Vladimir Putin kirjutab külalisraamatusse oma külastuse ajal multimeedianäitusele „Peeter I. Impeeriumi sünd“, mis tähistab Venemaa esimese keisri Peeter I (Peeter Suure) 350. sünniaastapäeva. Moskvas 09. juunil 2022.

Foto: EPA/Scanpix
Maailm
9. juuni 2022, 21:12

BLOGI | Putin: Venemaa eesmärk on vallutada uusi territooriume. Ta mainis „maa tagasi võtmise“ plaanides ka Rootsit ja Narvat

Alanud on sõja 106. päev. Venemaa väed kontrollivad raskete tänavalahingute järel suurt osa Sjevjerodonetskist, kaitsjad on surutud linna äärealadele.

Olulisemad sündmused:

  • Putin ütles, et Venemaa eesmärk on vallutada uusi territooriume. Ta väitis Peeter Suurele pühendatud näitusel esinedes, et keisri Põhjasõda Rootsi vastu ja Narva vallutamine oli Vene maa tagasi võtmine, mitte territooriumi vallutamine. „Ilmselt on ka meie saatus (territooriumile) tagasi pöörduda ja end tugevdada.”

  • Ukrainas hukkunud Vene sõdurite arv võib nüüd ulatuda 20 000-ni, vastavalt kõrgeima Lääne ametniku viimasele hinnangule.

  • Järgmise aasta saak Ukrainas võib jätkuva Venemaa sissetungi tõttu väheneda kuni 40%, ütles Ukraina agraarpoliitika ja toiduminister Taras Võssotsk.

  • Vene vägede poolt Ukrainas vangistatud kaks britti ja marokolane mõisteti Donetski Rahvavabariigi kohtus surma. Väidetavalt süüdistatakse neid palgasõduriteks olemises. 

  • Vene väed Mariupolis on hakanud pensione maksma Vene rublades, kasutades sularaha, ütles linnapea nõunik neljapäeval.

  • Kreml teatas, et ei soovi, et Gazprom piiraks gaasitarneid enam ühelegi Euroopa kliendile. Venemaa energiafirma on juba peatanud tarned mõnesse riiki, sealhulgas Poola ja Soome, kuna need keeldusid tegemast makseid Vene valuutas. 

  • Poola president Andrzej Duda ei mõista, miks lääne liidirid pidevalt Putiniga telefonikõnesid teevad. „Ma olen hämmastunud kõikidest kõnedest, mida praegu Putiniga peetakse. Kantsler Scholz, president Emmanuel Macron. Need kõned on kasutud. Miks nad seda teevad? Need kõned ainult legitimeerivad isiku, kes vastutab Vene armee toime pandud kuritegude eest Ukrainas.”

  • Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi sõnul otsustab Sjevjerodonetski lahing Donbassi saatuse. Ehkki riigipea sõnul on Ukraina väed tekitanud vaenlastele märkimisväärseid kaotusi, räägivad kohalikud ametnikud, et linna kaitsjad on surutud tagasi Sjevjerodonetski äärealadele ning suurem osa linnast on venelaste kontrolli all.

  • Ukraina peaprokuratuuri teatel on sõja puhkemisest saati tapetud vähemalt 263 ja vigastatud üle 488 lapse.

  • Luhanski oblasti kuberneri Serhi Haidai sõnul on Lõssõtšanski linn täielikult Ukraina vägede kontrolli all pärast Vene vägede enam kui nädal kestnud rünnakuid.

  • Sõja tagajärjed maailmas süvenevad, mõjutades 1,6 miljardit inimest, ütles ÜRO juht Antonio Guterres. „Sõja mõju toiduga kindlustatusele, energiale ja rahandusele on süsteemne, tõsine ja kiirenev. Sõda ähvardab vallandada enneolematu nälja ja viletsuse laine, tekitades sotsiaalse ja majandusliku kaose.”

  • Venelased eksportisid Ukrainast umbes 600 000 tonni põllumajandussaadusi, ütles Ukraina agraarnõukogu asejuht Denõs Martšuk. See eksporditi okupeeritud Krimmi territooriumile ja sealt edasi Ukraina sadamate kaudu rahvusvahelistesse sadamatesse.

  • Putin ütles, et Lääne Moskva-vastased sanktsioonid tuleb tühistada enne, kui Venemaa teravilja saab tarnida rahvusvahelistele turgudele.

