Foto: Martin Ahven
Uudised
3. jaanuar 2022, 19:14

Andmeid nakatunute vaktsineerituse kohta avaldatakse kord nädalas (40)

Alates jaanuarist avaldab terviseamet info nakatunute vaktsineerimise staatuse kohta kord nädalas kolmapäeviti.

Terviseamet selgitas, et vaktsineerimise algusest on möödas üle aasta ning tänaseks on lisandunud mitmed lisafaktorid, mida immuniseerimise tõhususe juures arvesse võtta.

Paljude nakatunute puhul on vaktsineerimisest möödunud üle poole aasta, mis toob kaasa vaktsiini efektiivsuse languse. Koroonaviiruse omikroni variandil on läbimurde tõenäosus mõnevõrra suurem ning nakatuda võivad ka vaktsineeritud inimesed.

„Nakatumiste juures on oluline mõista vaktsineeritud ja vaktsineerimata ühiskonnagrupi erisusi – tegemist ei ole võrdsete gruppidega, et neid saaks lisaselgitusi andmata võrrelda,“ selgitab amet pressiteates, et vaktsiini efektiivsuse hindamisel tuleks eelkõige arvesse võtta nakatumiste osakaalu vastavas grupis, mitte kõikide nakatumiste kohta. „Selle osakaalu lisame lähipäevil oma pressiteatesse.“

Raskeloomulise covidiga haiglas olijatest on vaktsineerimata inimeste osakaal 80,9%.

„See on kõige olulisem näitaja! Terviseamet ja teadusnõukoda on seda rõhutanud algusest peale, et vaktsiin ei kaitse sajaprotsendiliselt nakatumise eest, vaid vähendab haiguse raskeloomulise kulgemise tõenäosust kordades. Vaktsiin on praegu saadaolevast parim kaitse koroonaviiruse vastu,“ seisab ameti teates.