Foto: Tiina Kõrtsini
Uudised
19. detsember 2006, 00:00

Keskküte ja arvuti kuivatavad silmi (2)

Merimetsa tervisekeskuse apteegi proviisori Katri Saare sõnul mõjub keskkütteperiood kindlasti silmadele kuivatavalt. Lisaks võivad vaevusi põhjustada ka arvutiga töötamine, silmade pingutamine või kontaktläätsede kandmine. Silmade kipituse, punetuse või kuivuse korral tuleks kindlasti kunstpisaraid kasutada ja mitte oodata, et probleem ise laheneb.

Silma kuivus on proviisor Saare sõnul üha levinumaks muutunud konditsioneeri, keskkütte, arvutite, kontaktläätsede ja suitsetamise tõttu. «Seetõttu soovitan lasta silmadel puhata, vaadata aknast välja või sulgeda silmad, et silmalihased saaksid lõõgastuda ja silma pind niisutada,» jagab Saar õpetussõnu.

Kui puhkeolekus pilgub normaalne silm keskmiselt 22 korda minutis, siis lugedes on see arv 10 ja arvuti taga töötades vaid keskmiselt 7 pilgutust minutis. Harvemini pilkuvad laud niisutavad silma sarvkesta vähem kui tarvis. Kui silma oma kaitsemehhanismid üritavad kuiva sarvkesta aina rohkem niisutada, võib kuiv silm hakata hoopiski vett jooksma. Lisaks pisaravoolule võib kuiva silma puhul esineda ka punetust, võõrkeha- või liivateratunnet, sügelust, kuivust ja valguskartlikkust. Samuti vähendavad pisarate tootmist mõned ravimid, põhjustades nii kõrvaltoimena kuiva silma sündroomi. Viimase ignoreerimine võib kaasa tuua juba tõsisemaid silmaprobleeme, näiteks võib kahjustuda sarvkest.

«Saadaval on mitmeid erinevaid preparaate, millest igaüks kindlasti leiab sobiva,» usub Katri Saar. Enne silmatilkade kasutamist soovitab ta aga kindlasti küsida apteekrilt julgesti nõu ja lugeda toote infolehte.

Ocutears – silma kaitsvad ja niisutavad tilgad. Ravim on ühekordseks kasutamiseks ehk teisisõnu – poolikuks jäänud ampulli ei tohi järgmisel korral enam pruukida. Samuti ei tohi Ocutearsi kasutada koos kontaktläätsedega. Hind 107 krooni.

Visine – Visinel on üks preparaat väsinud, teine kuivadele silmadele. Mõlemad on valmistatud geelina, mis muutuvad vedelikuks silmaga kokkupuutumise hetkel. Niisutavad ja rahustavad silma. Hind 70–80 krooni.

Tears Naturale – kunstpisarad kuiva silma sündroomiga seotud vaevuste leevendamiseks ja raviks. Sobivad põletustunde ja ärrituse puhul. Säilib avatuna kuu ning kontaktläätsed tuleb enne pisarate silma tilgutamist ära võtta. Hind 54 krooni.

Systane – niisutavad silmatilgad pakuvad silmadele pikaajalist leevendust, kui vaevab kipitus-, ärritus- või kuivustunne. Sobib hästi arvutiinimesele. Säilib avatuna kuus kuud. Hind 115 krooni.

Oxyal – konservandivaba geel sobib siis, kui silmi vaevab kuivus, sügelus, punetus, vesitsemine, kipitus, valgustundlikkus. Sobib kasutada kontaktläätsedega. Säilib avatuna kaks kuud. Hind 150 krooni.

Artelac – tilgad, mille niisutav toime püsib tänu küpromelloosile kauem kui teistel vahenditel. Tilku kasutades tuleb läätsed silmast eemaldada. Avatuna püsib toode kasutuskõlblik üks kuu. Hind 60 krooni.

Oftagel – leevendab kuivast silmast põhjustatud vaevusi. Kontaktläätsed tuleb enne kasutamist silmast ära võtta. Hind 63 krooni.