Foto: Envato Elements
Sisuturundus
7. märts 2022, 16:18

Toitumisterapeut: kuidas langetada kaalu nii, et tervis ei kannataks?

Rasvumine, nagu ka suur kaal, ei ole tänapäeval enam lihtsalt probleem, vaid üleilmne epideemia. Kuidas sellest võitu saada?

Kui kõnnite mööda tänavat, külastate lõuna ajal või pärast tööd suurt toidupoodi, võin kihla vedada, et näete minuti jooksul vähemalt viit ülekaalulist. Pole vaja kaugelt otsida – avaneb täielik pilt meie modernsusest ja kaasaegsest Homo sapiensist! Vaadake inimese toidukorvi ja kõik saab selgeks. Paljud ütlevad: „Seal on ju toit!“ Muidugi toit, aga toitu on erinevat sorti.

Olen mitu korda patsientidelt kuulnud: „Aafrikas on inimesed näljased. Kuidas ma saan selle toidu ära visata?“ No kuidas te neid aitate sellega, et kogu selle söögi ära sööte? Võib-olla on parem osad asjad ostmata jätta ning kõhust juhtimata mõelda. Ega asjata ole ammu öeldud: oled see, mida sööd! Võtame kasvõi olukorra COVID-19ga. Üks riskirühmadest on rasvunud inimesed ja neid on aina rohkem. Ma ei räägi teistest rasvumisest tingitud haigustest, sest neid on palju.

Millal tuleks hakata kaalus alla võtma?

Praktika näitab, et kunagi pole hilja kaalust alla võtta, kuid parem pole seda teha siis, kui tervis annab häirekella. Soovitan alati varem kaalust alla võtta: vähem pinget südamele, rohkem kergust, vähem väsimust ja kõrvalhaigusi. Lõppude lõpuks, kui inimene pöördub juba raviarsti poole haigusega, on vaja ravida nii põhjust kui ebaõige toitumise tagajärge, haigust. Ma ei räägi ainult ülekaalust, vaid üldiselt õigest tasakaalustatud toitumisest. Ebaõige toitumine ei põhjusta ainult ülekaalu, vaid ka endokriinsüsteemi- ja seedetrakti haigusi, kardiovaskulaarsüsteemi- ja muid haigusi. Nii et kui te ei nõustu oma peegelpildiga või garderoob on kitsaks jäänud, on aeg midagi ette võtta.

Otsust on vaja

Ainult enda vastuvõetud ja heaks kiidetud otsus viib tulemusteni. Kõige tähtsam on, et inimene oma peas teeks otsuse. Mõnikord tullakse ja öeldakse: „Ma proovisin kõik dieedid läbi ja miski ei aita!“ Huvitav, tundub, et te siis proovisite kõike korraga. On ka kliente, kes tahavad kaalust alla võtta kuu aega enne sõitu kuhugi või millegi tähtsa tähistamist või veel huvitavam, kahe nädalaga viis kuni kümme kilo. Sel juhul soovitan pöörduda ilukirurgi poole ja mitte raisata enda ja minu aega. Selle aja jooksul saan aidata neid, kes tõsiselt abi vajavad. Kus te varem olite?

Kaalulangetamine on aeganõudev protsess, kõik pole selleks valmis. Kaalu langetamine tähendab teatud toitudest loobumist ning muudatusi toiduvalmistamise rutiinis. Ka keskkond mängib olulist rolli. Kui tööl on suur meeskond, on alati erinevad tähtpäevad ja sünnipäevad ja siis see algab: kringlid, suupisted, koogid. Kõike seda on palju ja seda ostetakse lähedal asuva poe kulinaarialetist, mille toodete koostis on arusaamatu. Jumal küll! Kui ma seda näen või kuulen, tahan öelda: „Kas te saate aru, mida te sööte?“ Noh, mõnikord ma isegi ei pea vastu ja ütlen. Sest sellises olukorras annavad paljud alla. Sõbrad või kolleegid veenavad neid proovima tükikest soolast või ära sööma rasvast kringlitükikest. Vot ja ongi käes – hüvasti, eesmärk!

Samuti esineb õige toitumise põhitõdedes palju teadmatust. Me kõik oleme kirjaoskajad, meil on internet. Nii loeb inimene mingite pseudotoitumisteadlaste arusaamatuid artikleid ja hakkab siis kaalust alla võtma ja ikka ostab teab mis toitu. Reeglina ei tule sellest midagi välja – parimal juhul. Halvimal juhul peab edasi toimetama arst. Ma palun teid, kui loete internetist artiklit dieetide või mis tahes teemal, olge kannatlik, vaadake, kes on autor, sisestage ta nimi otsingusüsteemi ja näete, kes see on ja kus ta töötab või ei näe midagi. Olge ettevaatlik, see võib säästa teie tervist ja aega. Parem on pöörduda professionaali poole, kuid palun, mitte küsimusega, kuidas kaks nädalat enne üritust kaalust alla võtta.

Liiga kiire kaalukaotus pole hea

Kindlasti ei saa seada liiga kiireid eesmärke ja võtta plaani võimalikult kiiresti oma garderoobi mahtumine. Te ei tohiks katsetada tundmatute dieetide, toidulisanditega või elada näljatundega. Nagu ütlesin, on kaalu langetamine pikk protsess, sest lisakaal ei tulnud teile ka nädalaga. Dietoloogias peetakse normaalseks kaalukaotust pool kilo kahe nädalaga (pluss-miinus 100 kuni 200 grammi).

