SOOLAKAMBER TARTUS: Soolaravi kohta tasub küsida ka Toila ja Narva-Jõesuu sanatooriumis, Pirita TOP SPA hotellis, Tallinna lastehaiglas, Siiri Leinatamme ilusalongis, Lasnamäe tervisekeskuses, Viimsi Tervise SPAs, Tervise Paradii sis Pärnus, Laulasmaa SPAs, Saaremaa SPA hotellis, Fra Mare tervise- ja puhkekeskuses, Tallinna lasteaias Õunake ning Loksa ravikeskuses.Foto: Aldo Luud
Uudised
18. jaanuar 2005, 00:00

Soolakambris köhides kätt suu ette panema ei pea

«Soolaravi on meie kliimas tõhusam kui gripi vastu vaktsineerimine,» kinnitab Tartu soolakambri juhataja Juta Käärik, vihjates meie tänavuse talve põhilisele hädale – pikale ja painavale köhale.

Eestimaa jaanuar sarnaneb pigem oktoobrikuuga ning köha ja nohu võtavad rõskes kliimas vägisi võimust. Meedikute sõnul olevat selle talve «tunnus» just pikk ja piinarikas köha, mis ei taha ravimitele alluda.

«Inimene, kes köhib hullu moodi, arvab sageli, et peab enne ravile tulekut suuremast köhast lahti saama, kuid tegelikult on soolaravile ehk haloteraapiasse vaja tulla just haiguse ägedas faasis,» ütleb Tartu soolakambri juhataja Juta Käärik.

Soolaudu kratsib kurku ja ajab rohkemgi köhima

Soolaravikabineti õelt Eda Sultsilt küsitakse aga kõige sagedamini, kas palavikuga tasub ravile tulla. «Kui on vinduv palavik 37,1–37,2 ja inimene käib selle palavikuga tööl, on see tema organismi osaks saanud ja siis pole ravi vastunäidustatud. Kui aga palavik on tekkinud haiguse ägedas faasis, siis peaks selle ikkagi kõigepealt maha võtma ja alles siis tulema.»

Soolaravi seanss kestab 30 minutit. Mahe valgus, laes sätendavad soolakristallid. Kõrvus nostalgiline muusika, kripeldab lamamistoolis pikutajal hinges kahtluseuss: kas ikka mõjub? Sest mingit tuntavat raviefekti esimese seansi ajal inimene enamasti ei adu. Soolaudu kratsib kurku ja ajab nagu veel rohkem köhatama.

Lapsed kühveldavad autodesse soola

«Soolakamber on vist küll ainuke koht, kus köhides ei pea kätt suu ette panema, pisikud hävivad kontsentreeritud soolaudus, mitte vähimatki nakatumisohtu. Mida sügavamalt inimene endasse tervendavat õhku ahmib, seda suurem on raviefekt,» selgitab Juta Käärik.

Lastel on oma soolakamber, kus mudilased «Entel-Tenteli» laulude saatel autodesse soola kühveldavad ja pole sugugi rahul, et nii ruttu peab juba koju minema.

Viieaastase Andero ema Siiri on soolaraviga väga rahul: «Alguses oli hirm, mõtlesin, et kui nohused lapsed ninapidi koos on, mis sellest siis välja tuleb, aga me oleme viie seansiga päris ilusasti terveks saanud, arst lubab meid juba lasteaeda! Pojaga koos soolaõhku hingates olen minagi tervem,» usub ema. Andero, kellele rohtu võtta sugugi ei meeldi, tuleb aga soolakambrisse, laulujoru suus.

Mehed kipuvad olema suuremad skeptikud

«Oleme patsientidele püüdnud selgeks teha, et mõnikord võib reaktsioon tekkida juba esimesel-teisel raviseansil, teinekord aga alles kolmandal-neljandal korral,» möödub see Kääriku sõnul nii või teisiti tavaliselt päeva paariga.

On aga neidki, kes põletikulise protsessi ägenemise hetkel hirmunult mõtlevad, et nüüd ma jään veel rohkem haigeks, ja jätavad ravi pooleli. Mõnda heidutab ka teadmine, et ravil tuleks käia 8–10 korda. Ka olevat mehed soolaravi suhtes naistest skeptilisemad.

Kes aga kord on ravikuuri läbi teinud ja seejärel tervena talve üle elanud, tuleb järgmisel aastal tagasi. «Kes tuleb tagasi profülaktika mõttes, kes palju kergema haigusnähuga,» näeb Käärik oma patsientide pealt.

Ülemiste hingamisteede haiguste kõrval on soolaravist abi saadud astma, kroonilise mandlipõletiku ja korduma kippuvate kopsupõletike puhul.

«Kui midagi üldse soovida, siis seda, et perearstid haigetele sagedamini soolakambrit soovitaksid – soolaaerosool sisaldab negatiivseid ioone, see mõjub hästi kümne erineva tõve korral.»

Tartus Mõisavahe soolakambris on logiraamat, kuhu on üles märgitud patsientide tagasihelistamised, kuupäev ja nimi juures. Sealt on lugeda, et helistajad on pärast soolaravi jagu saanud psoriaasist, roosist ja liigestevalust.

Käärikule helistas detsembri lõpus üks noor mees, kellel enda sõnul oli paar kuud tagasi diagnoositud kopsuklamüüdia, aga pärast soolaravi näitasid analüüsid tema suureks rõõmuks tervenemist.