Foto: Andres Putting / Ekspress Meedia
Uudised
10. detsember 2021, 10:07

REOVEEUURING: omikrontüve leidub juba üle Eesti (42)

Tartu Ülikooli juhitava reoveeuuringu sellenädalased tulemused näitavad, et reovee üldine koroonaviirusesisaldus püsib üsna stabiilne. Samas ilmneb reovees esinevate viirusetüvede esialgsest analüüsist, et omikrontüve leidub üle Eesti mitmel pool.

Nädalaga on vähenenud mõõduka viirusekogusega asulate arv ning juurde on tulnud üksikud väga suure viirusesisaldusega proovid. Uuringu juhi, Tartu Ülikooli antimikroobsete ainete tehnoloogia professori Tanel Tensoni sõnul näitab Eesti keskmist olukorda kirjeldav indeks, et üldine viiruseolukord on siiski stabiilne. Päris viirusevabu piirkondi endiselt pole. Viirusekogus on nädalaga veidi kasvanud Harjumaal ja Kesk-Eestis. Lõuna-Eestis püsib olukord stabiilne.

Reoveeproovides leiduvate viirusetüvede analüüs näitas, et omikrontüvi on väikestes kogustes kohal mitmes asulas. „Kuna see uurimismetoodika on alles arendamisel, siis saame esialgu öelda, et uus viirusetüvi on välja tulnud Eesti eri paigus. Järgmise nädala analüüsid võimaldavad hinnata nende mõõtmiste täpsust ja uue viirusetüve leviku kiirust,“ selgitas Tenson. 

Foto: Tartu Ülikool

Kuidas proove kogutakse?

Reoveeproove kogutakse iga nädala alguses kõigis maakonnakeskustes, üle 10 000 elanikuga linnades ja vastavalt vajadusele ka väiksemates asulates. Suuremate linnade puhul kajastab proov ööpäeva jooksul puhastit läbinud vee olukorda, andes usaldusväärse pildi asula nakkustasemest. Väiksematest asulatest võetud punktproovid näitavad olukorda proovivõtu hetkel. Punktproovid on kergemini mõjutatavad, mistõttu tuleks neid vaadelda pigem mitme nädala võrdluses kujunenud trendi hindamiseks kui hetkeolukorrast lõpliku pildi saamiseks.

Uuring on Terviseametile abistav tööriist, aidates jälgida puhangudünaamikat ning avastada varjatud koldeid. Uuring annab varajast infot viiruse leviku hindamiseks enne kliiniliste haigusjuhtude tuvastamist. Terviseametit teavitatakse tulemustest regulaarselt.

Proovide kogumisel teeb Tartu Ülikool koostööd Eesti Keskkonnauuringute Keskuse ja vee-ettevõtetega, kes käitavad linnade reoveepuhasteid. Proovide analüüsid tehakse Tartu Ülikooli tehnoloogiainstituudi laborites.