Tanel Kiik ja Kaja Kallas

Foto: Karin Jaanus
Uudised
3. detsember 2021, 22:15

Vaktsiinisurm hüvitatakse 100 000 euroga: tõenäolisi juhtumeid on siiani kolm (49)

Valitsus toetas neljapäevasel kabinetinõupidamisel tervise- ja tööministri ettepanekuid kõiki Eestis kasutatavaid vaktsiine hõlmava vaktsiinikindlustuse loomiseks. Hüvitise miinimummääär oleks 1000 ja maksimummäär 100 000 eurot, mida makstakse välja ühekordse maksena. Covid-19 vaktsiinide puhul kehtib nõudeõigus ka tagantjärele. Eestis on koroonavaktsiiniga seotud neli surmajuhtumit.

„Ühe surmajuhtumi puhul ei saa meie hinnangul seost välistada, sest esines ajaline seos,“ rääkis ravimiameti ohutusjärelevalvebüroo juhataja Maia Uusküla erandlikust kaasusest, kus 63aastane naine minestas pärast vaktsiini saamist, kukkus ja suri peatrauma tagajärjel. „Kuid arvestades seda, et patsiendil olid kaasuvad haigused ja ta võttis ravimeid, mis võivad samuti põhjustada tasakaaluhäireid, vererõhu langust ja viia seeläbi kukkumisele ja trauma tekkele, ei saa kindlalt väita, et tekkinud reaktsioon oli vaktsiinist ja mitte põhihaigusest või teistest ravimitest.“

Sotsiaalministeeriumi tervishoiuvõrgu juht Heli Paluste kinnitas, et kolme hukkunu lähedastel tekib ilmselt õigus 100 000 eurole. „Niisugune see plaan on, et surm kui loomulikult kõige raskem tüsistus tagab ka kõige kõrgema hüvitise määra.“

Refereeritud artikli täistekst Eesti päevalehes.

Kevadel surid ka 31aastane mees, 81aastane mees ja 73aastane naine, kellel tekkis pärast AstraZenecaga vaktsineerimist vereloomehäire trombotsütopeenia.

Vaktsiinikindlustusega on kavas hüvitada olukorrad, kus vaktsineerimise tagajärjel on tekkinud vähemalt neli kuud kestev raske tervisekahjustus. Hüvitamise aluseks kehtestatakse fikseeritud summad, millega hüvitatakse nii varaline kui ka mittevaraline kahju sõltuvalt kahju raskusastmest.