Foto: AP/Scanpix
Uudised
4. oktoober 2007, 00:00

Bruce Lee madistas võitluskunsti popiks

Võitluskunstide suurimaks populariseerijaks läänes võib pidada madinafilmide tähte Bruce Lee’d – leidke nüüdisaegne action-film, kus poleks tunda Lee ja tema stiili mõjutusi!

Vaid 32aastasena surnud Lee otsustas võitluskunste õppima hakata kolmeteistkümneselt – pärast seda, kui oli tänavakamba käest peksa saanud. 23aastaselt pani ta aluse kung fu õpetusele jun fan kung fu, mille hiljem jeet kune do’ks nimetas. Selles võitlusstiilis oli nii klassikaliste ida võitluskunstide kui ka lääne poksi ja vehklemise elemente.

Kui veel avalikkusele tundmatu Lee 1964. aastal Long Beachi rahvusvahelisel karatevõistlusel oma kuulsat one inch-lööki demonstreeris – lõi paigalseisust ja kätt kõverdamata pikali pool meetrit eemal seisva vastase –, kahel sõrmel kätekõverdusi tegi ning musta vöö omanikust Dan Inosantost vaevata võitu sai, avaldas see kõik sedavõrd suurt muljet, et Inosanto palus luba tema õpilaseks hakata.

Peagi pärast vaatemängulist Long Beachi võistlust tuli ka tuntus sõubisnisemaailmas. Lee kutsuti mängima 1966.–1967. aastal jooksnud sarja "The Green Hornet", kus tema tegelane Kato tõusis hulga popimaks kui sarja peaosaline. Lee aga pettus peagi Hollywoodi hiinlastele pakutavatest stereotüüprollides ning naasis USAst Hongkongi.

Seal jõudis ta teha vaid kolm filmi: "The Big Boss", "Fist of Fury" ja "Way of the Dragon". Kõiki neid ühendas tegevusliin: peategelane lubab võitlemise maha jätta, ent kui tema lähedastele liiga tehakse, neid ära kasutatakse või nad tapetakse, võtab ta ette kättemaksumissiooni, saades üksinda jagu kas või sajast vihasest vastasest.