MIDAGI ON VILTU! Sageli sosistab nii-öelda sabatunne või seljaaju arstile, et kuigi kõik tundub õige, pole asi ometigi õige – uuri edasi!

Foto: Vida Press
Inimesed
2. mai 2022, 17:18

Ka moodne meditsiin pole üksnes ravijuhiste järgimine, vaid kunst, milles on palju esmapilgul hoomamatut

Kummalised kogemused arstitöös: „Vaatan üsna harilikku verepilti ja saan aru, et inimene sureb varsti ära. Miks – ei oska öelda.“ (10)

„Laps tuli arsti juurde kõrvapõletikuga. Lahendasin selle mure ära, ja siis märkasin mingit sinikat. Küsisin ema käest, et kust ta selle sai? Ema ütles, et ah, kukkus kunagi kuidagi, ei tea. Mind see sinikas aga seletamatult häiris, ütlesin, et teeme igaks juhuks vereanalüüsi. Tuli välja, et lapsel oligi korralik verehaigus,“ meenutab perearst Anneli Talvik üsna oma karjääri alguses juhtunud lugu, kus pealtnäha tühine detail millegipärast ärritas ja justkui sundis endale tähelepanu pöörama.

„Arstid teavad, et kui inimesel tekib ilma selge põhjuseta palju sinikaid, võib kahtlustada halba haigust, eriti lapsel. Tookord oli poisil ainult üks tavaline sinikas, aga mingi sabatunne ütles mulle, et seda tuleb uurida,“ räägib Talvik. „Nüüdseks on ta terve noor mees.“

Selliseid lugusid, kus nii-öelda sabatunne sosistab arstile, et asi pole õige, on juhtunud paljude meedikutega, kõik ei söanda neist aga alati rääkida. Või paluvad oma nime avalikult mitte mainida.

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99