Aastajagu avatud olnud sisetänavas on taimed veel noorukesed, kuid koguvad jõudu ja mõne aasta pärast on praegu paljad paekiviseinad kattunud lopsaka rohelusega.

Foto: Priit Grepp
Kodu ja Aed
18. jaanuar 2022, 20:15

FOTOLUGU | Troopika tehasemüüride vahel – paradiisiaed meelitab aastaringselt

Tartu maantee ääres Tallinna serval seisab vana tselluloosi- ja paberivabriku hoone, mis pärast aastaid hüljatust fööniksina tuhast tõuseb. Muinsuskaitsealuste paekiviseinte vahel on peidus oaas, millesarnast siinmail varem rajatud ei ole.

Tallinna kunagised tööstuskvartalid elavad läbi võimsat uuestisündi. Telliskivi tänava tehase­hoonetest on saanud menukas loomelinnak, uuenevad ja tihenevad Rotermanni ja Lutheri kvartal... Linnaserval, Ülemiste järvest alanud Härjapea jõe kaldal aga koorub kunagisest Emil Fahle juhitud juugendlikust tselluloosi- ja paberivabriku kvartalist linna trendikaim ärilinnak. Viimane pole pelgalt maksujõulistele suunatud suletud ala, vaid linnaruum, mis maja maja haaval uuesti kasutusse võetakse. Kirsiks tordil on klaaskatusega suletud kunagine sise­tänav, kuhu astudes leiad end täiesti uuest dimensioonist.

Edasi lugemiseks: