LOORIST SÕLTUB PALJU: Salongi Savannah juuksuri Merle Tamme sõnul määrab loor küll suuresti soengu, kuid ka pärast loori äravõtmist peaks pea kaunis välja nägema.Foto: Tiina Kõrtsini
Uudised
13. aprill 2007, 00:00

Pruudisoengutes teevad ilma lokid ja klassika

Iga pruut tahab oma pulmapäeval olla maailma kõige ilusam naine. Selles mängib rolli perfektne kleit, aga ka soengul on äärmiselt oluline osa. Et kõik pulmapäeval veatult sujuks, tuleb ettevalmistustega juba varakult alustada. Tuletab meelde Dagmar Lamp

Pruudisoengule tuleb mõtlema hakata vähemalt kuu aega enne tähtsat sündmust.

Juuksurisalongi Savannah juuksur Merle Tamm soovitab kindlasti juuksuriga kokku leppida proovisoengu aeg. Just nii saab paika panna soengu, millega pruut rahule jääb ja mis kogu pulmapeo ka kenasti vastu peab. "Siis on pulmapäeval pruudil mõnus olla ja teab, et kõik kulgeb plaanipäraselt. Lisaks kujuneb ettekujutus sellest, kui kaua soengu tegemine aega võtab," ütleb Merle, et nii saab pruut ka pulmapäeval aega planeerida.

Kuu aega varem proovisoengusse

Proovisoengu võiks teha umbes kuu aega varem. Nädal aega enne tähtsat päeva tuleks aga kindlasti veel juuksuri juures käia – selleks, et värskendada värvi, kohendada lõikust ja vajadusel toonida väljakasvanud juuksejuuri. Seda kõike ei tohiks kindlasti pulmapäevale jätta.

Merle sõnul peaks pruut, olenevalt soengu keerukusest, arvestama juuksuritoolis istumiseks vähemalt paar tundi. Seejärel riietub pruut ümber ja alles siis pannakse pähe loor ning tehakse jumestus.

Loor määrab paljuski soengu, kuid viimasel ajal tunduvad pruudid seda üsna harva kasutavat. Ka tiaarad pole enam nii popid kui paar aastat tagasi.

Samuti on Merle märganud, et pruudid paistavad juustesse pistetud lillede asemel sel kevadel pärleid ja peavõrusid eelistavat.

Teine selle kevade mõjutus tuleb 60ndatest – soengule antakse tupeerimisega volüümi. 60ndate joon kandub ka lühikesele lõikusele – poisipea puhul eelistatakse tänavu sassis soengu asemel konkreetsema joonega seatud juukseid.

Klassika ei kao kuhugi

"Klassikaline pruudisoeng on aga alati moes," räägib Merle. Klassikaks peetakse lihtsalt öeldes krunni – ehk siis üles pandud juukseid, mis kinnitatakse laki ja vahuga. Jonnakamaid juukseid sätitakse soengusse toetama ka rullid.

Teine väga populaarne soeng on hetkel lokid, millesse on põimitud pael või on juuksed vaba käega kokku seotud.

Pruudisoengut valides tuleks lisaks kleidi tegumoele, loorile ja enda eelistusele mõelda ka võimalikule vihmasele ilmale. Paelaga kinnitatud rullisoeng püsib juuksuri kinnitusel hästi ka niiske ilmaga ning lokid ei vaju õhtuks ära.

Suurepäraselt püsib vihmase ilmaga ka klassikaline pruudisoeng.

Kindlasti tuleb arvestada sedagi, mis saab pärast registreerimist.

Kui näiteks peo asemel on plaanis pulmareisile põrutada, tuleks valida selline soeng, millega end teksadega lennukis istudes kohatuna ei tunneks.

Pruudisoengu detailid lilleneiude juustesse

Merle soovitab pruudisoengu elemente korrata ka lilleneiude-pruutneitsite juustes.

"Panna juustesse väike pärl või punuda armas pats. Väikestele lilleneiudele sobivad alati armsad inglilokid," naerab Merle.

Samuti võib vanemate lilleneiude puhul katsetada 60ndate rangemat stiili, juhul kui pruut on ise seda teed läinud. Ning ka samu kaunistusi võib ühtlase ilme saamiseks kasutada – pärleid, lillekesi, sarnaseid klambreid. Kuigi päeva peategelane on küll pruut, et tohiks ka lilleneiusid juhuse hooleks jätta.

Soengut valides on esmatähtis, et tulevane abielunaine end ise mugavalt tunneks. Ja kindlasti on tähtis roll proovisoengul ning heal klapil juuksuriga.

Millised on aga elementaarsed pruudisoengureeglid? "Värv ja lõikus korda ning pea puhtaks," nimetab Merle kolm alustala, millele saab ehitada kauni ja püsiva pruudisoengu.

Pruudi meelespea

Kuu aega enne pulmapäeva mine juuksurisse proovisoengut tegema.

Nädal aega enne pulmapäeva käi juuksuri juures värvi ja lõikust värskendamas.

Umbes samal ajal võiks ka peigmees soengu-lõikuse korda teha.

Pulmapäeval pese (või lase pesta) kindlasti pea. Puhtad juuksed tagavad värske ja hea enesetunde.

Katsu juuksuriga kokku leppida, et saaksid salongis ka riideid vahetada. Nii säästad aega ja närve.

Soengu tegemiseks, riietumiseks ja meikimiseks arvesta vähemalt paar tundi. Aruta kindlasti enne ka juuksuriga, kui kaua täpselt sulle sobiva soengu tegemine aega võib võtta ning liida sellele julgelt tund või poolteist. Kiirustada ei maksa ning ka n-ö mahajahtumise aega on tähtsal päeval hädasti tarvis.

Võta endale soengukinnitamiseks vajalike aksessuaaride leidmiseks ja valimiseks piisavalt aega. Proovisoengut tegema minnes on hea, kui on mitu erinevat varianti, millest valida lõplik ja kõige meelepärasem.

Tiaara ja loor tavaliselt kokku ei sobi, kuid on ka erandeid. Ole maitsekas!

Soengu stiil sõltub kleidi ja peo stiilist. Ei ole olemas totaalseid pruudisoengu fopaasid. Kui pidu toimub aasal ja peas on karikakrapärg, siis sobivad ideaalselt ka kaks lihtsat palmikut.

Allikas: Merle Tamm