Foto: Pexels
Uudised
10. märts 2023, 13:45

Terviseamet leidis normist enam Legionella bakterit ka Tartu majutusasutusest (24)

Pärast normist kõrgema Legionella bakteri sisalduse avastamist Tartu veekeskustes on terviseamet sel nädalal võtnud proove nii Lõuna kui ka Põhja regioonis ja tegevust jätkatakse. Praeguseks on avastatud Legionellat lubatust enam kolmes Tartu asutuses, kirjutab ERRi uudisportaal.

Lisaks V Spale ja Aura veekeskusele on reedeks tuvastatud Legionella bakter ka ühes Tartu hotellis, mille nime terviseamet ei avalikusta.

Imre Kaas märkis, et kui vee- ja spordikeskuste basseinivesi on reeglina korras, siis probleeme esineb just torustikes voolava veega, mille kohta otsesed nõuded regulaarseks kontrolliks puuduvad. Terviseamet kontrollib spaasid ohuprognoosi alusel üldiselt korra aastas ning regioonid võtavad ka seireproove kord aastas.

Eelmisel nädalal leidis terviseamet bakteri Tartu V Spa keskusest. Selle sisaldus ületas normpiire kohati ligi 100 korda. Tegemist ei olnud rutiinse kontrolliga, vaid terviseamet kontrollis erinevaid paiku, millega puutus kokku üks legionelloosi haigestunud eakas riskirühma patsient, kelle tervislik seisund on raske. Neljapäeval teatas terviseamet, et leidis Aura keskuse esimese korruse naiste pesuruumi ühest dušist Legionella pneumophila bakterit. Ohutuse huvides suletakse esimese korruse pesuruumides osad dušid. 

Legionelloos on vee-tekkeline nakkushaigus. Legionellad võivad soodsates tingimustes (veevoolu puudumisel jm) koloniseerida veesüsteemid (torustikud, reservuaarid, niisutid, basseinid, purskkaevud jm), paljuneda seal +25ºC-42ºC temperatuuril ning moodustada nende pinnale püsiva biokile.

Legionellad levivad veepiiskade või vee sattumisel hingamisteedesse. Haigusnähtudeks on palavik, pea-, kõhu- ja lihasevalu, halb enesetunne, isutus, kõhulahtisus ja mitteproduktiivne köha. Kujuneb kopsupõletik koos hingamisraskusega. Haiguse kulg võib olla raske ja võib lõppeda surmaga umbes 15%-l juhtudest.

Legionella-nakkuse riskirühmad on inimesed: kes on üle 50 aasta vanused, immuunpuudulikkusega, diabeediga, krooniliste kopsu- ja neeruhaigustega, pahaloomuliste kasvajatega inimesed ning suitsetajad.