TUNDED ON SEOTUD VÄRVIDEGA: Malle Raus palub patsiendil vaadata eri värvinäidiseid ning testib samal ajal reaktsioone käelihases.Foto: Mati Hiis
Uudised
29. oktoober 2005, 00:00

Malle Raus voldib inimese stressid lahti (4)

Enam-vähem selline tunne ongi, kui kinesioloogianõustaja Malle Raus hoiab sul käest, kuulatab käelihases pingeid ja palub mitmele küsimusele vastata jaa või ei. Enne kui mõtte lõpuni olen mõelnud, tajub kinesioloog juba positiivset või negatiivset vastust lihastoonuse tõusu või languse järgi.

Kadi Lehtmets

Seanss algab klaasi vee joomisega. «Ilma veeta ei liigu energia inimese kehas piisavalt, et saaks midagi testida,» ütleb Malle Raus. «Esimene soovitus: kui tahate pingetest vabaneda, jooge vett.»

Lihasetest on füüsiliselt kerge ja valutu, aga mõtted, mis seansi jooksul kindlatele küsimustele vastates esile tõusevad, võivad olla ka piinarikkad. Eriti siis, kui keha on mõtteid aastaid ja aastakümneid alla surunud ning mõneks ihuhädaks vorminud.

Selline probleem tõi ka Malle Rausi kunagi kinesioloogia juurde. «Mitu aastat oli parema õlaliigese all kestnud piinav valu. Olin otsinud abi tavameditsiinist, bioresonantsteraapiast, võtnud tablette. Aga valu ei jätnud mind. Olen sportlik inimene ega tahtnud sellega leppida.» Saksamaal sõprade juures viibides sattus Malle kinesioloogi juurde, kes testis lihase abil valu põhjust. «Selgus, et see oli minu enda sees olev pinge, negatiivne hoiak. 45minutilise seansi järel oli valu kadunud.»

Malle Raus otsustas kinesioloogiat õppima asuda. Praegu nõustab ta patsiente ja korraldab koolitusi.

Kinesioloogia pole arstimine

Et millestki vabaneda, on vaja seda teadvustada. Tavaelus pole meil kontrolli alateadvuse üle, kõik negatiivsed emotsioonid on hästi peidetud. Nii me neist ei pääsegi. Endale tunnistamata tunded ja tasakaalutus elukorralduses avalduvad sageli kehalise valu ja vaevustega. Ent vabaneda saab vihast, raevust, hirmust, süütundest jms, kui oskaksime neid endale tunnistada ja teadvustada.

Malle Raus kinnitab, et kinesioloogia ei ole haiguste ravi, tegemist ei ole meditsiiniga. Kinesioloogianõustaja lihtsalt testib keha peal, millega on inimese kõige suuremad pinged seotud. Miks on ta kohu aeg väsinud või miks on meeleolu halb. Inimene võib põhjust näha ühes asjas (nt pahandused tööl), testimise ja küsitluse põhjal aga ilmneb, et vaevuste ajendid võivad juuri ajada sootuks mujal (nt ebarahuldavad peresuhted). «Kui probleemi teadvustada, siis saab midagi muuta, pingeid tasakaalu viia,» ütleb Raus. Nõustaja soovitab kliendile kaasa ka eneseabiharjutusi, mida tasub teha iga päev. «Need on lihtsad energeetilised võimlemisharjutused, mida nimetan meridiaanide tantsuks,» vihjab Raus, et kinesioloogia algtõed kasutavad ka hiina meditsiini põhimõtteid. Ta näitab ette ka punktid, mida inimene ise võib masseerida. «Kui energia liigub ilma takistusteta, siis jääme ka pingelistes olukordades terveks ega haigestu.»

Kinesioloogia tasakaalustab ka emotsionaalseid šokke (nt lähedase surm, autoõnnetus, pärast mida inimene ei saa autot juhtida, hirm lifti või lennusõidu ees jpm). «Testin inimese hoiakut selle hirmu ees: kas ta üldse soovib sellest vabaneda,» räägib Raus. «Tihti on alateadvuses vastuolu ja murest ei soovitagi vabaneda. Inimese alateadvuse hoiak on hirmu ja ebakindluse läbi kujunenud selliseks, et ta ei usu, nagu võiks ta vabaneda.» Kui alateadvus probleemi lahti rullib, saab kehtestada tasakaalu ja lahendada isegi muresid, mille juured on minevikus.

