Uudised
22. aprill 2005, 00:00

Niiskus ja soojus loovad tolmulestadele paradiisi

Vaid mõne millimeetrikümnendiku pikkused tolmulestad on silmale täiesti märkamatud, kuid neid peetakse kodutolmu üheks tähtsamaks allergeeniks. Tillukeste ämblikulaadsete loomakeste lemmiktoit on kõõm, loomsed ja taimsed kiud ning hallitus.

Inimeste soojus ja surnud nahakoed ehk kõõm ongi präänik, mis meelitab tolmulesti voodisse.

Et voodis on temperatuur kõrgem kui 25 kraadi ja õhuniiskus ulatub samuti 75 protsendini, paljunevad lestad just nendes oludes kui metsalised.

Mitte ainult linade vahel

Lisaks voodiriietele ja magamistubadele leiavad lestad oma paradiisi ka teistes pehmetes ja polsterdatud mööblitükkides, üleriietes, laste pehmetes mänguasjades, suuremate lemmikloomade pesapaikades ja kulunud vaipades.

Tolmulestadele muutuvad olud soodsaks juba siis, kui niiskusaste tõuseb üle 45%. Nende sigimine lõpeb, kui ruumis on niiskust alla 40%. Ent kuivus lesti veel ei tapa – puhkeasendis suudavad nad vastu pidada ka väga karmidele oludele.

Tõrju nad magamistoast

Parim võimalus tolmulestadest lahti saada on voodipesu pesemine võimalikult tulises, aga kindlasti vähemalt 60kraadises vees.

Kogu magamistoa sisustust ei saa mõistagi pesumasinasse toppida, kuid padjad, madratsid ja tekid võib vabalt viia ka näiteks kuumaks köetud sauna.

Sama tõhus on talvepakane – voodivarustuse kogu päeva hoidmine –20 kraadi käes tapab tolmulestad kindla peale.

Kes aga sellist külma ära oodata ei jõua, saab läbi ka vähemaga. Isegi paaritunnine tuulutus mõne külmakraadi juures vähendab lestade määra oluliselt.

Kuuma- või külmaprotsessi lõppedes tuleb kõik protseduuri läbi teinud vooditarbed hoolega tolmuimejaga puhastada, et kõrvaldada viimasedki lestajäänukid.

Aerosooli tasub vältida

Müügil on ka mitmesuguseid tõrjeaineid, kuid aerosool ei tungi tingimata paksu madratsi sisusse ega tapa lestade tõuke, mune ega puhketardumuses olevaid putukaid ning kogu situatsioon taastub paari nädala jooksul uuesti. Ka on vastavad aerosoolid küllalt mürgised ja võivad ärritada nahka, hingamisteid ja silmi. Allergilistel inimestel ongi kõige targem kodukemikaalide asjatust kasutamisest pigem loobuda.

Allergiat põhjustavad lestadest, nende väljaheidetest ja tühjadest kestadest erituvad valkained. Tolmulesta allergia väljendus on eelkõige limaskestade ärritus, nohu, astma või erinevad lööbed.

Säru tolmulestadele!

Enne hommikust voodi ülestegemist lase voodipesul pisut hingata, et ülemäärane niiskus ja soojus lahtuks.

Iganädalase suurema koristuse ajal lase ka voodiriietel tuulduda.

Vaheta linu ja padjapüüre võimalikult tihti.

Kui võimalik, pese ka patju ja tekke regulaarselt vähemalt 60kraadises vees.

Muretse uus padi vähemalt iga paari, tekk viie ja madrats kümne aasta järel.