Foto: ÕL arhiiv
Hea nõu
30. juuli 2001, 23:00

Oo, orgasmipäev!

Üks suuremaid Briti seksipoodide kette Ann Summers kuulutas 31. juuli riiklikuks orgasmipäevaks, viidates hiljutisele uurimusele, mille põhjal 80% naisi on vahekorra ajal orgasmi teeselnud.

Loosungi all “Ära teeskle, vaid tee!” kutsub Ann Summers naisi nõudma täieulatuslikku ja rahuldavat suguelu. Mitmesuguseid abivahendeid, nagu näiteks kuulus jänesekujuline vibraator ja šokolaadimaitseline kehavärv müüv seksipood väidab, et enamik seksihädasid põhjustab stress. Seda saavat leevendada, kui paarike südamest südamesse oma probleemidest räägib.

“Orgasmini jõudmine sõltub sama palju sellest, mis su kõrvade vahel toimub, kui sellest, mis toimub su jalgade vahel. Lahenda need probleemid enne armatsemist, ja oled teel tippu,” kirjutab firma oma pressiteates.

Eesti naised ei tea, mis orgasm on

“Meie mehed armastavad seksuaalselt nii ühekülgseid poose. Eks naistel ole selles ka süüd, et nad rahuldust ei saa - tehku siis meestele asi selgeks,” põrutab seksuoloog-psühholoog Toivo Niiberg karmilt.

“Mina arvan küll, et paljud Eesti naised ei teagi, mis orgasm on,” väidab hingearst ja põhjendab, et tema juures käib väga erinevas vanuses naisi seda kurtmas. Tartus psühholoogina töötav Toivo ütleb, et paljud naised käivad peavalusid kurtmas ja siis tuleb välja, et mitme abieluaasta jooksul pole nad üldse orgasmi kogenud. “Kõige sagedamini nad teesklevad või siis saavad orgasmi ise ennast näppides,” räägib Toivo.

Kogenud psühholoog ei imesta, miks abikaasad omavahel asju selgeks ei räägi, vaid ütleb: “Mehed solvuvad kiiresti. Nad on seksuaalselt hüperegoistid. Ja naised kardavad neil teemadel rääkida.”

Imestama paneb psühholoogi hoopis tõsiasi, et tänapäeva koolides on küll seksuaalõpetus, kuid noored teavad seksiteemast ikkagi minimaalselt. “Asjad ikka liiguvad vaikselt paremuse poole. Võrreldes 1969. aastaga, kui minu kallis ämm - ise vanatüdruk ja õpetaja - rääkis meile kaheksanda klassi lõpus, kuidas lapsi teha, ise oli laua all ja näost punane. See aeg on õnneks möödas,” ohkab Toivo kergendatult.

Toivo sõnul pöörduvad tema poole oma murega ikka rohkem naised. Mehi orgasmiprobleem ei häiri. “Selles häda ongi, et mehed jõuavad orgasmini vahel isegi paari sekundiga, aga naisel läheb aega ikka kümme-kaksteist minutit. Tihti jääbki orgasm naisel lihtsalt saamata.”

Kõik algab kasvatusest. Seksi juures on tähtsad kolm asja: kehaline, vaimne ja hingeline nauding. “Vaimsus ongi kasvatus, see, kuidas poisist härrasmees ja isa saab, ning tüdrukust naine ja ema. Tänapäeva naistes paistab rohkem mehelikke omadusi - ja poistes märkan üha rohkem õpitud abituse sündroomi. Ärahellitatud pojakesed, kellele kõik ette-taha ära tehakse. Poiss istub sageli nurgas oma auto seljas ja teeb uu-uu-uu sel ajal, kui ema süüa vaaritab. Voodi tehakse talle ära ja toit topitakse suhu, kõrgkooli tuleb ka emaga koos. No kuidas ta õpib siis? Meele teeb kurvaks - niimoodi pean oma sugu maha tegema, aga paraku on see fakt,” läheb Toivo ägedaks ka lisab, et sellistest meestest pole ju voodis ka asja.

Seks on Toivo sõnul parim pingete maandaja. “Orgasm tuleb ikka vaid siis, kui inimene on puhanud ja selleks valmis. See pole mingi ajatöö,” hurjutab seksuoloog, kuid kinnitab, et lõbumajad pakuvad meestele küll head vaheldust. “Kaua sa ikka ühes ja samas asendis ja kohas ratsutad. Ühte kleiti ei kanna ju ka aastakümneid.”

Toivo arvates on normaalne õitsvas eas kaks-kolm korda nädalas orgasmi kogeda, hiljem jääb see iseenesest harvemaks, kuni naisel tarvidus seksi järele lõpuks päris ära kaob. Meestel aga püsib seksisoov kuni kirstuni, kinnitab Toivo.

Orgasm tuleb vaid siis, kui inimeste vahel on keemia

“Ainult keemilistest preparaatidest ei aita, et naine orgasmi saaks, ikka mehest oleneb ka palju. Orgasmi saavutamine on mingil määral psüühiline asi: kui inimene ikke ei meeldi, ei aita midagi,” kinnitab seksipoe Planet Amor müüjatar Maire .

“Inimeste vahel peaks mingi looduslik keemia toimima, siis on lootust orgasmi kogeda,” ütleb Maire ja lisab, et tabletid, kapslid ja kreemid teevad siiski suguühte meeldivamaks ja pikendavad orgasmikogemust.

Erutava toimega preparaatidest on Maire sõnul kõige populaarsem ikka Hispaania kärbes ja muud toniseerivad tilgad ning uue tootena armastuse suhkur.

Hästi lähevad ka potentsi tõstvad kapslid meestele ning samuti kommid - nii meestele kui naistele. “Kõik need on toniseeriva toimega, kiirendavad vereringlust ja tõstavad tundlikkust. Ükski neist siiski nii ei toimi, et paneb teise inimese kohe sind armastama. Psüühikat nad ei mõjuta,” muigab müüjanna levinud eksliku arusaama üle.