Juhtkiri
2. detsember 2021, 17:36

Juhtkiri | Koroonavaktsiin kaitseb ka lapsi (40)

Uudis, et peatselt on võimalus ka lapsi vaktsineerida koroonaviiruse vastu, on kahtlemata positiivne, kuigi toob ühiskonnas kindlasti kaasa ka elava arutelu. 5–11-aastaste vaktsineerimine peab tooma ühiskonnale olulist leevendust. Kuigi lapsed näivad taluvat koroonat täiskasvanutega võrreldes kergemalt, pole spetsialistide hinnangul siiski mõistlik immuunsust saavutada läbipõdemise teel, sest kunagi ei tea, milliseks haiguse kulg võib tegelikult kujuneda. Kuna maailmas on juba miljoneid lapsi vaktsineeritud, siis Eesti puhul tähendab see mujal juba edukalt läbiproovitu elluviimist. 

Nagu täiskasvanute puhulgi on vaktsineerimise ohud ja kõrvalmõjud väiksemad võrreldes haiguse endaga. Süstekoha valu ja väsimus on väiksem lõiv kui võimalik pikema-aegsem tervisekahjustus koroonaviirusega nakatumise tulemusel. Laste puhul lisandub ka pandeemia sotsiaalne mõju, sest just nende vaimsele tervisele on pikk eneseisolatsioon ja distantsõpe kõige kurnavamalt mõjunud. Sama puudutab ka perekonnasisest eri põlvkondade vahelist suhtlust. Kui seni on soovitatud kas hoolikalt läbi mõelda või suisa hoiduda koos lastega vanavanemate külastamisest, siis lisaks vanaemade-vanaisade vaktsineerimisele annab ka laste kaitsepookimine nendevahelisele suhtlusele lisaturvatunde.

Kindlasti on lapsevanemaid, kes pärast 20. detsembrit avanevat laste kaitsesüstimise võimalust kohe kasutama tõttavad. Kuid vaktsiinivastaste kõrval on ilmselt veel rohkem neid, kes vajavad otsuse langetamiseks lisainfot ja võimalike kahtluste hajutamist. Sestap on oluline juba eespool viidatud diskussioonide kvaliteet – et selgituste jagamine ei koonduks netiavarustesse isehakanud suunamudijate kätte, vaid juhtroll oleks ikka selle valdkonna spetsialistide käes.

Riigikogule on põhjusega tehtud etteheiteid, et nad on koroonatemaatikaga tegelemisel ohjad käest andes initsiatiivi kaotanud, kuid siin on koht, kus poliitiliste punktide võitmine peaks olema kümnendajärguline ja kõlama peaks ekspertide hääl, mida poliitikud saaks enda valijateni viia. Samuti peab kohe selgeks vaidlema, kas piirangud, mis on mõeldud täisealistele ja enda tegude eest vastutavatele inimestele, laienevad ka lastele, kes ei saa ehk ise valida, kas vaktsineerida või mitte. Lapsed ei tohi muutuda poliitmängude ohvriteks, kellega mõjutatakse täiskasvanuid vaktsineerima või kelles tekitatakse süütunnet ehk piirangud ei tohiks lapsi puudutada.