„Sünnitusea muutumises on rumal süüdistada noori naisi, vaid tuleb mõista, millised on ühiskondlikud elukorralduslikud mehhanismid, mis muutusi tingivad,“ ütleb naistearst Kai Haldre.

Foto: Jaana Toomik
Keha
14. aprill 2023, 06:00

Viljakuse teema peaks olema kohustuslik juba põhikoolis! Naistearst: „Terveid ja turvalisi valikuid saavad teha vaid need inimesed, kellel on teadmised.“

Maailmas on kehavälise viljastamise abil sündinud üle 10 miljoni lapse. Eestis sündis 2021. aastal  eri viljatusravi meetodite tulemusel 783 last, mis moodustas 6% elussündidest. Miks tervisekassa lõpetab viljatusravi toetamise, kui naine saab 41? Kuidas mõjutab ülekaalulisus rasestumist? Viljakusega seotud teemasid avab naistearst Kai Haldre.

Evolutsiooniliselt on seatud nii, et suur ülekaal, aga ka alakaal takistavad inimesel paljuneda, sest terviserisk on järglastele liiga suur. „Teisisõnu – kui kehakaalu ei saada normaalsele tasemele, pole viljatusravist tihti kasu. Ehk pole see eetilinegi,“ ütleb naistearst Kai Haldre. Miks peaks viljakuseteemadest rääkima juba põhikoolis?

Edasi lugemiseks: