Foto: Envato Elements
Sisuturundus
21. juuni 2022, 09:42

Suvine aeg toob kaasa riski haigestuda põiepõletikku – kuidas end selle eest kaitsta?

Erinevalt külmetushaigustest on põiepõletiku tekkimise risk kõrge ka suvisel ajal. Haigestumisele loovad soodsa pinnase kergem riietus, sagedased väliüritused ja suplused jahedas vees.

Põiepõletik ehk tsüstiit on sageliesinev haigus, mis kimbutab enamasti naisi.  

Uuringud näitavad, et peaaegu pooled naistest põevad põiepõletikku vähemalt ühe korra elu jooksul. Enamasti kordub läbipõetud tsüstiit uuesti 6 kuu jooksul. Põiepõletiku peamisteks nähtudeks on sage ja edasilükkamatu urineerimisvajadus, mille puhul uriinikogused on väikesed. Haigusega võib kaasneda põletav valu põie piirkonnas ning uriin võib muutuda häguseks. Harvemini võivad esineda veri uriinis, palavik, külmavärinad ja väsimus.

Miks põiepõletik tekib?

Kõige sagedamini on põiepõletiku põhjustajaks soolebakter Escherichia coli. Harvemini võivad tsüstiiti tekitada ka teised bakterid või viirused. Enamasti on tsüstiidi tekkepõhjuseks see, et soolebakterid liiguvad anaalpiirkonnast ümbritsevate pindade kaudu kusitisse ning sealt edasi põide. Põiepõletiku oht on suurem aktiivse suguelu ja raseduse korral. Tsüstiiti soodustavaks teguriks on ebapiisav vedeliku tarbimine, mille tõttu on kuseteede läbivool liiga väike.

Mida teha põiepõletikust hoidumiseks

  • Väldi külmetamist, hoia jalad ja alakeha soojas, riietu ilmale vastavalt

  • Toitu mitmekülgselt, joo piisavalt vett (1,5...2 L päevas)

  • Väldi liigset suhkrut, soola ja vürtse

  • Hoolitse puhtuse ja intiimhügieeni eest

  • Vajaduse tekkimisel ära lükka tualetti minekut edasi

D-mannoos ja jõhvikaekstrakt: ainukesed looduslikud vahendid, millest on abi

Põiepõletikku tekitavad kolibakterid kinnituvad põie limaskestadele karvataoliste jätkete abil. Neid jätkeid on kahte tüüpi: tüüp 1 (mannoositundlikud) ja tüüp P (mannoosiresistentsed).

Ainukesed looduslikud ained, mis takistavad haigust tekitava bakteri kinnitumist põie seinale, on D-mannoos ja jõhvikates sisalduvad proantotsüanidiinid (PAC). D-mannoos ja PAC blokeerivad Escherichia coli mõlemat tüüpi jätked, mille tõttu ei saa bakterid limaskestale kinnituda ja kolooniaid tekitada. Patogeensed mikroobid uhutakse uriinivooluga põiest välja ning seeläbi hoitakse ära põiepõletiku süvenemine.

D-mannoos on looduslik lihtsuhkur, millel on võime seonduda kolibakterite 1. tüüpi jätketega. Mannoosi positiivne mõju kuseteede ja põie põletike korral on tõestatud kliiniliste uuringutega.

Jõhvikas on ainuke teaduslikult tõendatud mõjuga ravimtaim, millest on abi põiepõletiku korral. Jõhvikates leiduvad proantotsüanidiinid seonduvad põiepõletikku põhjustavate kolibakterite P-tüüpi jätketega. Piisava koguse PAC saamiseks ei piisa jõhvikate söömisest või jõhvikamahla joomisest. Toime saavutamiseks tuleb võtta kontsentreeritud jõhvikaekstrakti sisaldavaid preparaate. Jõhvikaekstraktis leiduvad ained muudavad ka uriini happelisemaks, mis samuti takistab bakterite kinnitumist.

Apteegist põiepõletikuvastast vahendit valides tuleks kindlasti eelistada selliseid, mis sisaldavad nii D-mannoosi kui ka jõhvikate proantotsüanidiine. Selline kombinatsioon tagab kindla ja kiire tsüstiidi sümptomite leevenemise.

Efektiivsed looduslikud vahendid põiepõletikele – Soluro Duo ja Soluro Akut

Soluro Duo sisaldab D-mannoosi ja kõrge PAC kontsentratsiooniga jõhvikaekstrakti. Soluro Duo toimel blokeeritakse põiepõletikku põhjustavate bakterite mõlemat tüüpi jätked, mille tõttu bakterid ei saa limaskestadele kinnituda ning viiakse uriiniga kehast välja. Soluro Duo on tunduvalt efektiivsem kui teised vahendid, mis sisaldavad ainult jõhvikaekstrakti. Soluro Duo on mõeldud nii põiepõletiku ennetamiseks kui ka kasutamiseks põiepõletiku ajal. Soluro Duo leevendab kindlalt tsüstiidi sümptomeid ning seda võivad kasutada nii täiskasvanud kui ka lapsed.

Soluro Akut on kõige võimsam looduslik põiepõletike vastane vahend. Soluro Akut on meeldiva vaarika maitsega lahustuv pulber, mille 1 pakike (päevane annus) sisaldab maksimaalse koguse (2000 mg) D-mannoosi ja 100 mg kontsentreeritud proantotsüanidiine. Lisaks sellele sisaldab Soluro Akut ka C-vitamiini ning aminohappeid L- metioniin ja L-glütsiin, mis toetavad ja tugevdavad põiepõletiku vastast mõju ning aitavad ära hoida tsüstiidi kordumist. Soluro Akut on mõeldud kasutamiseks ägeda (akuutse) põiepõletiku korral.

Soluro Duo ja Soluro Akut on saadaval apteekides ja www.kbmapteek.ee.