Pilt on illustreeriv.

Foto: Envato Elements
Sisuturundus
7. aprill 2022, 14:01

Südamearst Margus Viigimaa: kuidas hoida veresooned korras vähemalt 100. eluaastani?

Oksüdatiivne stress tekib vabade radikaalide kuhjumisest organismis. Need tekivad rakkude normaalse metabolismi tagajärjel, aga liigne hulk kahjustab organismi kudesid ja soodustab erinevate haiguste teket. Vabade radikaalidega on nagu kolesterooli tasemega – mingi hulk kolesterooli peab veres olema, aga kui on liiga palju, siis tekivad probleemid.

Vabade radikaalide teket ja oksüdatiivset stressi mõjutavad põletikulised haigused – eriti, kui organismis on krooniline põletik, mis hoiab kogu aeg seda taset kõrgemal –, psühhosotsiaalne stress ja rida kardiovaskulaarseid haigusi, nagu näiteks hüpertensioon ja hüperkolesteroleemia. Need kõik soodustavad oksüdatiivse stressi teket.

Välisfaktoritest mõjutab vabade radikaalide taset kindlasti keskkonna saastumine – see on nüüd esimest korda toodud sisse ka Euroopa Kardioloogide Seltsi südame-veresoonkonna haiguste preventsioonijuhistesse kui väga oluline riskitegur. Euroopa Kardioloogide Seltsi 2021. aasta juhistes tuuaksegi oksüdatiivse stressi oluliste soodustajatena välja suitsetamine, alkohol, ultraviolettkiirgus, raskemetallid ning juba mainitud keskkonnamürgid.

Veresoonte kahjustumine

Oksüdatiivne stress soodustab erinevate haiguste teket. Kõige raskemad on nende hulgas südameinfarkt ja ajuinsult, samuti Alzheimeri tõbi, vähkkasvajad, erinevad autoimmuunsed haigused, liigesehaigused. Samuti kiirendab see vananemist.

Oksüdatiivne stress mõjub ka nii südamele kui arteritele. Arterites tekitab oksüdatiivne stress düsfunktsiooni endoteelis, mis on nii arterite kui veenide sisekesta kaitsev rakukiht. Lupjumise seisukohalt on eriti tähtsad just arterid, sest veenid praktiliselt ei lupju. Kui endoteel on terve ja kahjustamata, siis veresoontes ei teki lupjumist ega trombi. Endoteel toodab aineid, mis kaitsevad veresoone seina ja tekitavad arterite lõõgastumist – nendest kõige tuntum on lämmastikoksiid, samuti prostatsükliin. Ideaalvariandis võiks see hoida veresooned vähemalt sajanda eluaastani korras.

Ideaalis võiks veresooned olla vähemalt sajanda eluaastani korras.Margus Viigimaa

Veresooni võib lisaks oksüdatiivsele stressile kahjustada halb kolesterool, aga ka see ei tee seda enne oksüdeerumist. Oksüdeeritud halb kolesterool tungib veresoone seina ja tekitab lupjumist. Nii et oksüdatsioonil on suur tähendus. Kui veresoone seinas on tekkinud lubjanaast, siis väga oluline on, kas naast on stabiilne või ohtliku naastu tunnustega, mille saab kompuutertomograafias kindlaks teha. Oksüdatiivne stress soodustab naastu rebenemist, purunemist. Sellega kaasneb veresoone seinas oleva kollageeni paljastumine ja siis tekib veresoone valendikku tromb, mis sulgeb verevoolu täielikult. Arvestama peab muidugi ka sellega, et vananedes tekib paratamatult arterites mingi lupjumine, aga kui naastud on siledaseinalised ja tugevad, siis see läheb väga aeglaselt edasi ega pruugi üldse avalduda. Inimene võib elada sada aastat vanaks ja tal ei teki infarkti ega insulti.

