Foto: Pexels
Mai Maser 22. oktoober 2022 11:00

Jõhvikas on looduslike hapete varamu — aitab ravida põletikke, ära hoida külmetushaigusi ja ergutab seedimist, kuid kõigile ta siiski ei sobi. Jõhvikamarju- ja mahla peaks vältima, kui on madal vererõhk, maksahaigused, mao- ja kaksteistsõrmiku haavandid või mao ülihappesus.

Jõhvikat ehk kuremarja peetakse looduslikuks antibiootikumiks, mis on väärtuslik palavikualandaja ja mädanevate haavade puhastaja. Organismile on jõhvikad kõige paremad looduslikul kujul ehk toorete marjadena. Jõhvikad säilivad väga hästi üle talve nii kuivatatult kui ka külmas keedetud vees. Neid võib ka panna karbiga külma veega üle valatult sügavkülma. Sügavkülmutamine ei vähenda jõhvikate toiteväärtust ja nendest võib teha morssi, pannes marjad üles sulatamata keevasse vette.

Edasi lugemiseks:

VÕIDA RAHA!

Telli Õhtuleht Kirjastuse digipakett ja saad

Vaata võimalusi
  • 8 digiväljaande lugemisõiguse
  • Üle 1300 tellijale mõeldud artikli kuus
  • Jagada tellimust 4 sõbraga
  • Võimaluse võita 100 € lisatulu kuus
Näita vähem
1 € / kuu11.99 € / kuu
-92%
Telli

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
  • Ühe artikli lugemisõigus
Näita vähem
3.99