100. sõjapäeva blogi saab lugeda SIIT. 101. päeva blogi asub SIIN. 102. päeva sõjablogi asub SIIN. 103. päeva blogi loe SIIT. 104. päeva blogi asub SIIN. 105. päeva blogi asub SIIN.

23:18
Zelenska: Ukraina naised on vastupidavad

Ukraina naiste ülivõime saladus peitub nende vastupidavuses, ütleb president Volodõmõr Zelenskõi abikaasa Olena Zelenska.

Rääkides videolingi vahendusel Euroopa Ülemkogu konverentsiga „Naised konfliktides“, ütles Ukraina esileedi: „Iga elu meie riigis on katki, iga elu jaguneb enne ja pärast sõda perioodiks.“

„Muidugi on meie sõda saanud naiseliku näo, sest Ukrainas on kaks miljonit naist rohkem kui mehi. Aga ma olen täiesti kindel, et ukrainlannasid ei saa nimetada ohvriteks, meil kõigil on omad lood vastupanust,“ ütleb ta.

„Enamik meie arste ja õdesid on naised, nad võitlevad, ravivad haavatuid, hoolitsevad sünnitavate naiste eest, on õpetajad, kes annavad tunde turvakodudest või mõnikord välismaalt.“

Ta ütleb, et enamik sotsiaaltöötajaid ja riigiteenistujaid on naised ja jätkavad tööd, samal ajal kui naissoost vabatahtlikud töötavad endiselt eesliinil. Zelenska sõnul on pooled riigi ettevõtjatest naised, kes hoiavad majandust vee peal, „Meie Ukraina emadel õnnestus oma laste päästmiseks ületada tuhandeid kilomeetreid.“

21:47

Yandex eemaldas oma kaartidelt riikide piirid.

21:46

Nüüd selgus, et Saksamaa saadab Scholzi lubatud M270 MLR-id Ukrainale alles arvatust palju hiljem. Sakslaste sõnul puudub relvasüsteemil tarkvarauuendus, mis võimaldaks tulistada Ameerika ja Briti rakette. Tarne „ei toimu enne talve“.

21:43

Venemaa korraldab 9.-19. juunil Läänemerel ulatuslikku mereväeõppust, milles osaleb 60 mereväe alust ja 40 lennukit.See õppus langeb kokku NATO 5.-17. juunil Läänemerel toimuva mereväeõppusega BALTOPS22.

20:58
Putin ihaleb Narva järele?

Vladimir Putin kuulutas end neljapäeval kaasaegseks Peeter Suureks. Lisaks Rootsile mainis Putin Peeter Suure sõjakäikudest rääkides ka Narvat.

„Peeter I võitles Põhjasõjas 21 aastat,“ märkis Putin. „Siis tundus Rootsiga võideldes, et ta võttis midagi ära... aga ta ei võtnud midagi ära, ta tuli tagasi!“

Putin lisas, et Peeter I rajas Venemaa keiserliku pealinna Peterburi selle sõja ajal Rootsilt võetud territooriumile. „Kui ta asutas uut pealinna, ei tunnistanud ükski Euroopa riik seda territooriumi Venemaana, nad kõik tunnistasid seda Rootsi omaks,“ ütles Putin. „Ja seal elasid slaavlased juba ammusest ajast kõrvuti soome-ugri rahvastega ja see territoorium oli Vene riigi kontrolli all.“

Putin lisas aga oma kolmapäevasesse sõnavõttu veel ühe viite, Peeter Suure sõjakäigust vallutada praegu Eesti koosseisu kuuluv Narva. Peeter Suur üritas linna kaks korda vallutada, esimesel korral kukkus see piinlikult läbi, teine üritus oli aga edukas.

„Sama on ka läänesuunas, tema esimeste sõjakäikudega Narva,“ ütles Putin. „Miks ta seda teed läks? Ta naasis ja kindlustas [seda maad] – seda ta tegigi.“ Putin lisas, et Venemaa saatus on täna sama: kaotatud slaavi maade tagastamine ja kindlustamine.

