Hanna Sepp

Foto: Kuvatõmmis terviseameti pressikonverentsi videopildist.
Uudised
8. detsember 2021, 12:55

VIDEO | Hanna Sepp: kaks omikrontüvega nakatumise juhtumit võivad viidata riigisisesele levikule (58)

Terviseameti nakkushaiguste osakonna juhataja Hanna Sepp ning tervise- ja tööminister Tanel Kiik andsid kolmapäeval pressikonverentsi, kus tehti ülevaade COVID-19 hetkeolukorrast.

Vaata videopilti pressikonverentsist siit!

Tervise- ja tööminister Tanel Kiik ütles, et nakatumisnäitajad on ühe kuuga langenud neli korda, kuid muret teevad nakatumiste laine tõus Euroopas ja omikrontüvi. Eestis on vaktsineeritud 70% täiskasvanutest ja 200 000 inimest on saanud ka juba tõhustusdoosi, mis on eriti kriitilise tähtsusega uute tüvede levikut arvestades. Uued tüved on jõulisemad kui algsed, mille vastu vaktsiinid välja töötati.

Euroopa tasandil on Kiige sõnul palju arutelusid laste vaktsineerimise teemal. Eestisse jõuavad alla 12aastastele kohandatud Pfizeri vaktsiinid. Põhiliseks laste vaktsineerimise kohaks saavad olema perearstide kabinetid. Viiruselevik on hoogustunud just nendes vanuserühmades, kus pole seni sobivaid vaktsiine olnud ja vaktsiiniga hõlmatus on madal.

Piirangute kohta ütles Kiik, et teadusnõukojalt paluti infot omikrontüve kohta ja samuti terviseameti hinnangut, kas piiranguid leevendada. Terviseameti seisukoht oli veel oodata ja teadusnõukojaga on kokkulepe, et asja arutatakse neljapäevasel valitsuskabineti nõupidamisel. Eesmärgiks on hoida ühiskonnaelu nii avatuna kui võimalik.

Terviseameti nakkushaiguste osakonna juhataja Hanna Sepp ütles, et oleme endiselt haigestumise langustrendis haigestumine langes sel nädalal 13%. Nakatumiskordaja on 0,85. Muret tekitab, et suurema rahvastikutihedusega Harjumaal ja Ida-Virumaal on nakatumiskordaja tõusnud 0,9 peale, mis mõjutab Eesti üldiseid näitajaid. Trendi jätkudes võiksime jõuda rohelisele ehk madalale riskitasemele. Haiglasse kirjutatakse sisse vähem inimesi kui sealt väljub ehk haiglate olukord järjest paraneb.

Koolides antigeeni kiirtestimine ja lähikontaktsete testimine on olnud tulemuslikud. Seni järgitud meetmed on head mõju avaldanud. Mitmeid nädalaid järjest on vaktsineerimine ja tõendite kontrollimine kaasa toonud teadmata nakatumispaigaga inimeste osakaalu vähenemise, mis oli eelmisel nädalal 13%. Üle poole nakatunutest nakatuvad pereringis. Lähikontaktsena tuleks koju jääda ja avada haigusleht.

Lisaks kaubanduskeskustele ja söögikohtadele kontrollitakse ka jõuluturge ja töötubasid. Sepp tuletas meelde, et avalikes siseruumides tuleb kanda maski. Kaebusi on olnud näiteks seoses esilinastustega kinos.

Eestis levib just deltatüvi, kuid tuvastatud on 12 omikrontüve juhtumit, mis on valdavalt sissetoodud Lõuna-Aafrika Vabariigist, kuid ühel juhul Dubaist ja ühel juhul Tansaaniast. Kahel juhul pole teada, kust nakkus saadi: tegemist võib olla Eesti-sisese nakatumisega, kuid seda veel uuritakse. Mõningast kinnitust on saanud hüpoteesid, et omikrontüvi võib olla senistest tüvedest parema levikuga ning on teatud juhtudel võimeline antikehade kaitsest läbi murdma, mis tähendab, et kaitset tuleks tõhustusdoosiga parandada. Kui tegemist on deltatüvest kiiremini leviva tüvega, siis on tõenäoline, et see muutub Eestis dominantseks. Sepp tuletas meelde, et kõik välismaalt tulijad peaksid tegema PCR-testi. Kui testimiseks valmis ei olda, siis tuleks kümme päeva olla isolatsioonis.

Jõulupidusid tasuks tähistada väiksemas seltskonnas, eelistada välitingimusi ja võimalusel teha kiirteste. Kõik ennetusmeetmed kehtivad ka jumalateenistuste korraldamisel ja jõulusisseoste tehes. Haigestunud peavad ka jõulude ajal jääma karantiini.

Delfi reporter ütles, et 200 000 inimest on tõhustusdoosi juba saanud, aga 150 000 võiksid seda veel teha. Kuidas kavatseb riik neile läheneda? Kõigile pole veel jõudnud SMS-teavitust ning ollakse mures, kas vaktsiinid omikrontüve vastu aitavad. Kiik vastas, et tõhustusdoosid aitavad. Alates sellest, kui hakati tegema tõhustusdoose, vähenes haiglasse sattunud vaktsineeritute osakaal. Võimalust tõhustusdoosi saamiseks on seni kasutanud u 60% inimestest. Igaüks saab digilugu.ee kaudu kontrollida, kas ta peaks tõhustusdoosi tegema, ning valida sobiva aja. Tõhustusdoosideks vaktsiini jagub, laenatud on ka Soomelt. Inimestel on võimalik valida Moderna ja Pfizeri vahel.

Delfist küsiti, kuidas läheb terviseameti uue juhi valimine ja kas on lootust, et asutus saab juba selle aasta sees uue juhi. Kiik ütles, et terviseametil on hetkel väga tubli juhi kohusetäitja. Tippjuhtide komisjon on viimasesse vooru lubanud kaks kandidaati, kellega peetakse vestlusi. Selle aasta jooksul selgub, kas konkursi kaudu tuleb ettepanek konkreetse kandidaadi ametisse nimetamiseks või jätkatakse kohusetäitjaga.