Kinesioloogia töötab lihastega

Kinesioloogia põhimeetod «Tervendav puudutus» («Touch for Health») hõlmab 42 lihase testi. Iga lihas on seotud kindla kehatsooni ja -punktiga ning lihaspinge või -lõtvus annab märku eri probleemidest, mille alateadvus on kehasse lukustanud.

Kinesioloogia põhimeetodit on kasulik vallata, et aidata end ja oma lähedasi. Aga Raus kinnitab, et sellest meetodist on abi ka terapeutidel, massööridel ja arstidel. «Kui nad oskavad testida, siis oskavad nad ka mõne haiguse põhjuse üles leida ja aidata inimest isegi ehk ilma medikamentoosset ravi määramata.»

Ent alati ei pea olema haigus see, millele inimene vastust otsib. Kinesioloogiatehnikatega saab selgitada, mis tekitab stressi ja mis seisus (koolis, kodus, tööl) pinged tekivad. Pingeid saab tasakaalustada ilma et patsient sõnagi poetaks. «Inimene ei pea mulle midagi ütlema, vaid lihtsalt mõtlema oma pingeolukorrale. Lihas peegeldab kehas kõike, mis on tasakaalust väljas, olgu see siis emotsionaalsel, biokeemilisel või struktuursel tasandil.»

Muide testida saab ka toiduaineid, mis inimesel sobivad, ja siis koostada spetsiaalselt talle sobilik menüü. Raus ütleb, et tegeleb ka patsientide kaaluprobleemidega. «Paljud inimesed on proovinud mitut kaalu langetamise meetodit, aga need pole toiminud. Inimene võib alateadlikult hoopis igatseda kehakaalu suurenemist turvatunde või enesekindluse saavutamiseks, ehkki tavamõistuse tasandil soovib ta hoopis muud. Kui need stressid tasakaalu viia, siis asjad muutuvad.»

Mis on kinesioloogia?

Sõna kinesioloogia tuleneb kreekakeelsest silbist «kin-», mis tähendab liikumist. Kinesioloogia meetod tugineb Hiina energiaõpetusele ja tegeleb energia liikumisega inimkehas. Hiina meditsiini põhimõtete kohaselt sõltub inimese keha- ja vaimutervis eluenergia vabast voolamisest. Kui energiavool on blokeeritud energia tõttu takistatud, võivad tekkida kehalised vaevused, meeleolumuutused, keskendumisraskused ja hirmud.

Kinesioloogia eesmärk on leida üles energiavoolu takistav stress ja inimene uuesti tasakaalu viia. Kinesioloogilises mõttes on inimene terve siis, kui ta ise suudab negatiivset stressi ikka ja jälle tasakaalu viia, nii et tema energia saab vabalt voolata. Kinesioloogiameetodite abil saab tõsta inimese energianivood, aktiveerida enesetervendusjõude ja parandada seeläbi tervist. Kinesioloogia on eeskätt eneseabimeetod, mistõttu eriti tähtsad on harjutused, mida inimesel endal teha tuleb.

Hiina terviseõpetuse kohaselt ringleb eluenergia meridiaanides, nähtamatutes inimkeha kanalites. Kaks keskliinimeridiaani kulgevad piki keha keskjoont ja moodustavad omaette energiaringluse, olles ülejäänud kaheteistkümne suurema meridiaani patarei. Viimastel on seos elunditega ning nad kulgevad kehas paarikaupa ja asetsevad paralleelselt. Iga meridiaan on seotud ühe või mitme lihasega. Kinesioloogia kasutab inimese lihaseid mõõduinstrumendina meridiaanides blokeeritud energia kindlakstegemiseks.

Kinesioloogia arendas välja USA kiropraktik dr George Goodheart 1960. aastate algul. Ta avastas üksikute lihaste seose energiameridiaanidega ning et meridiaani kindlate punktide mõjutamisega saab energiavoolu suurendada ja lihaseid tugevdada. Goodheart täiustas meetodit klassikalise meditsiini, kiropraktika, psühhoteraapia, massaaži, toitumisõpetuse jm elementidega.

www.kinesioloogia.ee

Hanna: «Valida oli kas tervenemine või ratastool»

Hanna (48) sai kinesioloogiast abi piinava seljavalu vastu. «Olin juba 1979. aastast saadik hädas hirmsate seljavaludega, mis üldse elada ei lasknud. Mul on füüsiliselt üsna raske töö, sestap kandsin püstipüsimiseks spetsiaalseid seljakaitseid, metallribidega ja ilma.» Hanna proovis igasuguseid asju – käis Pihkvas nõia juures, Tallinnas spetsvenitusi saamas ja nõelravis. Abi oli ju vaja.

