Foto: Stanislav Moškov
Keha
3. september 2022, 10:52

„Tean hästi, mida tähendab vähidiagnoosi saamine ja haigusega elamine. Tahaksin nüüd aidata teisigi, nii palju, kui oskan ja suudan.“

Mõne aasta jooksul kaks vähidiagnoosi saanud mees: „Mõistsin, et pean elus tegema täieliku kannapöörde.“ (2)

Endine muusik ja tippjuht Ivar Seeland ei keskendu pärast eesnäärme- ja kurguvähi seljatamist ainelistele, vaid vaimsetele väärtustele oma elus.

Pärnu-Jaagupist pärit Ivarile (56) on pillimäng alati meeldinud. Kohalikus koolibändis võttis mees kätte rütmikitarri ja hiljem istus teises ansamblis trummide taha. Edaspidi sai teda näha-kuulda mitmetes bändides: Era, Puhas Vuuk, Kohver Band ja Vallavanem.

Aegu tagasi tegutses ta kodukohas abi-alevivanemana, Eesti Telegraafiagentuuri ärijuhina, kuid puhus elu sisse ka Eesti Televisiooni teletekstile ja Õllesummerile. Hiljem töötas 20 aastat ühe pakendifirma müügidirektorina – kuni otsustas aastal 2019 päevapealt ametist lahkuda.

„Oleksin pidanud seda tegema kümme aastat varem. Ennast analüüsides leidsin, et ka haigused olid üsna kindlalt tingitud mu senisest stressirohkest elustiilist,“ tunnistab ta. Mõne aasta jooksul sai mees kaks vähidiagnoosi, mattis mõlemad vanemad, lõpetas pikaaegse töösuhte ja läks lahku pikaaegsest elukaaslasest.

Kõrivähi avastamine meenutas paljuski halba unenägu.

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99