VÄLJASÕIDUAEGU ILUSTATAKSE: Analüüs tuvastas, et tagantjärele muudeti eeskätt väljakutseid, mis eeldavad, et brigaad sõidaks välja ühe kuni kolme minuti jooksul. Kiirabide juhid nendivad nõuetest rääkides, et need pole alati realistlikud.

Foto: Erki Pärnaku
Eesti uudised
11. november 2022, 08:00

PERHi kiirabikeskuse juht: meil statistika ilustamiseks numbreid ei muudeta

KIIRABID PAINUTAVAD REAALSUST?! Hiigelsuur andmeanalüüs: Tallinna Kiirabi töötajad pole ainsad, kes väljasõiduaegu tagantjärele muudavad (9)

Terviseamet analüüsis pea miljonit väljakutset ja leidis, et viimase kolme aasta jooksul on kiirabibrigaadide väljasõiduaegu tagantjärele muudetud tuhandeid kordi. Kui seni on avalikkus kuulnud, et selliselt on toimetanud vaid Tallinna Kiirabi, siis tegelikult on olemas veel teinegi patustaja. „Terviseameti seisukohtadega ei saa absoluutselt nõus olla, need on solvavad!“ viskub ühe kiirabi peaarst töötajate kaitsele.

Tänavu suvel laekus terviseametile kaebus, milles heideti Tallinna Kiirabile ette kiirabikaardil väljasõiduaegade korrigeerimist. Saamaks aru, kas tegu on laiema probleemiga, võttis terviseamet luubi alla kõigi Eesti kiirabipidajate kiirabikaardid 2020. aastast kuni 2022. aasta septembri lõpuni.

See tähendas hiiglaslikku andmemahtu – kokku 800 000 kirjet väljakutsete kohta. Eesmärk oli teada saada, millises suunas ja ulatuses on kiirabi väljasõiduaegasid hiljem muudetud ja mis on sellise muutmise põhjus.

Nüüd on esimesed tulemused teada. Selgub, et kõige enam korrigeeriti tagantjärele väljasõiduaega charlie ja delta väljakutsetel. Need on kõrgeima prioriteetsusega ja seega ülikiiret reageerimist nõudvad väljakutsed: esimese korral peab kiirabi välja sõitma kolme minutiga, delta kutse puhul tuleb reageerida maksimaalselt ühe minuti jooksul. Analüüs tuvastas, et charlie kutsete puhul korrigeeriti aega väiksemaks kuni viis minutit, delta kutsetel kõige enam kahe minuti ulatuses.

Tallinna Kiirabi juht Raul Adlas jääb selgitustes kidakeelseks.

Edasi lugemiseks: