Uudised
7. veebruar 2007, 11:29

Vähene uni teeb lapsed paksuks (2)

Lastel, kes ei saa piisavalt magada, on soodumus muutuda ülekaaluliseks, selgitab värske uuring ajakirjas Child Develop.

Uuring, mille valimisse kuulus 2 281 last, algas 1997 aastal ja kestis viis aastat, mille vältel laste vanemad pidasid vaatluspäevikuid. Päevikutes oli detaliselt kirjas, mitu tundi lapsed magasid, mis kell nad voodisse läksid ja mis kell ärkasid.

Selgus, et lapsed, kes ei saanud und täis magada, kaalusid viie aasta pärast rohkem, kui korralikult välja magavad lapsed.

Lisatunnike und vähendas võimalust muutuda ülekaaluliseks 36 protsendilt 30 protsendini kolme kuni kaheksa aastastel lastel ja 34 protsendilt 30 protsendini kaheksa kuni 13 aastastel lastel.

Uneeksperdid soovitavad 5-12 aastastel lastel magada ööpäevas 10-11 tundi ja noorukitel 8-9 tundi. Uuringust selgus aga, et kuni seitsmeaastased lapsed said magada vähem kui kümme tundi ja teismeliste keskmine une pikkus oli 8,5 tundi.

Magamatus võib mõjutada söögiisule mõjuvaid hormoone, arvas uuringut läbi viinud teadlane Emily Snell metro.uk.co vahendusel. Ka võib vähene uni muuta lapse letargiliseks ja  seetõttu väheneb tema füüsiline koormus.

On selge, et kooli algus sunnib lapsi vara tõusma, kuid vanemad peaksid rohkem kontrollima laste magamamineku aega, usub Snell.