Foto: Tiina Kõrtsini
Eesti uudised
28. november 2021, 15:50

Kaja Kallas palub: tehke reisilt tulles PCR-test (230)

Peaminister Kaja Kallas kirjutab sotsiaalmeedias, et kuigi Eestis pole veel omikroni-nimelist koroonatüve veel leitud, siis tuleb ühiselt pingutada, et uue viirusetüve levik jääks võimalikult väikseks. Õhtuleht avaldab peaministri postituse täismahus.

„Maailmas on läinud liikvele uus koroonaviiruse tüvi B.1.1.529, mis on Maailma Terviseorganisatsioonilt (WHO) saanud äsja nime omikrontüvi. See tüvi on nii uus, et selle kohta ei ole veel palju teada ja uuringud veel käivad, kuid WHO on pannud selle murettekitavate viirusetüvede nimekirja.

Euroopa Komisjon on soovitanud ajutiselt piirata reisimist seitsmesse Lõuna-Aafrika piirkonna riiki (Botswana, eSwatini, Lesotho, Mosambiik, Namiibia, LAV, Zimbabwe). Eestil nende riikidega otseühendusi pole, aga reisimiseks on palju võimalusi nii inimestel kui ka viirustel.

Palun anname koos oma panuse selleks, et omikrontüve jõudmist ja levikut Eestis minimaalsena hoida. Praegu levib Eestis eeskätt deltatüvi, omikroni Eestis veel leitud pole.

Kes otsustab reisima minna või praegu välismaal viibib – sõltumata sellest, kas riskiriigis või madala nakkuslevikuga riigis – palun tehke tagasi jõudes kindlasti PCR test. Nüüd saavad kõik Eestisse naasvad Eesti elanikud tasuta testida.

Kõigi välismaalt saabuvate inimeste positiivsed testid lähevad sekveneerimisele, et omikroni – kui see Eestisse peaks saabuma – kohe üles leiaksime.

Ja muidugi, viimane aeg on minna vaktsineerima.“