„Kõige põhjal otsustades on meie ülesanne ka tagasi pöörduda ja tugevneda,“ lisas ta. „Ja kui me lähtume nendest põhiväärtustest, mis moodustavad meie eksistentsi aluse, õnnestub meil tingimusteta lahendada meie ees seisvad ülesanded.“

20:45
Ukraina välisministeerium: brittidele ja marokolasele kehtivad sõjavangide õigused

Ukraina välisministeerium teatas, et Donetskis surma mõistetud britid ja marokolane olid Ukraina relvajõudude teenistujad ja neil peaksid olema sõjavangide õigused. „Rahvusvahelise humanitaarõiguse kohaselt kohaldub neile võitlejate õiguslik staatus,“ ütles välisministeeriumi pressiesindaja Oleh Nikolenko. „Vaenlasel on keelatud neid kuritarvitada, hirmutada või nendega ebainimlikult käituda. Niinimetatud „kohtuprotsess“ Ukraina sõjaväelaste üle okupeeritud Ukraina aladel on väärtusetu.“

Nikolenko ütles, et kohtuprotsess asetab propaganda huvid seadusest ja moraalist kõrgemale.„Ukraina valitsus teeb jätkuvalt kõik endast oleneva, et vabastada kõik Ukraina kaitsjad.“

Venemaa riiklik uudisteagentuur RIA Novosti teatas, et ühtegi Donetski Rahvavabariigis langetatud surmaotsust ei ole seni täide viidud.

20:39

Okupeerivad „võimud“ korraldasid venelaste poolt hävitatud Mariupoli Draamateatri lähedal, kus hukkus sadu inimesi, muusikalise kontserdi. Hoone ees on endiselt näha sinna kirjutatud sõna „lapsed“.

20:29

Venelased ei mata surnuid enam massihaudadesse, vaid viivad nüüd laipu koos prügiga prügimäele.

20:26
Putin: Venemaa eesmärk on vallutada uusi territooriume

Putin ütleb, et Venemaa eesmärk on vallutada uusi territooriume. Venemaa diktaator Vladimir Putin väitis Peeter Suurele pühendatud näitusel esinedes, et keisri Põhjasõda Rootsi vastu oli venelastele maa tagastamine, mitte territooriumi vallutamine.

„Ilmselt on ka meie saatus (territooriumile) tagasi pöörduda ja end tugevdada,“ ütles ta, viidates Venemaa agressioonile Ukraina vastu. Kremli volitatud esindajad ütlesid varem, et Ukraina Venemaa poolt okupeeritud alad võidakse annekteerida Venemaaga.

Kui Moskva ründas Liivimaad 1550. aastatel ja seejärel 1700. aastal, vaieldi alati „vanade Vene maade“ üle.

20:10
Sõjas on hukkunud 20 000 vene sõdurit

Ukrainas hukkunud Vene sõdurite arv võib nüüd ulatuda 20 000-ni, vastavalt kõrgeima Lääne ametniku viimasele hinnangule. Varasemad, mitu nädalat tagasi antud hinnangud olid umbes 15 000. See ametlik hinnang on kasvanud 15 000 ja 20 000 vahele, vahendab BBC.

Lääne ametnik, kes ei soovi oma nime avaldada, hukkunud ukrainlaste arvu üle ei spekuleeri. Siiski tunnistab ta, et Ukraina vägedel on pärast enam kui 100 päeva kestnud võitlust moraaliprobleemid.

Kuigi Ukraina relvajõud kannavad väga suuri kaotusi, on Venemaa pealetung jätkuvalt mitmel tasandil sügavalt häiritud. Ta väidab, et Vene vägedel hakkab osa laskemoonast otsa saama – eriti täppisrelvad, näiteks tiibraketid, kuid lisab, et Venemaal on endiselt suured „lollide pommide“ varud.

18:48
Järgmise aasta saagiga Ukrainas on nukrad seisud

Järgmise aasta saak Ukrainas võib jätkuva Venemaa sissetungi tõttu väheneda kuni 40%, ütles Ukraina agraarpoliitika ja toiduminister Taras Võssotski neljapäeval CNN-ile.

„Oleme kaotanud 25% põllupinnast. Mahtude poolest on seda muidugi rohkem. Eeldame, et saak jääb eelmiste aastatega võrreldes ligikaudu 35% väiksemaks, mis tähendab ligikaudu 30 miljonit tonni vähem, 35-40% vähem, ligi poole eelmise aasta saagist.“

Aseminister ütles ka, et hinnanguliselt 500 000 tonni teravilja on Venemaa varastatud Vene vägede kontrolli all olevatelt aladelt.

Venemaa välisminister Sergei Lavrov ütles kolmapäeval, et Ukraina teraviljaekspordiga seotud küsimused võivad saada lahenduse, kuid Ukraina peab laevade ohutu läbisõidu tagamiseks veed demineerima.

