Foto: Martin Ahven
Uudised
16. detsember 2021, 14:37

Terviseamet hoiatab: pühadeajal võivad sageneda seenemürgistused ja õnnetused väikelastega

Terviseameti teatel saab mürgistusteabekeskus aasta viimasel kuul teateid marineeritud seentest saadud mürgistuste ja väikelastega juhtunud õnnetuste kohta, kus neelatakse alla patarei või hammustatakse mürgist taime.

Esimene pühadeaegne seenemürgistuse juhtum on tänavu juba aset leidnud, kui üks perekond sõi õhtusöögi kõrvale vanaema korjatud ja hoidistatud seeni ning juba järgmiseks päevaks olid sööjad haiglas. Mürgine seen sattus söögiseente hulka hoolimata sellest, et korjajal oli väga pikk seenekorjamise kogemus. Kellegi teise poolt korjatud ja hoidistatud seente puhul peaks alati uurima seente päritolu ning kodus tuleks hoida esmaabiks vajalikku aktiivsöe varu.

Mürgistusteabekeskuse juhi Mare Oderi sõnul leidub mürgiste seente kõrval kodus mitmeid ohte ning eriti ettevaatlik tuleb olla väikelastega. „Vaadake kriitilise pilguga üle kogu pühadeehteis kodu. Pere pisipõnn võib kätte saada silmatorkava välimusega jõulu- või ratsuritähe või koralltomati ning kui ta sellest tüki hammustab, põhjustab see seedetraktiärritust. Mürgistuse algusele viitab oksendamine ja kõhuvalu,“ rääkis Mare Oder. Nahale sattunud taime mahl tuleks kindlasti ohtra veega maha pesta. Ka mõni eksootilisem jõulupuuks soetatud roheline põõsas või puuke võib lapse suhu sattudes tekitada seedehäireid.

Lisaks taimedele tasub ettevaatlik olla laste tähelepanu haarava värvilise alkoholiga, tuletikkude, paukherneste, patareide, magnetite, valguspulkade ja lumespreiga. Kui umbes 20 tuletiku pea neelamist, säraküünalde lutsutamist, küünalde, fooliumpaberi või jõuluehete maitsmist ei peeta ohtlikuks, siis patareides leiduv energia võib põhjustada limaskesta põletust juba esimese tunni jooksul. Nööp-patareide põhjustatud tervisekaebused tulenevad peamiselt nende söögitorru kinni jäämisest. Patareisid leidub erinevate elektroonikaseadmete kõrval veel laulvates ja vilkuvates õnnitluskaartides, lambikestes, vilkuvate kaunistustega peavõrudes ning muudes kaunistustes ja ehetes. Iga patarei allaneelamise või selle kahtluse korral tuleks viivitamatult helistada mürgistusinfoliinile 16662 või minna lähimasse erakorralise meditsiini osakonda. Kui patarei satub hingamisteedesse, kõrva või ninna, tuleb koheselt helistada 112.

„Patareide osas on enim ohustatud alla nelja-aastased lapsed. Kindlasti tuleks väikelastele kingitusi tehes veenduda, et patareid pole kergesti kättesaadavad ning anda see info edasi tädidele, onudele ja vanavanematele, kes pisiperele kingitusi toovad,“ selgitas Oder.

Terviseameti mürgistusteabekeskuse andmetel puudutavad ligi pooled infoliini 16662 kõnedest kuni 3aastaste lastega juhtunud õnnetusi ning enamik mürgistusõnnetusi leiab aset kodus.

Mürgistusteabekeskuse infoliinile saab helistada ööpäevaringselt mistahes äsja juhtunud mürgistusjuhtumi või selle kahtluse korral. Kõne on tavatariifiga ning anonüümne. Infoliinil 16662 töötavad pikaajalise erakorralise meditsiini kogemusega spetsialistid, kes oskavad mürgistuse puhul leida kiiresti kõige sobivama tegutsemisskeemi.