Foto: Kollaaž: Vida Press / Martin Ahven
Keha
29. jaanuar 2023, 14:00

Mida need paksud õige mõtlevad? Levinud arvamus on, et söögu vähem ja hakaku liikuma ning jätku ravimid diabeetikutele!

Menukate kaalu alandavate süstide nappuses süüdistatakse pakse! „See on absurdne! Ma ei kavatse paluda vabandust, et tarvitan rohtu enne, kui mul päriselt diabeet tekib.“ (8)

Harva on mõni ravim tekitanud nii suurt kära nagu semaglutiid. Süstitav diabeediravim, mille kõrvaltoime on kaalulangus, on nii menukas, et seda napib kogu maailmas. Nüüd kõlavad süüdistused, et paksud on diabeetikute eest rohu ära napsanud! „Ma ei kavatse paluda vabandust, et tarvitan seda ravimit enne, kui mul päriselt suhkruhaigus või infarkt tekivad,“ põrutab ülekaaluga võitlev Signe, kes on süstinud semaglutiidi pool aastat.

Algselt vaid diabeedi raviks kasutatud semaglutiidil on tarneraskused kogu maailmas. Kuna see vähendab söögiisu, aitab see kaalu langetada ja ravimit kirjutatakse välja ka tugeva ülekaalu korral. Nõudlus kasvas tohutult, kui suunamudijad ja kuulsused hakkasid seda kiitma kui head kaalulangetusravimit. Nüüd üritatakse näiteks Austraalias sellele piiri panna, ähvardades nii suunamudijaid kui ka meediaettevõtteid suurte trahvidega.

Suhkruhaigust Signe (45) ei põe, kuid diabeet ja muud tervisehädad pole kaugel, kui kehakaalu ei õnnestu alla saada. Perearsti ta menuka rohu saamiseks ei survestanud. „Absoluutselt mitte! Tema soovitas mulle seda rohtu, koos kõigi hoiatustega. Et miski pole kindel, aga kui ma olen nõus, siis proovime. Ma alguses ei tahtnud üldse võtta, olin veidi skeptiline.“ Arsti järelevalve all oli ta nõus siiski ravi alustama. Tulemusi on juba näha.

Samas - semaglutiid pole mingi imeravim.

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99