Uudised
28. märts 2006, 00:00

Krooniline neerupuudulikkus – ravimatu haigus (3)

Neerupuudulikkust on kahte tüüpi: neerutraumast põhjustatud äge neerupuudulikkus ja krooniline neerupuudulikkus.

Neerutraumast põhjustatud ägeda neerupuudulikkuse korral rakendatakse dialüüsravi, mil puhul võib neerude töö lühikeseks ajaks peatuda ja siis osaliselt või täielikult taastuda. Krooniline neerupuudulikkus on progresseeruv seisund, mille puhul neerud kahjustuvad aastate jooksul pöördumatult. Suurt rolli mängib siin neeruhaiguse põhidiagnoos. Sellist protsessi (neeruhaiguse kujunemist krooniliseks neerupuudulikkuseks) tavaliselt välja ravida või peatada ei saa. Õige toitumise ja elukorraldusega saab edukalt pidurdada kroonilise neerupuudulikkuse süvenemist. Piirata on vaja loomsete valkude (liha ja lihatooted, piim ja piimatooted) tarbimist. Kindlasti on vaja nõu pidada arstiga ja olla pideva arstliku jälgimise all.

Kaugelearenenud neerupuudulikkus on lõppstaadiumis neeruhaigus, mille puhul pole oma neerud enam võimelised funktsioneerima.

Neeruasendusravi patsientide arv miljoni elaniku kohta on Eestis 2-3 korda väiksem kui Lääne-Euroopa riikides ja Skandinaaviamaades. Eesti ja muu maailma neeruasendusravihaigete arvu suur erinevus viitab asjaolule, et Eestis on palju kroonilise neerupuudulikkusega patsiente diagnoosimata ning neeruasendusravi vajavate patsientide tegelik arv on tunduvalt suurem.