Mida suurem on algkaal, seda rohkem läheb esimese kahe-kolme nädalaga maha, kuid see pole rasv, vaid liigne vesi. Rasv läheb aeglaselt ehk tuleb keskenduda keha mahule – edaspidi kaob kaal aeglaselt, aga maht kaob pidevalt tasakaalustatud toitumisega. Mõni vajab terapeutilist dieeti, teisele piisab lihtsalt madala kalorsusega dieedist. Minu praktika näitab, et mu patsiendid kaotavad minu poolt välja töötatud dieediga viie-kuue kuu jooksul 25 kuni 30 kg. Need dieedid on mõeldud kaasuvate haiguste sümptomite kõrvaldamiseks, mitte ainult kaalu langetamiseks. Suhtlen patsientidega pidevalt – korrigeerin igapäevaselt toitumist ning inimene käib vastuvõttudel. Koos saavutame reeglina edu.

Liiga kiire kaalukaotus ei ole hea. Unisus, energiakaotus, ärrituvus, unetus – need on liiga kiire kaalukaotuse tavalised sümptomid. Dieet ei tohiks tuua ebamugavust, selle eesmärk on tuua kehasse kergust, jõudu ja head tuju ning tervislikku und. Kiire kaalulanguse korral juhindutakse minimaalsest kalorikogusest, tekib fütamiini- ja mineraalainete puudus, see on suur viga. Loomsete valkude ebasobiva koguse tarbimise tõttu tekib lihasmassi kaotus. Sellise seisundi ennetamiseks on oluline nii piisava koguse kalorite tarbimine (sealhulgas valgunormi säilitamine 0,7 grammi kilogrammi kohta või rohkem) kui ka kehalise aktiivsuse säilitamine igas vanuses.

Seletamatu kaalulangus võib olla märk sellest, et inimesel on kilpnäärmehäire, mida nimetatakse hüpertüreoidismiks või türeotoksikoosiks, mis põhjustab kilpnäärme hormoonide ületootmist. Juhtub ka yo-yo efekti – kaal kaob liiga kiiresti ja kui inimene mingil põhjusel dieedi katkestab, tuleb see tagasi kaks korda rohkem ning kiiremini. Peab meeles pidama, et kaalust peab alla võtma aeglaselt, keha peab harjuma uue dieedi ja kaaluga. Ei pea teda nagu hobust piitsutama, et ta pidevalt jookseks – kuula oma keha.

Kaalu langetamist toetav elustiil

Tervisliku eluviisi poole peaks püüdlema juba noorena. Kui soovite saada terveid järglasi, jälgige oma toitumist. Paljud ei taju dietoloogiat kui arstiteadust, unustades, et suur osa haigustest on tingitud ebapiisavast toitumisest. Kui häirekell on kõlanud, saadetakse nad toitumisspetsialisti juurde. Miks ei sisalda kooli õppekavad teavet tervisliku toitumise kohta või mõnda tundi õppeveerandis? Kasvatame terve põlvkonna. Mis praegu toimub? Pikad järjekorrad McDonald'sis või Hesburgeris. Tervislik eluviis on õige toitumine, kehaline kasvatus, uneharjumustest kinnipidamine. Ja kõik on väga lihtne. Kuulake oma keha, kui soovite kauem elada. Kuulake oma keha, kui tahate 60aastaselt välja näha kui 37aastane, mitte vastupidi, vanamees, kellel on raskusi toolilt tõusmisega, kasimatu ja õhupuuduses vaevlev.

Foto: Envato Elements

Näpunäited kaalu langetamiseks

-       Tehke endale plaan ja järgi seda. Pange kirja eesmärk ja saavutamise viisid. Soovitan pidada ka üldist päevikut, kuhu kirjutada kõik, millega päeva jooksul kokku puutusid ehk oma toidud, tunded, kohtumised huvitavate inimestega, kehaline aktiivsus, uni.

-       Telliskivihaaval ehitate oma tervisehoonet. Sööge alati koos perega, kui teil on lapsed. Olla ja õppida koos perega õigesti toituma on oma hinda väärt. Ainult nii saame kasvatada üles tervete toitumisharjumistega põlvkonna, eemal fast foodist. Tervisliku eluviisi taga on terve ja tugev perekond.

-       Agressiivse dieedi ja kiire kaalulangusega võib tekkida defitsiit olulistest ainetest.

Keha ehituskivid on erinevad mikro- ja makrotoitained. Liiga kiire kaalulanguse korral võib tekkida kehal puudus järgnevatest ainetest:

kiudained (terad, puu- ja köögiviljad),

A-vitamiin (maks, piimatooted),

D-vitamiin (kala, muna, maks, rikastatud piimatooted),

E-vitamiin (õlid, pähklid, seemned),

C-vitamiin (puu- ja köögiviljad),

B-vitamiinid (liha, kana, maks, kala, täisteratooted, pähklid, kaunviljad), eriti folaadid (maks, pärm, kaunviljad, brokoli ja rohelised köögiviljad),

kaltsium (piim ja piimatooted, kala, vähemal määral köögiviljad),

kaalium (puu- ja köögiviljad, kartul, pähklid, terad),

magneesium (köögiviljad (eriti lehtköögiviljad), täisteratooted, seemned, piim, munad, liha)

raud (liha, maks),

seleen (täisteratooted, munad, kala ja muud mereannid, liha).