Ainult süstides kaalulangetamiseks ei piisa, vajalik on ka tervislik elustiil.

Foto: Kollaaž Vida Press / 2 x Martin Ahven
Keha
11. märts 2023, 13:18

Kas paksud napsavad diabeetikute eest ravimid ära?

„MUL ON JU RAVIKUUR POOLELI!“ Kas paksud peavad kaalu alandavatest süstidest suu puhtaks pühkima? (7)

Semaglutiidi tarneraskused jätkuvad. See süstitav diabeediravim on saanud üle ilma kuulsaks kõrvaltoime tõttu – ravim vähendab söögiisu ja aitab kaalu langetada. Kuna 1 mg süstelahus on Eestis sisuliselt otsas, palub Eesti ravimiamet, et ravimit kirjutataks välja üksnes 2. tüübi diabeedi korral. „Mul on ju ravikuur pooleli!“ ehmub Kersti, kes tarvitab seda, et tugevast ülekaalust lahti saada.

Kas nüüd tuleb Kerstil suu puhtaks pühkida Ozempicu kaubamägi all müüdavast ravimist, mis on aidanud kenasti alla võtta? Naine seda ei usu.„Mul oli viimane kord perearsti juures väga toetav õhkkond. Mul on ju ravikuur pooleli! Mul on tulemused. Kui neid poleks, oleksin juba ammu ravimilt maas.“ Ta ei tundnud perearsti juures mingit tõrksust ravimi väljakirjutamisel.

Kersti tarvitab just sedasama 1 mg süstelahust, mis on Eestis otsakorral. 1 mg süstelahusest jätkub naisele neljaks korraks – süstida tuleb üks annus nädalas. Kerstil tuleb siiski valmis olla, et mingil hetkel ravimit talle lihtsalt ei jätku. Mis siis saab?

Edasi lugemiseks: