Foto: Robin Roots
Uudised
14. juuni 2022, 12:21

Vanainimeste seas kasvas koroonaviirusega nakatumine (36)

Esmaspäeva hommikuse seisuga vajas haiglaravi 59 Covid-19 patsienti. Üle 60aastaste hulgas kasvas haigestumine pea kõikides vanusrühmades.

Terviseameti nakkushaiguste osakonna juhataja Hanna Sepa sõnul osutus eelmisel nädalal analüüsitud 9079 testist 840 positiivseks. „Üle 60aastaste hulgas kasvas haigestumine pea kõikides vanusrühmades,“ selgitas Sepp ja lisas, et nakatamiskordaja R tõusis veidi üle ühe (1,01). Hospitaliseerimist arvestava riskimaatriksi järgi on koroonaviiruse leviku riskitase madal.

Viimase seitsme päeva keskmine Covid-19 tõttu hospitaliseeritute arv on 3,8. Esmaspäeva hommikuse seisuga viibib haiglas 59 inimest, millest 24 juhul vajavad patsiendid hospitaliseerimist sümptomaatilise Covid-19 tõttu.

Nädala jooksul lisandus kaks surmajuhtumit vanuses 53 ja 91 aastat, neist üks oli vaktsineerimata. Tõenäoliselt langeb hospitaliseeritute arv 24. nädalal alla 50, kuid hakkab juuni lõpus või juuli alguses taas tõusma.

Nädala jooksul manustati 1068 vaktsiinidoosi, neist uusi vaktsineerimisi alustati 294. Lisa- või tõhustusdoosi on saanud 460 614 inimest. Kogu Eesti elanikkonna hõlmatus kahe vaktsiinidoosiga on 63,7%.

SARS-CoV-2 viiruse sisaldus reovees on valdavalt rohelisel ohutasemel. Kõige rohkem viirusosakesi oli Harjumaa proovides, neist enim Tallinnas. Viirusehulk reovees püsib kõrgem ka Raplas ning Pärnus. Madala viiruse sisaldusega proovid olid saartel, Ida- ning Lõuna-Eestis.

Koroonaviirusega nakatunute hulk on kuuga vähenenud kolmandiku võrra

 Tartu Ülikooli juhitava koroonaviiruse levimuse seireuuringu äsja lõppenud etapi tulemused näitavad, et koroonaviirusega nakatunute hulk on kolmandat kuud languses. Viirusevastaste antikehade levimus püsib alates märtsist samal tasemel. Seejuures on vanemaealistel, kes pole veel tõhustusdoosi saanud, suurem valmisolek vaktsiini lisadoos saada kui teistel vanuserühmadel.

 Ajavahemikus 1.–13. juunini andis koroonaviiruse proovi 2496 täisealist. Neist 2,5%-l osutus testitulemus positiivseks. Nakatunutest kaks kolmandikku olid juba haiguse läbi põdenud ega olnud enam nakkusohtlikud, ligi kolmandikul positiivse proovi andnutest aga nakkusoht püsis. Seireuuringu juhi, Tartu Ülikooli peremeditsiini professori Ruth Kalda sõnul on praegu nakatunud iga 38. täisealine. Seda on võrreldes maikuise uuringuetapiga kolmandiku võrra vähem, samuti on vähenenud selgete haigustunnustega nakkusohtlike hulk.

 Koroonaviirusevastaste antikehade hulga määramiseks andis proovi 2439 täisealist, kellest 87%-l olid antikehad olemas. Kalda sõnul on antikehadega täisealiste osakaal püsinud ühiskonnas samal tasemel alates märtsist. „Arvestades, et uusi vaktsineerimisi toimub väga visalt, on see tulemus üsna ootuspärane,“ rääkis Kalda. Ka seekordses uuringuetapis leidis kinnitust, et vaktsineeritutel püsivad antikehad kauem kui läbipõdenutel: vaktsineeritutest on antikehad olemas pea kõigil, aga läbipõdenutest kolmel neljandikul. Uue nakatumise eest on teadlaste sõnul kõige paremini kaitstud need, kes on peale läbipõdemist ka vaktsineeritud.

Foto: Tartu ülikool

 Tõhustusdoos võiks tehtud saada juba suvel

 Ruth Kalda sõnul tuleb suvisele ajale vaatamata Euroopast juba andmeid omikrontüve uue variandi põhjustatud haiguspuhangutest, mistõttu võib eeldada, et Eestigi ei jää sellest puutumata. Seireuuringu tegevjuht, Tartu Ülikooli rahvatervishoiu kaasprofessor Mikk Jürisson peab seepärast väga oluliseks, et riskirühmadesse kuulujad saaksid tõhustusdoosi tehtud juba enne sügist.

 Seire käigus toimunud käitumisuuring näitas, et vanuserühmiti on valmisolek tõhustusdoosi teha üsna erinev. Kui üldiselt väljendas sellekohast valmidust iga kolmas tõhustusdoosita täisealine, siis vanemaealistest kinnitas seda plaani 40%. Seejuures olid eestlastest vanemaealised oma sõnul altimad vaktsineerima kui mitte-eestlased.

 Seireuuringut teeb Tartu Ülikooli laiapõhjaline uuringumeeskond koostöös Synlabi, Medicumi ja Kantar Emoriga. Tegemist on ainsa uuringuga, mis võimaldab saada ülevaate viiruse levimusest kogu täiskasvanud elanikkonnas. Järgmine seireetapp on kavas augustis.