«Akadeemiline meditsiin määras mu seljavalude vastu diklofenakki. Asja võivat parandada üksnes kirurgiline sekkumine – mu selg on ära vajunud, lülidevahelised diskid pitsitavad närve ja see tekitab valu.»

Viimasel ajal hakkasid pikemad valuhood üha tihedamalt korduma. Ühel läinud suve hommikul Hanna voodist püsti ei saanud. Perearst määras suure doosi valuvaigisteid. «Perearst ütles mulle ka, et järel on kaks võimalust: kas operatsioon või alternatiivravi.» Kirurgi prognoos oli 50:50 – kas selg saab täiesti terveks või ootab ratastool. Uskuja inimesena valis Hanna alternatiivi. «Arstilt sain reikimeistri ja ka kinesioloogi numbri. Võtsin kohe mõlemad,» räägib Hanna oma sattumisest Malle Rausi juurde.

«Malle Raus testis, mis ta testis, järsku vaatas mulle otsa ja küsis: miks te ei taha õnnelik olla? See oli mulle nagu ämber vett – kuidas ma ei taha, igaüks ju tahab õnnelik olla. Malle Raus kinnitas, et keha annab vastuse sellele, mis alateadvuses peidus,» kirjeldab Hanna oma esimest kohtumist metoodikaga, millest ta põrmugi aru ei saanud.

«Siis küsis Malle Raus, kas mu elus on olnud ränki üleelamisi ja jõudis testimise kaudu järeldusele, et seljavalu põhjustav elamus jääb lapsepõlve 3.–5. eluaastani,» on Hanna seniajani testi tulemustest üllatunud.

Sellest ajast oli Hannal meeles ainult üks katsumus. Ta oli nn probleemne laps, kelle mureks öine voodimärgamine. Emale oli öeldud, et kui last korralikult ehmatada, siis saab hädast lahti. Ja ehmatamiseks pani ema Hanna üksinda pimedasse keldrisse.

«Malle palus mul mõttes sellesse aega ja seisu tagasi minna, kõige suurema hirmu sisse, ning olukorrale positiivne lõpp mõelda. Mul polnudki pikka juurdlemist vaja: olen väike tüdruk pimedas keldris, järsku aga lõi särama kutsuv valgusvihk ja ma läksin selle poole. Mul oli heleroosa kleit seljas ja roosad kingad jalas. Ja läksin valgusesse ära,» kirjeldab Hanna.

«Malle fikseeris selle ära. See oli vapustav tunne. Mul oli nii helge ja hea olla, et unustasin, et mul üldse selg kunagi olemas oli. Mul oli mees ja tütar kaasas ja pärast seanssi nad ütlesid, et ma säran nagu päike. Inimesed, kes ei ole kogenud, ei oska seda ette kujutada. On olemas mingi teine tasand peale mõistuse. Ja on inimesi, kes oskavad seal liikuda,» kasutab Hanna kinesioloogia kohta ainult ülivõrdeid.

Täiesti ära seljavalu siiski ei kadunud. See tuletab ennast aeg-ajalt ähmaselt meelde, aga mingeid tablette Hanna enam ei võta.

Praegu õpib Hanna vähehaaval kinesioloogiat. «Energeetilisest psühholoogiast sain hea nipi, kuidas toime tulla, kui seljavalu või mingi muu vaevus kallale peaks tulema. Pakk tuleb ära saata – mõttes silmad kinni panna, võtta pappkast ja sinna ära pakkida kõik solvangud, kogu pahameel, kurbus, tervisehädad. Seda tuleb väga detailselt ette kujutada. Pakk pannakse roosa paberi sisse ja seotakse kuldse paelaga kokku nagu kingitus. Siis minnakse selle pakiga postkontorisse ja saadetakse ära. Makstakse ära, tullakse tulema ja tehakse silmad lahti,» annab Hanna kaasa ühe õpetuse murede käepäraseks lahendamiseks. «See toimib kõigi ebameeldivuste puhul,» täpsustab ta.