Võssotski ütles, et Lavrovi märkused ei vasta tõele. „See on vale. Probleemiks on Venemaa sõjaväelaevad, see pole Ukraina pärast. Kuni Ukraina ei ole saanud rahvusvaheliste partneritelt ohutustagatisi, ei saa me rääkida nende laevade välja lubamisest. Miine saaks kiiresti kahjutuks teha, kuid selleks peab sõda lõppema või olema mingisugusel kujul relvarahu, lisas ta.

„Kui saame võidu kätte ja sõda on lõppenud, saame mere kiiresti demineerida,“ ütles ta ja lisas, et füüsiliselt pole protsess keeruline, kuid see sõltub muudest takistustest, sealhulgas käimasolevast sõjast. „Ukraina on valmis täitma kõik kohustused, et tarnida rahvusvahelise kindlustatuse jaoks vajalikku toitu. Nii et mõte on väga selge, Venemaa peaks sõja lõpetama,” ütles ta.

18:39
Ühendkuningriigil on suur mure surma mõistetud brittide pärast

Ühendkuningriigi valitsus on „sügavalt mures“ brittidele Aiden Aslinile ja Shaun Pinnerile määratud surmaotsuste pärast. „Oleme pidevalt öelnud, et sõjavange ei tohiks poliitilistel eesmärkidel ära kasutada,“ ütles peaminister Boris Johnsoni pressiesindaja.

„Genfi konventsiooni kohaselt on sõjavangidel õigus võitlejate puutumatusele ja neid ei tohiks vaenutegevuses osalemise eest kohtu alla anda. Seega jätkame koostööd Ukraina ametivõimudega, et tagada kõigi Ukraina relvajõududes teeninud ja sõjavangis viibivate Briti kodanike vabastamine.

Välisminister Liz Truss ütles, et kohtuotsus oli „võltsotsus, millel puudub absoluutselt õiguspärasus“. Uudisteagentuur Tass kirjutas, et nii britid kui marokolane soovivad karistuse edasi kaevata.

18:01

FSO ohvitserid koguvad Putini uriini ja väljaheiteid koguvad kõigil tema välisreisidel ja toovad need Moskvasse spetsiaalses kohvris, vahendab Paris Match. Ajakirjanike sõnul püüab Kreml niimoodi varjata teavet Putini vaevuste kohta.

17:14
Vene vägede vangi langenud brittidele ja marokolasele mõisteti surmanuhtlus

Vene vägede poolt Ukrainas vangistatud kaks britti ja marokolane mõisteti surma, vahendab Venemaale kuuluv uudisteagentuur RIA Novosti.

28aastane Aiden Aslin Nottinghamshire'ist, Shaun Pinner, 48, Bedfordshire'ist, ja kolmas mees, Maroko kodanik Saaudun Brahim, astusid Vene-meelsete mässuliste käes oleva Donetski Rahvavabariigi kohtu ette. Kohus ei ole rahvusvaheliselt tunnustatud.

Väidetavalt süüdistatakse neid palgasõduriteks olemises. Briti meeste perekonnad aga väidavad, et nad olid Ukraina sõjaväes. Mõlemad Briti mehed teenivad Ukraina relvajõudude liikmetena ja Ühendkuningriik on selgelt öelnud, et nad on sõjavangid, kellel on õigus puutumatusele ja neid ei tohiks vaenutegevuses osalemise eest vastutusele võtta.

Telegramis ütles RIA News: „DPR ülemkohus langetas esimese karistuse palgasõdurite kohta – britid Aiden Aslin ja Sean Pinner ning marokolane Saadun Brahim mõisteti surma, teatab RIA Novosti korrespondent kohtusaalist.“

16:52
Mariupoli pensionärid saavad pensionit rublades

Vene väed Mariupolis on hakanud pensione maksma Vene rublades, kasutades sularaha, ütles linnapea nõunik neljapäeval. „Nüüd on teada, et okupandid on juba veokid sularahaga kohale toimetanud,“ ütles Petro Andruštšenko rahvustelevisioonis. „Pensionäridele jagatakse Vene rublades Vene pensione – see näitab väga hästi, milline on Venemaa majandus, et sellise rahasumma võib sularahas kohale tuua ja jagama hakata.“

„Aga saate aru, mis seal toimub: tohutud järjekorrad, kaklused, skandaalid, kuumas seismine, sest tegelikult pole see organiseeritud,“ ütles ta.

