Viieaastane Mikhailo oma kaisujänesega pommivarjendis Kiievis, 26.veebruaril 2022.

Foto: AP/Scanpix
Maailm
27. veebruar 2022, 15:40

BLOGI | KRIIS UKRAINAS: Ukraina nõustus läbirääkimistega Valgevene piiril, Valgevene lubab Vene tuumarelva paigutamist oma territooriumile

Ukrainas on kehtestatud sõjaseisukord. Laupäeval ja öösel vastu pühapäeva toimus aktiivne lahingutegevus, kuid Ukraina pealinn Kiiev pole venelaste kätte langenud. Ukraina president on väidetavalt endiselt pealinnas ja pole põgenenud. Zelenskõi keeldus pidama läbirääkimisi Valgevenes – riigis, kust tulistatakse Ukraina suunas rakette. Putin käskis panna Vene tuumajõud kõrgendatud valmisolekusse.

Võtmesündmused

  • Ööl vastu laupäeva püüdis Venemaa vallutada Ukraina pealinna Kiievit, kuid see ei õnnestunud. Öösel vastu pühapäeva kardeti suurt Venemaa õhurünnakut, ent kõige hullem pommitamine jäi ära

  • Laupäeva hilisõhtul ja pühapäeva öösel toimunud rünnakutes hukkusid kuue- ja seitsmeaastased lapsed

  • Pühapäeval toimus Valgevenes referendum põhiseaduse muutmiseks, mis lubab Valgevene territooriumile paigutada tuumarelva. Valimiskomisjoni teatel hääletas põhiseaduse muutmise poolt 65,16%.

  • Kiievist 30 kilomeetrit edelas asuvas lennubaasis sai raketitabamuse kütuseterminal, mis lahvatas leekidesse, Ukraina võitleb Venemaa sõduritega sõjaväebaasi kontrolli alla saamise üle

  • USA ja Euroopa Liit teatasid, et Venemaa pangad, mida on juba sanktsioneeritud, visatakse Swiftist välja, osa Vene keskpanga varudest külmutatakse

  • Ukraina suuruselt teine linn Harkiv langes suure pommitamise ohvriks, pihta sai gaasitoru

  • Zelenskõi keeldus läbirääkimistest Valgevenes

  • Ukraina esitas Venemaa tegevuse kohta avalduse Haagi kohtusse

  • Esmaspäeva hommikul peaksid Ukraina ja Venemaa delegatsioonid pidama rahuläbirääkimisi. Toimumise kohaks on Ukraina ja Valgevene piiril olev Prõpjatsi jõe lähedus. Ukraina delegatsiooni turvalisuse on lubanud tagada Valgevene juht Aljaksandr Lukašenka.

  • Rubla väärtus on väga tugevas languses, ulatudes 40%-ni.

Ukraina sõja esimese päeva blogi loe SIIT.

Neljapäeva öösel toimunust saab lugeda SIIT.

Ukraina sõja teise päeva blogi loe SIIT.

Laupäeval ja ööl vastu pühapäeva toimunust loe SIIT.

Võimalused Ukraina inimeste abistamiseks

Eesti Punane Rist: https://redcross.ee/

Algatus „Ukraina heaks!“: https://www.ukrainaheaks.ee

Küsimuste korral helistada riigiinfo telefonil 1247.

Telekomid avasid annetusliinid Ukraina toetuseks 

Anneta 5 eurot – 9003801 
Anneta 10 eurot – 9003802 
Anneta 50 eurot – 9003803

Annetustelefoni kaudu tehtud summad jõuavad MTÜ Pagulasabi kontole ja annetada saavad kõik Elisa, Tele2 ja Telia kliendid.  

08:23

Õhtulehe otseblogi jätkub SIIN.

07:57

Valgevene avaldas pildi läbirääkimislauast, mille taha istuvad täna hommikul Ukraina ja Venemaa ametnikud.

