Tabasalu perearst Piret Rospu.

Foto: Sven Arbet / Delfi Meedia
Uudised
10. november 2022, 15:08

PEREARST UHHUU-MEDITSIINIST: see on jõhker raha väljapetmine, küsitakse häbematult suuri summasid täiesti mõttetute ussiõlide ja kasutute nõuannete eest (31)

„Suur osa libameditsiinist ja uhhuutamisest on selline „söö kodus salatit“ või „pane see kivi alt kolmandasse sahtlisse“ või „võta neid suhkrupille, milles toimivat ainet sees ei ole“, aga sellega on seotud kaks probleemi,“ ütleb perearst Piret Rospu Maalehele antud intervjuus.

„Esimene on jõhker raha väljapetmine, küsitakse häbematult suuri summasid täiesti mõttetute ussiõlide ja kasutute nõuannete eest. Siia kuuluvad ka telefoni- ja postimüügiga pakutavad toidulisandid, mis tavaliselt kipuvad olema lahjavõitu.

Teine, libedam probleem – uhhuunduse ühes otsas on soov looduslike vahenditega erinevaid tervisehädasid ennetada või leevendada, aga sammhaaval mööda seda treppi liikudes jõuame sinna, kus kopsupõletiku puhul soovitatakse antibiootikume vältida, vererõhuravimite võtmise asemel juua sellerimahla, eluohtlike haiguste ravi asemel kasekäsnatõmmist ja laste neurobioloogilisi eripärasid soovitatakse „ravida“ laste mürgitamisega.

Eraldi probleem on igasugused vaimlejad, kes tegelikku psüühikahäirete ravi vajavaid inimesi hullutavad ja pinnapealset pseudojuttu rääkides mitte kedagi ei aita.“

Refereeritud artikli täistekst on Maalehes.