Foto: Erki Pärnaku
Uudised
14. september 2022, 08:55

Gripi riskirühma kuulvad inimesed saavad sügisel tasuta vaktsineerida

Alates selle aasta oktoobri keskpaigast on võimalik tasuta gripi vastu vaktsineerida ka 60-65 aastastel, väikelastel, rasedatel ja gripi riskirühma kuuluvatel alaealistel.

Eesti on Euroopa Liidu liikmesriikidest üks kõrgema gripi tüsistustesse suremusega riikidest, mistõttu laiendatakse sel sügisel tasuta gripivaktsiini kättesaadavust. Alates oktoobri keskpaigast on tasuta gripivaktsiin kättesaadav üld- ja erihoolekandeasutuste elanikele, kogukonnas elamise teenusel olevatele inimestele, kõigile üle 60aastastele, rasedatele, kuue kuu vanustele kuni 7-aastastele lastele ning gripi riskirühma kuuluvatele alaealistele.

Tartu Ülikooli teadlaste hinnangul on grippi haigestumisel suurim risk tüsistuste tekkeks väikelastel, eakatel, rasedatel ja kroonilisi haigusi põdevatel inimestel. Viimase kümne aasta jooksul on grippi surnud üle 300 inimese, nende seas ka kaheksa last, kellel kõigil olid rasked kaasuvad haigused.

Tervise Arengu Instituudi ja Eesti Haigekassa andmeil haigestus 2021/2022 gripihooajal grippi 15 272 inimest, kellest 385 vajas haiglaravi ning 10 suri gripi tüsistustesse.

Seni on võimaldatud tasuta gripivaktsineerimist kõigile ööpäevaringsel hooldusteenusel viibivatele inimestele ning alates 2021. aasta sügisest kõigile üle 65aastastele inimestele.

Tuginedes Tartu Ülikooli teadlaste raportile andis riiklik immunoprofülaktika ekspertkomisjon selle aasta veebruaris soovituse lisada viiruste hooajast riiklikku immuniseerimiskavasse gripivastase vaktsineerimise sihtrühmana lapsed vanuses 6 kuud kuni 7 eluaastat, üle 7aastased alaealised, kes kuuluvad gripi riskirühma ja rasedad. Gripi riskirühma loetakse alaealised, kellel on terviseseisundi tõttu suurem risk raskelt haigestuda – lapsed, kellel on südameveresoonkonna haigused, onkoloogilised haigused, immuunpuudulikkus, diabeet või obstruktiivne kopsuhaigus. Lisaks soovitasid eksperdid mai lõpus laiendada tasuta gripivastast vaktsineerimist vanemaealiste puhul kõigile üle 60aastastele.

Gripi vastu vaktsineerimise eest tasub higekassa, kes on sellel aastal hankinud 131 000 doosi vaktsiini. Gripivaktsiinid jõuavad Eestisse eeldatavasti oktoobri esimesel nädalal. Tasuta vaktsineerimist võimaldatakse riskirühmadele alates oktoobri keskpaigast.