Uudised
6. mai 2004, 00:00

Kapsasupidieet sobib kiireks kaalulanguseks

Kui teil on kähku vaja mõni kilo alla võtta, soovitavad sõbrannad teile kindlasti kapsasupidieeti. Lahja, kuid kiudainerohke menüü aitab kiiresti vormi saada, kuid pikaks ajaks ei sobi.

Kapsasupidieedi pluss on kiire kaalu vähenemine. Supi kõrvale tohib süüa ka teisi toiduaineid, mis ei lase seitsmepäevasel dieedil liiga üksluiseks muutuda. Miinusena on paljud kurtnud, et supp on maitsetu ning dieet paneb pea ringi käima.

Selleks, et kapsasupidieeti edukalt pidada, tuleb kinni pidada alljärgnevatest reeglitest.

1. Pidage menüüst rangelt kinni.

2. Jooge päevas vähemalt neli klaasi vett.

3. Pidage meeles, et dieet kestab vaid seitse päeva.

4. Võtke iga päev üks tablett multivitamiini.

5. Sööge kapsasuppi nii palju, kui hing ihaldab. See, kes end näljutab, kipub dieedireegleid rikkuma.

6. Lisage supile iga päev ise maitseaineid, et maitse ei muutuks üksluiseks.

Kapsasupp

6 suurt sibulat

2 rohelist paprikat

1-2 purki konservtomatit (hakitud või terveid)

3 porgandit

1 purk konservseeni või 1 karp värskeid seeni

kimp sellerit

pool peakapsast

2-3 puljongikuubikut

soovi korral maitseks pipart, peterselli, karrit, küüslauku vms.

Hakkige sibulad peeneks, hautage väheses rasvaines. Lisage hakitud paprika, kapsas, tükeldatud porgand ja viilutatud seened. Kui soovite, et supp tuleks vürtsikas, on just nüüd õige aeg raputada juurde karrit või cayenne’i pipart. Lisage 2,5–2,8 liitrit vett ja puljongikuubikud ning laske väikesel kuumusel podiseda. Mida kauem keedate, seda parem supp tuleb, väidavad asjatundjad – mõni nimetab optimaalseks keeduajaks lausa kaht tundi. Maitsestage vajadusel soola ja pipraga.

Seitsme päeva menüü
1. päev

Sööge nii palju puuvilja, kui soovite. Keelatud on üksnes banaanid. Ka suppi võite süüa nii palju, kui hing ihaldab. Joogiks sobib maitsestamata tee, jõhvikamahl ja vesi.

2. päev

Sööge kõht värsket või keedetud köögivilja täis. Hoiduge ubadest, hernestest ja maisist. Suppi võib süüa täiesti vabalt. Õhtusöögiks premeerige end suure mundris kartuliga, millele võite lisada veidi võid. Täna on puuvili keelatud.

3. päev

Sööge peale supi kõiki puu- ja köögivilju, mida soovite. Küpsekartul täna menüüsse ei kuulu.

4. päev

Võite peale supi süüa kuni kaheksa banaani ning juua nii palju rasvavaba piima, kui soovite. See päev peaks vähendama teie magusaisu.

5. päev

300–600 grammi loomaliha ning kuni kuus tomatit. Liigne kusihape uhtuge organismist välja 6–8 klaasi veega. Täna sööge suppi vähemalt korra. Loomaliha asemel võite süüa hautatud või grillitud kanafileed. Soovi korral võite ühel loomalihapäeval asendada liha hautatud kalaga.

6. päev

Sööge nii palju loomaliha ja rohelist lehtköögivilja, kui soovite. Suppi sööge vähemalt korra.

7. päev

Täna võite süüa pruuni riisi, suhkruga maitsestamata puuviljamahla ning köögivilju. Sööge kõht kõvasti täis. Vähemalt korra päevas sööge ka suppi.

Kommenteerib toitumisteadlane Mai Maser

Esiteks tekib kohe küsimus selle kohta, et miks peab kaalulangus olema kiire? Kaal lisandub grammhaaval ja toidusoovituste peamine reegel on enda kehakaalu kontrollimine. Kui on lisandunud juba 2 kg, siis tuleks mõelda, milles on asi ning pidada piiri rasvase ja magusaga või siis toidukogustega ja rohkem liikuda. Kaalu ei tohiks langetada üle 1 kg nädalas, parem aga 0,5–0,7 kg. Kui seda teha kiiremini, siis võite olla kindlad, et ka tagasi tulevad kilod kiiresti.

Menüüsse peaks kindlasti kuuluma aedviljasupp. Kui see on valmistatud aedviljapuljongi kuubikuga ja kartuleid ega kaunviljalisi ei ole lisatud, annab ta praktiliselt vaid mõnikümmend kcal energiat. Siin on dieedi autor kasutanud märksõna «kapsasupp», aga kapsas võib supi koostisest ka puududa. See ei muuda asja. Ka sibulat ei ole vaja rasvaines hautada. Samavõrra maitsev on ta keedetult. Absoluutselt väär on suppi kaua keeta. Mida kauem keedate, seda vähem säilivad vitamiinid. Et keetmisaega veelgi lühendada, tuleks köögiviljad panna kohe keeva vette. Sellist suppi võiks süüa kas või iga päev, aga kahtlemata kuulub menüüsse veel palju teisi toiduaineid erinevatest gruppidest: teraviljatooted, kartul, liha-kala-muna, puuviljad, õliga toorsalat jm. Kuidagi ei saa õigeks pidada seda, et loomseid valke süüakse ainult ühel päeval nädalas (soovitustes 5. päev). Selle menüüga tekib kindlasti kaltsiumipuudus, kuna piimatoodetest soovitatakse vaid ühel päeval juua rasvavaba piima.