline, puhastab õrnalt ja on ohutu ka allaneelamisel.

3. Lasteharjade valik on kirju, kuid kõik harjad on tõhusad

Laste elektrilised hambaharjad on mõeldud kasutamiseks alates 3. eluaastast ning on ehituselt väiksemad, vaiksemad ning umbes 30% väiksema intensiivsusega, võrreldes täiskasvanutele mõeldud elektriliste hambaharjadega. Tuntuimatest brändidest on valikus Oral-B (Vitality, Smart Teen ja Junior seeriad) ja Philips Sonicare (for KIDS seeria) elektrilised hambaharjad lastele. Kui Oral-B on tuntud oma ümmarguse pöörleva harjapea poolest, kus harjased liiguvad päri- ja vastupäeva, siis Philips Sonicare harja piklik hambaharjapea liigub küljelt küljele Sonic-tehnoloogia abil. Mõlemal juhul toimib elektriline hambahari selliselt, et tekitab hambapastaga koostoimel suus aktiivse vahu, mis puhastab tõhusalt hammastele ja hambavahedesse kogunenud toidujääkidest. Sisseehitatud taimer jaotab ise 2 minutilise hambapesu neljaks erinevaks 30-sekundiliseks tsükliks, et kõik suuosad saaksid harjamisel kaetud.

Oral-B laste elektrilised hambaharjad on varustatud Disney Magic Timer’iga, mis annab märku 2 minuti täitumisest; mobiiliäpiga, mis teeb hambapesu lõbusamaks ja lastele sobilike pehmete harjastega otsikutega. Ka Philips Sonicare for KIDS elektriliste hambaharjade mobiiliäpi keskne tegelane „Sparkly“ annab sõbralikult juhiseid, kiidab ja muudab hambapesu mänguliseks. Elektriline hambahari lastele peab olema lõbus ning põnev, seega peegelduvad selle välimuses erinevad temaatikad ning sisaldavad vahetatavaid kleepse lemmikmultikategelastega nagu nt „Autod“, „Frozen“ (Lumekuninganna), Star Wars.

NB! 10+ aastat vanuses lastele sobivad ka tavaharjad

Sageli küsivad lapsevanemad, kas juba suuremale lapsele tuleb samuti valida just mõni laste elektriline hambahari. Mitte ilmtingimata elektrilist hambaharja võivad kasutada lapsed alatest 10. eluaastast, kuid sel juhul soovitame alati kasutada pehmeid hambaharja otsikuid ja õrnemaid harjamisrežiime. Oluline on valida hambahari, millel on sisseehitatud surveandur. Eraldi on saadaval ka elektrilised hambaharjad, mis mõeldud just teismelistele, näiteks Oral-B Junior ja Oral-B Smart Teen elektriline laste hambahari.

4. Kaasa laps valimisse ning arvesta tema arvamusega

Kuna tegu on lapse elektrilise hambaharjaga, mida ta igapäevaselt kasutama hakkab, siis on oluline, et see lapsele endale ka tõesti meeldiks – nii värvilt, suuruselt kui ka temaatikalt. Vaata ja sirvi erinevaid laste elektrilisi hambaharju koos lapsega ja lase tal ise otsustada. Tihti aitab veebipoest üheskoos tellimine, seejärel paki ootamine ja avamisrõõm lapsel hambaharjaga veelgi enam oma sidet tekitada, sest see oli ju *tema* valik.

Samuti lase lapsel oma hambaid ise pesta ja seda niipea kui võimalik. Pisikeste laste puhul soovitame käia lõpetuseks ise veel harjaga tema hambad üle.

Nagu eelnevalt mainitud, on mitmed elektrilised hambaharjad lastele varustatud ka nutirakendusega. Kui lapsele on hambapesu vastumeelne, aitab mobiiliäpp igapäevast harjumust lõbusamaks muuta ning seda kinnistada. Paljuski on mobiiliäpi kasutamine maitse asi ning sageli pärast mõnda aega sellest loobutakse, kuid hambaharjaga esimese tutvuse tegemisel võib mobiilirakendusel olla suur abistav roll.

5. Hambapasta olgu fluoriidivaba

Hambapastat lisa harjale pigem vähem kui rohkem, alati herneterasuurune või veelgi väiksem kogus. Laste hambapastad on enamasti fluoriidivabad, kuna just pisemad võivad tihti pastat alla neelata või sellega niisama maiustada. Hambapastad on lastele meelepärase maitsega, takistavad kaariese teket ning pastade koostis põhineb looduslikel koostisainetel. Valikust leiad palju erinevaid tuntuid brände nagu Weleda, Dentsissimo, GUM, White Glo jt, kus on erinevaid maitseid ja tuubide suuruseid igale hambapesijale. Hambapastat valides jälgi RDA ehk abrasiivsusnäitajat, mis võiks jääda vahemikku 0-70, kehtib terve pere hambapastade puhul.

-------------------

Leia koos lapsega talle sobiv hambahari ja näita talle regulaarse 2x2 minutit hambapesu eeskuju – nii kingid oma lapsele tervisliku eluviisi aluse ning lisaks kauni naeratuse, mille eest laps tulevikus kindlasti tänulik on.


Elektrilise hambaharja eelised

·       Hambapesu elektrilise hambaharjaga kestab alati soovituslikud 2 minutit, tänu sisseehitatud taimerile

·       Käsihambaharjaga pestes teed ühe hambapesu jooksul keskmiselt 600 harjamisliigutust, mis ei pruugi olla põhjalik ega piisav. Elektrilise hambaharjaga aga ainuüksi ühes minutis teevad harjased kuni 62 000 liigutust.

·       Eemaldab ligi 10 korda rohkem hambakattu kui käsihambahari

·       Parandab igemete tervist

·       Tänu integreeritud surveandurile on hammastele ja igemetele ohutu

·       Hammastepesu on regulaarsem, põhjalikum ja lõbusam

·       Rõõmustab sind ja sinu pere hambaarsti!

Lapsele sobiva elektrilise hambaharja valiku tegemisel aitab Sind Mari-Liis Hammas32-st.