Foto: Pexels
Mai Maser 22. oktoober 2022 11:00

Jõhvikas on looduslike hapete varamu — aitab ravida põletikke, ära hoida külmetushaigusi ja ergutab seedimist, kuid kõigile ta siiski ei sobi. Jõhvikamarju- ja mahla peaks vältima, kui on madal vererõhk, maksahaigused, mao- ja kaksteistsõrmiku haavandid või mao ülihappesus.

Jõhvikat ehk kuremarja peetakse looduslikuks antibiootikumiks, mis on väärtuslik palavikualandaja ja mädanevate haavade puhastaja. Organismile on jõhvikad kõige paremad looduslikul kujul ehk toorete marjadena. Jõhvikad säilivad väga hästi üle talve nii kuivatatult kui ka külmas keedetud vees. Neid võib ka panna karbiga külma veega üle valatult sügavkülma. Sügavkülmutamine ei vähenda jõhvikate toiteväärtust ja nendest võib teha morssi, pannes marjad üles sulatamata keevasse vette.

Edasi lugemiseks vali endale sobiv plaan:

Telli Õhtulehe digipakett

Vaata võimalusi
  • 11 erinevat digiväljaannet
  • Üle 2000 artikli kuus
  • Jagamisõigus 4 sõbraga
  • Tellijatele mõeldud auhinnad
Näita vähem
€ 0 / nädal€ 11.99 / kuu
Telli

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
  • Ühe artikli lugemisõigus
Näita vähem
€ 3.99