07:53

Facebooki omanikfirma Meta teatab, et viimase kahe ööpäeva jooksul on nad oma platvormidelt eemaldanud 40 libakontot, -gruppi ning -lehte, mille eesmärgiks on olnud Ukraina poliitikute, sõjaväelaste ning ajakirjanike ründamine.

07:44

Vene oligarhi luksusjahil töötanud ukrainlane otsustas omapärasel viisil Ukraina pommitamise eest kätte maksta.

07:43
Eesti saatis Ukrainale abi

Eesti saatis Ukrainasse Päästeameti logistikakeskuses komplekteeritud saadetise telklaagri püstitamiseks, mis on nüüd ka kohale jõudnud. Ukraina esitas olukorraga toimetulekuks rahvusvahelise abi palve ning võttis Eesti pakkumise vastu.

Abipaketiga saadeti Ukrainasse 6 telki, 200 magamiskotti, 200 välivoodit, 4 diiselgeneraatorit ning 6 telgiküttesüsteemi.

Siseminister Kristian Jaani sõnul on üksteise toetamine ja koostöö eriti tähtis just praegu, kus Venemaa on alustanud sõda Ukraina vastu. „Toetame Ukrainat kõikvõimalikul moel. Loodame, et Eesti saadetav abi aitab keeruliste situatsioonidega toimetulekul ja annab neile kindluse, et me oleme toeks ja nad ei ole üksi. See ebaõiglane olukord peab saama kiire lõpu,“ märkis siseminister.

„Lisaks Eesti sisesele päästetööle kuulub Päästeameti igapäevatöö hulka rahvusvaheline koostöö. Päästeamet saab aidata nii logistika, päästemeeskondade, oskusteabe kui ka tehniliste vahenditega, sõltuvalt sellest, missugust abi parajasti vajatakse. Kui aitame partnereid, võime olla kindlad, et ka meie ei jää üksi, kui peaksime kord teiste abi vajama,“ ütles Päästeameti peadirektori asetäitja Andreas Anvelt.

Välisminister Eva-Maria Liimets rõhutas, et tänases sõjaolukorras on tähtsam kui kunagi varem Ukrainat igakülgselt toetada ja näidata, et Ukraina rahvas ei ole ega jää üksi. „Väga oluline osa selles on aidata leevendada sõjas inimkannatusi ning kaitsta ja abistada praegu kõige haavatavamaid kriisipiirkondade elanikke, kes on sunnitud pommide ja raketilöökide eest põgenedes oma kodust lahkuma. Me teeme kõik, mis võimalik, nii kahepoolselt kui ka Euroopa Liidu liikmesriikide ja teiste partneritega, et aidata Ukrainat võitluses oma riigi ja inimeste eest,“ sõnas Liimets.

Ukrainasse saadetud varustuse maksumus on 161 700 eurot ja seda finantseeris välisministeerium.

Eesti saatis Ukrainale abi Euroopa Liidu elanikkonnakaitse mehhanismi raames. Euroopa Liidu elanikkonnakaitse mehhanismiga on liitunud kõik 27 Euroopa Liidu liiget ning lisaks ka Island, Norra, Serbia, Põhja-Makedoonia, Montenegro ja Türgi. Elanikkonnakaitsemehhanism on loodud nii mehhanismi liikmete abistamiseks kui ka vajadusel väljast tulnud abipalvete rahuldamiseks.

07:40

Olukord Kiievis on Ukraina kontrolli all, teatab Ukraina armee. „Kõik Venemaa katsed seda okupeerida on läbi kukkunud,“ kirjutatakse oma avalduses.

07:36

Rubla on kukkunud rekordmadalale. Ühe euro eest saab juba 119 rubla, vahendab Bloomberg. Financial Timesi Moskva büroo juht Max Seddon aga märgib Twitteris, et kohalike pankade vahetuskursid on veelgi drastilisemad. Veel eile sai ühe euro eest ligikaudu 94 rubla.

07:31

Dnipros ja Harkivis kõlavad taas õhuhäiresireenid.

