Foto: Loreen Pulk
Uudised
10. mai 2023, 14:47

Kuressaare kraanivesi pole endiselt joogikõlbulik (4)

Kuressaare Veevärgi võetud kordusproovides esineb endiselt viiteid vee saastumisele, mistõttu tuleb joogiks jätkuvalt eelistada pudelivett ning kraanivett enne tarvitamist keeta vähemalt 10 minutit. Kuressaare Veevärk AS jätkab Kuressaares puhastustöödega kuni kordusproovid on korras.

Terviseameti nakkushaiguste labor kinnitas, et ka kliinilistes ehk patsientide proovides tuvastati Escherichia coli bakter. Terviseameti nakkushaiguste labori juhataja Janne Pullati sõnul saab selle põhjal väita, et nakatumise põhjuseks on just Escherichia coli bakter. Esialgsetel andmetel leidis kinnitust serotüüp o26,“ selgitas ta ja lisas, et labor jätkab analüüside lõpliku kinnitamisega.

Kuressaare Veevärk AS alustas nädala alguses veetrassi tühjendamise ja vee kloreerimisega. Viimaste proovide kohaselt on bakterite hulk vees langenud, kuid kraanivesi pole veel joogikõlbulik. Escherichia coli bakteri näit peab joogivees olema null, mistõttu ettevõte jätkab seniste tegevustega kuni olukorra paranemiseni.

Kuressaare haiglas pole ööpäeva jooksul olukord muutunud. Terviseameti nakkushaiguste epidemioloogia osakonna juhataja Kärt Sõber selgitas, et soolenakkuse on inimesed saanud saastunud vee tarbimise järgselt, kuid oht on ka nakkuse levikule peresiseste kontaktide kaudu. „On väga oluline kinni pidada hügieenireeglitest: käte pesemine pärast tualeti kasutamist ja enne söögivalmistamist, haige söögiriistad ja käterätikud tuleb hoida eraldi, samuti tuleb olla tähelepanelik haigete eest hoolitsemisel, näiteks mähkmete või linade vahetamisel,“ selgitas ta ja lisas, et haigena ei tohi käia tööl, seda eriti toidukäitlemisega seotud erialadel.

Juhised koduseks raviks leiab terviseameti kodulehelt. Vastused korduma kippuvatele küsimustele leiab siit. Küsimuste ja ettepanekutega võib pöörduda riigi infotelefoni 1247 poole, kes saab omakorda kõne suunata perearsti infoliinile, 112 või ka terviseametisse.