Venemaa riiklik uudisteagentuur RIA Novosti teatas, et pensionimaksete saamiseks on laekunud umbes 46 000 taotlust ning end välja kuulutanud Donetski Rahvavabariik on asunud neid hüvitisi välja maksma. Andruštšenko ütles, et neid arve saab „enam-vähem“ usaldada.

„Aga me peame lisama veel 20–30 protsenti meie eakatest mariupollastest, kes ei aktsepteeri okupatsiooni ja jätsid teadlikult dokumente esitamata, ja veel 5 protsenti, kes ei saanud füüsiliselt dokumente esitama tulla.“

16:46
Venemaa ei kavatse rohkem gaasitarneid piirata

Kreml teatas, et ei soovi, et Gazprom piiraks gaasitarneid enam ühelegi Euroopa kliendile.

Venemaa energiafirma on juba peatanud tarned mõnesse riiki, sealhulgas Poola ja Soome, kuna need keeldusid tegemast makseid Vene valuutas. Reuters kirjutab, et Kreml ütles, et rublaskeem, mis loodi vastuseks Lääne sanktsioonidele, toimib ettenähtud viisil.

Samuti öeldi, et Türgiga ei ole saavutatud kokkulepet Ukraina viljasaadetiste eksportimisel üle Musta mere. Türgi on taotlenud Venemaa ja Ukraina vahelist kokkulepet Ukraina sadamatest teravilja ekspordi taastamise plaani kohta. Putini pressiesindaja Dmitri Peskov ütles, et töö jätkub.

15:30
Poola president: kas keegi pidas Teises maailmasõjas Hitleriga telefonivestlusi

Poola president Andrzej Duda andis Saksa ajalehele BILD intervjuu, kus ta rääkis Moskva ohust ja lääne liidirite arusaamatusest telefonikõnedest Kremli diktaatori Vladimir Putiniga.

„Ma olen hämmastunud kõikidest kõnedest, mida praegu Putiniga peetakse. Kantsler Scholz, president Emmanuel Macron. Need kõned on kasutud. Miks nad seda teevad? Need kõned ainult legitimeerivad isiku, kes vastutab Vene armee toime pandud kuritegude eest Ukrainas. Tema vastutab selle eest. Ta otsustas väed sinna saata. Komandörid alluvad Vladimir Putinile. Kas keegi rääkis Teise maailmasõja ajal Adolf Hitleriga nii? Kas keegi ütles, et Adolf Hitler peab oma näo päästma? Et peaksime toimima nii, et see poleks Adolf Hitleri jaoks alandav? Ma pole seda kuulnud,“ rääkis Duda.

"Ukraina vajab raskerelvi, tanke. Need on Ukraina vajadused. Rääkisin president Zelenskõiga kaks päeva tagasi. Ta küsis minult uuesti abi. Saatsime üle 240 tanki. Oleme saatnud ligi 100 soomukit, relvi, laskemoona, rakette. Oleme saatnud kokku 2 miljardi dollari väärtuses relvi. Pöördume kõigi poole: kui kellelgi on võimalus saata näiteks suurtükkem, aidake. Neid relvi on vaja Venemaa sissetungi peatamiseks,“ ütles Duda.

13:26

Sjevjerodonetskis asuva Azoti väetisetehase ammoniaagi tootmisüksus sai Venemaa mürskude tõttu kahjustada.

Luhanski kuberner Haidai sõnul kemikaali leket ei olnud, kuna omanik oli sõja alguses evakueerinud tehasest väetise ja kemikaalid. Ka tehase pommivarjend kannatada ei saanud.

13:14

Ukraina kaitseminister Oleksii Reznikov kinnitas neljapäeval, et Poola poolt Ukrainale kingitud 18 iseliikuvat haubitsat AHS Krab on nüüdseks jõudnud rindele ja on lahinguvalmis.

Poola 155 mm suurtükivägi on üks maailma moodsamaid suurtükiväesüsteeme.

11:46

Vene vägede kaotused Ukraian kaitsevägede andmetel 9. juuni seisuga:

  • 31 700 sõdurit

  • 212 lennukit

  • 178 helikopterit

  • 1398 tanki

  • 562 drooni

  • 13 laeva/kaatrit

  • 3438 soomukit

  • 711 suurtükki

  • 213 raketiheitjat

  • 2421 sõidukit ja kütuseveokit

  • 96 õhutõrjerelva

  • 125 tiibraketti

Loe rohkem