Neil, kelle kaal hakkab pärast operatsiooni taas häirivalt tõusma, juhtub see tavaliselt 2–3 aastat pärast operatsiooni, mõnikord ka oluliselt hiljem.

Foto: iStockphoto
Keha
13. mai 2023, 09:09

Tuhandeid eurosid maksvat maovähendusoperatsiooni rahastab teatud tingimustel ka tervisekassa.

ISSAND, JÄLLE PAKS! Miks mõnel tulevad pärast edukat operatsiooni kilod ikka tagasi? Kaalukirurg: „Rasvumise ravi on keeruline.“ (7)

„Issand, ta on jälle paksuks läinud!“ õhatakse, kui pärast maovähendusoperatsiooni mitukümmend kilo alla võtnud inimene on taas kosunud. Kuidas see on võimalik? Ühest vastust sellele pole. „Süvenedes võib alati leida mitu põhjust kaalutõusuks. Kahjuks käivadki mured tihti mitmekaupa,“ tõdeb kirurg Ilmar Kaur, kes teeb aastas u 450 bariaatrilist operatsiooni.

Maovähendusoperatsioone tehakse Eestis üha rohkem – möödunud aastal juba üle tuhande korra. Neid ei võeta ette enamasti ideaalkaalu nimel, vaid sage põhjus on tervis – umbes pooltel juhtudel rahastab operatsioone tervisekassa. Ise tasudes tuleb inimesel arvestada mitme tuhande eurose väljaminekuga.

Iga kaalulangetusviisiga on põhiküsimus – kas tulemus jääb ka püsima. Kaalukirurgiaga jääb enamikul kaalulangus püsima, aga siiski mitte kõigil.

Edasi lugemiseks: