SÕJAMAALINGUS SAUNALAVALE: Et turbasaun õnnestuks, ei tohi temperatuur tõusta üle 60 soojakraadi ja turbal tuleks lasta mõjuda pool tundi. Enesetunde järgi võib saunasoleku aega kas lühendada või pikendada. Foto: Aldo Luud
Uudised
30. oktoober 2007, 00:00

Uudne turbasaun tervendab keha ja parandab tuju (2)

Turbaravi sobib organismi immuunsüsteemi tugevdamiseks, ainevahetuse kiirendamiseks, liigeste raviks ja stressi maandamiseks. Raviomadustelt sarnaneb turvas paljuski mudaga,kuid erinevalt mudast on turvas lõhnatu mass.

Loodusravitoodetega sina peal Tartu ettevõtlik daam Silvia Pütsep on Humicu raviturbaga kümne aasta jooksul korraldanud erinevaid tutvustusõhtuid. Ka kõige skeptilisemad turbasaunalised on hiljem tunnistanud, et saun mõjus hästi – võttis valu ja andis sügava une. Head enesetunnet ja värsket olemist jätkunud veel mitmeks järgmiseks päevaks.

Reuma vajab kolmenädalast ravikuuri

"Raviturba toime ei avaldugi kohe, vaid alles mõne aja pärast. Turbaprotseduurid mõjutavad isegi siseelundite tegevust – stimuleerivad südant ja vereringet." Turbaravi kasulikkusest rääkides mainib Silvia Pütsep esmalt organismi taastusvõime kiirendamist ja immuunsüsteemi tugevdamist.

Oma kogemuste põhjal kiidab turbasauna propageerija selle ainevahetust ja vereringet turgutavat mõju. Hea enesetunde saavutamiseks ja stressi maandamiseks võib turbasauna teha kord nädalas.

Kellel on aga tõsine soov turbaga liigeseid ja reumat ravida, peaks ette võtma ravikuuri. Protseduure tehakse kord päevas ja seda kolme nädala jooksul ning nii iga 2-3 kuu tagant.

Humicu looduspuhas raviturvas on pärit Lapimaalt. Ühest turbapotsikust jätkub kümnele saunalisele. Raviomadustelt sarnaneb turvas paljuski mudaga, kuid erinevalt mudast on raviturvas lõhnatu mass.

Et turbasaun õnnestuks, ei tohi temperatuur tõusta üle 60 ?C. Turvas segatakse veega püdelamaks, et see kataks ühtlaselt keha. Sõjamaalingutega kaetakse ka nägu, sest turbamask teeb näonaha puhtaks, pehmeks ja nooremaks. Protseduur on igatahes päris lustakas.

Varu aega pärast sauna lõõgastuseks

Turbal lastakse umbes pool tundi mõjuda. Enesetunde järgi võib saunasoleku aega kas lühendada või pikendada. Ihult saab turbakihi maha sooja vee ja nuustikuga. Mingeid seepe ega dušigeele vaja ei lähe. Et turbasauna mõju oleks täiuslik, peab pärast sauna olema aega lõõgastuda.

Olgu öeldud, et turbasaun pole ainult naiste lõbu. Silvia Pütsepa sõnul on mehed sellest samuti huvitatud, kuigi teatud umbusk käib asja juurde. Turbasauna leiab ka paljude spaade ja tervisekeskuste raviteenuste nimekirjast, samas saab tahtmise korral turbaravi teha ka oma saunas ja isegi vannitoas.

Kuna turvas on bioloogiliselt aktiivne, ei soovitata seda südamepiirkonda panna. Turbaravi ei soovitata ka kõrge vererõhu puhul, ägedas staadiumis põletikuga ja palavikuga kulgevate haiguste, aga samuti kasvajate korral.