07:25
Kiievi linnavalitsus: öö möödus rahulikult

Kiievi linnavalitsus tegi oma Telegrami kanalis linnaelanikele kokkuvõte viimastest arengutest Ukraina pealinnas:

  • Öö oli üldiselt rahulik. Esines küll kokkupõrkeid vaenlase sabotaaži- ning luuregruppidega, kuid olime selleks varasemast paremini valmis. Lisaks püstitasime öösel mitmeid kaitserajatisi. Ärge ehmatage, kui linnapilt on täna hommikul veidi teistsugune.

  • Tänavalahingud jätkuvad pea igas linnaosas. Olge kodust lahkudes ettevaatlikud ja minge õue vaid mõjuval põhjusel. Näiteks, kui soovite osta toitu või ravimeid.

  • Komandanditund algab taas esmaspäeva õhtul kell 22.

07:18
Moskva börs jääb esialgu suletuks

Moskva börs teatab, et täna hommikul kauplemist ei avata. Esialgse plaani kohaselt saab tehinguid tegema hakata kell 15:00, kuid Venemaa keskpank lisab, et kell 13:00 vaadatakse ka see otsus üle.

07:11

Eesti suursaadik Ukrainas vihjab ukrainlaste valmistatavatele Molotovi kokteilidele: „Kuulus Eesti liköör, Kiievis uuendatud retseptiga.“

07:06
Eesti saatis Ukrainale abi

Eesti saatis Ukrainasse Päästeameti logistikakeskuses komplekteeritud saadetise telklaagri püstitamiseks, mis on nüüd ka kohale jõudnud. Ukraina esitas olukorraga toimetulekuks rahvusvahelise abi palve ning võttis Eesti pakkumise vastu.

Abipaketiga saadeti Ukrainasse 6 telki, 200 magamiskotti, 200 välivoodit, 4 diiselgeneraatorit ning 6 telgiküttesüsteemi.

Siseminister Kristian Jaani sõnul on üksteise toetamine ja koostöö eriti tähtis just praegu, kus Venemaa on alustanud sõda Ukraina vastu. „Toetame Ukrainat kõikvõimalikul moel. Loodame, et Eesti saadetav abi aitab keeruliste situatsioonidega toimetulekul ja annab neile kindluse, et me oleme toeks ja nad ei ole üksi. See ebaõiglane olukord peab saama kiire lõpu,“ märkis siseminister.

Ukrainasse saadetud varustuse maksumus on 161 700 eurot ja seda finantseeris välisministeerium.

07:02

Moskvast väljuma pidanud lennud on järjest tühistatud.

06:54

Traktoreid tootev ettevõte spetsialiseerus täielikult vaid tankitõrjevahendite valmistamisele.

06:46

Vene väed püüdsid varahommikul vallutada Kiievi äärelinnu. Kiievi kaitseülema sõnul oli olukord kontrolli all, hävitati Vene vägede varustust transportivaid kolonne ning sissetungija kandis ränki kaotusi: oli inimohvreid, armee olevat demoraliseeritud ja väsinud.

06:08
The Times: Kiievis tegutseb üle 400 Vene palgasõduri

Kiievis kohapeal olevat 400 palgasõdurit, kelle ülesandeks on tappa Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ja tema valitsus, et valmistada ette pinnas Moskvale võimu haaramiseks, kirjutab The Times.

05:53

Kiievis on taas kuulda õhusireeni.

05:44

Odessa elanikud on vilunud Molotovi kokteilide valmistajad.

05:35

Kuigi öö Ukraina pealinnas on asjaolusid arvestades möödunud suhteliselt rahulikult, siis varahommikul on taas olnud Kiievis ja Harkivis kuulda plahvatusi, vahendab The Kyiv Independent.

05:30
Rubla väärtus on langenud 40%

Pärast seda, kui lääneriigid on teatanud uutest sanktsioonidest Venemaa vastu ja Vene pankadele piiratakse ligipääsu SWIFTile, on rubla väärtus kiires languses, vähenedes dollari suhtes lausa 40%, kirjutab BBC.

Pühapäeval kutsus pangajooksu pelgav Venemaa keskpank inimesi säilitama rahu.

Loe rohkem