Foto: Canva
Sisuturundus
1. august 2022, 10:03

Magamistoa fetišide taga olev psühholoogia

Mõnda inimest erutab seksuaalselt ese või kehaosa, mida tavaliselt seksuaalseks ei peeta, näiteks jalad või juuksed. Teistele võib meeldida konkreetne elustiil, mis võimaldab neil välja elada oma fetišeid või huvi erootiliste rollimängude vastu. Eksklusiivsed voodimängud on BDSM (B –  bondage (orjus) ja discipline (distsipliin)), D – dominance (domineerimine ja alistumine), S – sadism, M – mazochism (masohhism).

Fetiš ja alternatiivsed erootilised eluviisid esinevad paljudes erinevates vormides - tavalisest äärmuslikuni. Millised on selle psühholoogilised aspektid?

BDSM - teraapia?

BDSM-i (https://supersex.ee/bdsm-amp-fetish/) elustiili võib paljudel juhtudel isegi teraapiliseks pidada. Võimuvahetust saab kasutada enesehinnangu ja kehakompleksidega tegelemiseks, enesekindluse suurendamiseks ja muude eesmärkide saavutamiseks. Mõned inimesed kasutavad sensoorset mängu kui teraapiat või katarsist, et vabaneda alaväärsustundest, lapsepõlve väärkohtlemise mälestustest ja mitmesugustest vaimse tervise probleemidest.

Võib areneda lapsepõlves või hiljem

Inimesi võib fetišide poole tõmmata kahel viisil: see võib olla kaasasündinud tee, mida tajutakse lapsena kasvades, või omandatud hiljem elus, kui inimene uurib oma seksuaalsust. Juba 10-aastased lapsed võivad harrastada ebatavalist käitumist, näiteks lasta end tabada, kui nad mängivad politseid ja röövleid või vaatavad telesaateid, kus superkangelased on ohus. Mõned neist esialgsetest erutustest võivad viia oma keha uurimiseni, fantaasiate ja masturbeerimiseni.

11–14-aastaselt lepivad lapsed oma hobidega. See võib hõlmata nende hobide häbimärgistamist, tunnet, et nad on üldiselt erinevad, arusaama, et kõigil nende eakaaslastel ei ole sarnaseid hobisid, ja muret, et nendega võib olla midagi valesti. Kui noored saavad aru, et võib-olla on olemas samasuguseid inimesi, võivad nad püüda leida sarnaste huvidega inimesi internetist ja popkultuurist. Fetišide arengu viimane etapp on nende hobide harrastamine koos teiste inimestega, mis toimub tavaliselt siis, kui inimene saab 18-aastaseks.

Kui see identiteedi areng ei toimu varakult, viib see sisemise häbi tekkimiseni, mis põhjustab ärevust, depressiooni ja enesetapumõtteid. Noored inimesed tunnevad sageli, et nad on oma soovide tõttu friigid, haiged või halvad. Selle põhjuseks on tavaliselt veidi teistsuguse seksuaalkäitumisega seotud häbimärgistamine ja vaikimine.

Dominandi ja alluva suhe

Domineeriva ja alluva suhtes võib olla suvaline arv partnereid. Mõnikord võib ühel domineerival isikul olla mitu subdominanti, kes omakorda võivad domineerida teisi. Haruldasemad on suhted, kus on mitu dominanti ja üks alluv. Tavaline kombinatsioon on domineeriva ja alluva paar, kes on alalises suhtes, kuid romantiline armastus ei ole tingimata nende suhete tunnusjoon.

Variatsioonid on peaaegu piiramatud ja tegevused võivad olla mitmekesised, sealhulgas sidumine, verbaalne väärkohtlemine, erootiline alandamine, ning neid võib kombineerida teiste BDSMi vormidega. Klassikaline näide on sissymaid, kus täiskasvanud mees riietub karikatuursetesse naisterõivastesse ja teeb stereotüüpselt naiselikke töid, nagu maja koristamine või tee serveerimine.

Mõned suhted on seksuaalsed, teised mitte. See võib hõlmata ka rollimängu, kus partnerid mängivad klassikalisi domineeriva ja alistuva isiku rolle, näiteks õpetaja ja õpilane, politseinik ja kahtlusalune või lapsevanem ja laps. 

Alistuvate stereotüübid

Paljud inimesed usuvad, et alandlikud loobuvad igasugusest vastutusest enda eest ja on võimetud enda eest seisma, mistõttu neid kasutavad ära kiskjalikud dominandid. See on täiesti vale. Stereotüüpselt allaheitlikud on äärmiselt tugevad, võimekad inimesed. Paljud neist ihkavad kuulekust, et ajutiselt põgeneda tohutu vastutuse eest, mida nad omale elus võtavad.

Täiusliku suhte nimel

BDSM ja võimuvahetus võivad muuta suhted seksuaalselt rahuldust pakkuvamaks. Kuid nagu igas suhtes, on ka siin vaja väljendada soove ja vajadusi. Mõnedele paaridele võivad meeldida need Supersex tooted, samas kui teised võivad eelistada teist tüüpi mänguasju. Võib-olla liigutab sind mänguline rollimask, mille leiad siit, või ehk paeluvad sind käerauad või silmade sidumine? 

Eriti oluline on eristada vaimseid seisundeid erinevatest seksuaalsetest eelistustest ja alternatiivsetest eluviisidest. Oluline aspekt on erinevus tõelise sadismi ja BDSM-sadismi vahel. Valdav enamus BDSM-i kogukonna „sadistidest“ ei tunne rõõmu valu tekitamisest, välja arvatud juhul, kui saaja seda kogemust naudib, ja tõeline sadist ei hooli teise inimese tunnetest. 

On vaja rohkem haridust, et inimesed mõistaksid, et polüamooria ei ole petmine, et BDSM ei ole sundimine ja et võimuvahetus ei ole manipuleerimine. Oluline on meeles pidada, et see on asjaosaliste huvides. BDSM-i ja võimuvahetust võib teha halvasti ja valedel põhjustel, kuid seda võib kasutada ka isiklikuks, professionaalseks ja vaimseks kasvuks ning suhete loomiseks.

Foto: Canva