Oksüdatiivne stress põhjustab ka südame kahjustumist. See tekitab müokardis verevaeguse ja põhjustab südamelihase rakkude kärbumist, kahjustust. Samuti põhjustab see südamepuudulikkuse ja südame rütmihäirete teket. Lisaks põhjustavad endoteeli düsfunktsiooni erinevad viiruslikud, keemilised tegurid, nende hulgas psühhosotsiaalne stress ja adrenaliin. Samuti on endoteeli funktsioon häiritud diabeedipatsientidel, mistõttu neil esineb palju südame-veresoonkonna haigusi.

Veresoonte seisukorda saab parandada

Kui oksüdatiivse stressi toimel on kahju tekkinud, siis seda saab osaliselt tagasi pöörata. Kunagi arvati ka lupjumise puhul, et seda saab ainult pidurdada, aga praegu teame, et kolesterooli maksimaalne langetamine aitab lubjanaastude mahtu vähendada.

Kui endoteel on terve ja kahjustamata, siis veresoontes ei teki lupjumist ega trombi.Margus Viigimaa

Oksüdatiivse stressiga on samamoodi – isegi kui on tekkinud suur veresoonte lupjumine või infarkt. Südamesõbraliku dieedi, kehalise aktiivsuse, üldise stressitaseme alandamisega, suitsetamisest ja alkoholist loobumisega saame oksüdatiivse stressi taset alandada ning võtta ära edasise kahjustava toime. Võime sellega infarkti teket kaugele edasi lükata või vältida selle kordumist. Viimane on suur oht, kui inimesel on juba üks infarkt olnud.

Õige toitumine on tervise vundament

Igaüks saab oma tervist hoida ja parandada tervisliku toitumisega. Oksüdatiivset stressi saame omakorda tasakaalustada antioksüdantidega, mida ammutame peamiselt toidust. Nende väga heaks allikaks on näiteks Vahemeremaade dieet, mis toetab südame tervist.

Enda tervise toetamiseks tuleks igapäevaselt süüa vähemalt 200 grammi puu- ja köögivilju. Mulle need väga maitsevad! Kiudaineid peaks tarbima 30 kuni 50 grammi, eriti täisteratoodetes leiduvaid. Samuti on oluline hoida tarbitava soola hulk alla viie grammi – see aitab ennetada nii hüpertensiooni kui südamepuudulikkuse, aga ka lupjumise teket. Eestis tarbitakse keskmiselt kümme grammi soola päevas, mida on selgelt liialt palju. Ka pähklid on head antioksüdantide allikad ja on leitud, et päevas võiks neid süüa 30 grammi – loomulikult soolamata.

Margus ViigimaaFoto: Tiina Kõrtsini

Alkoholi ei tohiks tarbida üle 100 grammi nädalas. Punane vein sisaldab alkoholist kõige rohkem antioksüdante, aga ka seda tuleks juua toidu kõrvale mõõdukalt, mitte liiga palju korraga.

Eestis langetakse tervisliku toitumise püramiidist välja eelkõige kondiitritoodete, kartulikrõpsude ja rammusa jäätise tarbimisega. Oma menüüd tervislikuks muutes võiks arvestada ka sellega, et kõik praetud toidud on alati kaloririkkamad ning kastmed annavad oma osa. Majonees ja ketšup sisaldavad meeletult kaloreid, või sisaldab küll palju kasulikku, aga kui on valida, siis oliiviõli on ikkagi parem. Olulised antioksüdandid on C- ja E-vitamiin, aga neid ei pea võtma lisaks, kui toitumine on mitmekülgne ja tervislik.

Cardioza  Forte on spetsiaalne toode oliivilehe ja punase veini ekstraktiga, mis on mõeldud veresoonte nooruslikkuse ja normaalse vererõhu säilitamiseks ning südame jõudluse tõhusaks toetamiseks. Magneesium, palderjan ja  B-grupi vitamiinid tugevdavad närvisüsteemi ja soodustavad optimaalset lõõgastumist stressirohkel ajal. Cardioza Forte kaitseb sinu südant ja veresooni ning hoiab vererõhu normis!