Foto: Vida Press
Meeled
28. märts 2022, 16:58

HALAMA EI TOHI JÄÄDA! Küpses eas inimesed jagavad kogemusi, mis aitab neil praegu rahulik olla: „Koristan, nühin raevukalt rasvast pliiti! Loen Mangi horoskoopi.“ (4)

„Kuidas te suudate nii rahulikud olla?“ küsivad noored inimesed 50–60aastastelt. „Seisma ei tohi jääda, istuma ei tohi jääda, halama ei tohi jääda, mõtlema ei tohi jääda!“ arvab Tiiu. „Asjadele, mida muuta ei saa, ei tasu mõelda – see ei aita.“ Aga mis siis aitab? Missugused on nõukaajal karastunud inimeste praktilised soovitused, et ärevatel aegadel toime tulla?

50ndates aastates Tiiu pole väga juurelnud, mis võiks olla suurepärane kaitse ärevuse vastu. See polnud tema noorusajal eriti teemakski. Ta on mõnikord mõelnud, miks inimesed polnud vanasti nii ärevad ega stressis nagu praegu. „Kui sa ikka oled rampväsinud, siis sa ei saa maailma pärast muretseda.  Ükskõik kas füüsiliselt või vaimselt,“ arvab Tiiu, kes praegu ongi enam-vähem sellises seisus. „Mul jääb unetundidest puudus, nii et olen konstantses kurnatuse seisundis ja kui voodit näen, langen sinna sisse ja magan hommikuni.“

Edasi lugemiseks: